Raparperimuffinssit eli menin ja korvasin voin avokadolla

helmikuuta 18, 2014

Raparperimuffinssit, rasva korvattu avokadolla

Näissä muffinsseissa ei sinänsä ole mitään ihmeellistä, paitsi että pakastimentyhjennysoperaationi edistyy. Jotain erikoista tuli kuitenkin tehtyä. Viikuna-vuohenjuustomuffareiden kommenteissa Pilvi vihjaisi syöneensä joskus muffinsseja, joissa rasva oli korvattu avokadolla. Tämä idea jäi kummittelemaan mieleen, ja kun tuossa hedelmävadissa lepäili parikin noita hyviä rasvoja pullollaan olevia vihreitä kavereita, päätin ihan tostanoin vaan heittää yhden taikinan sekaan. 

Lopputulos oli varsin mainio. Avokado ei maistunut lainkaan, ja näistä tuli mukavan meheviä. Se kylläkin varmaan johtuu taikinaan myös päätyneestä purkillisesta ranskankermaa, jos aivan rehellisiä ollaan. Joskus muffinseissa hieman vaivaava rasvaisuuden tuntu loisti kuitenkin poissaolollaan, mikä oli mukavaa. 

Avokado värjäsi taikinan hieman vihertäväksi, joten sinänsä se varmaan sopii paremmin hieman tummempiin taikinoihin, joissa väri ei niinkään näy. Tai vaihtoehtoisesti nämähän voi yksinkertaisesti nimetä esimerkiksi aivolimamuffinsseiksi, jolloin väri on pelkkää plussaa! Me teimme näin hyvällä menestyksellä.

Kaivelin ohjeen Valion nettisivuilta, tässä se tulee sellaisena kuin itse leivoin:

Raparperimuffinssit

pari desiä raparperinpaloja pakkasesta
2 munaa
1,5 dl (raakaruoko)sokeria
purkki ranskankermaa
1 avokado 
2,5 dl spelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 mmt jauhettua vaniljaa (tai 2 tl vaniljasokeria, jos sitä on kaapissa) 

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Laita raparperit kattilaan ja lisää vähän vettä. Kuumenna, kunnes vesi alkaa jokseenkin kiehua ja palat ovat sulaneet. Kaada vesi pois.

Vatkaa munia ja sokeria jonkin aikaa. Lisää ranskankerma ja avokado. Voi olla hyvä idea muussata avokado etukäteen, sen hajottaminen sähkövatkaimella oli hieman vaivalloista. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vanilja ja lisää taikinaan. Jaa taikina vuokiin ja paista 10-15 minuuttia uunista riippuen.

Saattaisit myös pitää näistä

14 kommenttia

  1. Kuulostaapa herkulliselta! Leivän päälle laitettavan rasvan korvaaminen avokadolla oli tuttu juttu, mutta eipä ollut tullut mieleenkään kokeilla sitä myös leivonnassa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä, en ollut aikaisemmin yhtään ajatellut koko asiaa. Hyvin toimi ja suosittelen kokeilemaan, etenkin jos tuo lopputulokseen jäävä mieto vaaleanvihreä väritys ei haittaa ;) Kaakaojauheella sen varmasti saisi peitettyä, mutta itse suklaa- ja kaakao-ongelmaisena tyydyn vihreisiin leivonnaisiin.

      Poista
    2. Saattaapa olla, että päädyn suklaaversioon! Ei sillä, että tuoreissa ja itse tehdyssä leivonnaisessa pieni viherrys säikäyttäisi, vaan nimenomaan sen suklaan takia. :)

      Poista
    3. Joo ymmärrän. Jos meidän talouden toiselta osapuolelta kysyttäisiin, kaikki leivonnaiset voisi olla suklaisia :) Valitettavasti meni naimisiin suklaata inhoavan henkilön kanssa.

      Poista
  2. Itse korvaan usein rasvan vaaleilla pavuilla, joissa tosin ei oikeasti oikein ole edes pahemmin rasvaa. Niillä kuitenkin saa sen pehmeyden tunteen. Olen käyttänyt myös avokadoa leivonnassa, mutta en ole ajatellut aiemmin että korvaisin sillä pelkän voin. Hyvä idea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä vaaleat pavut alkoivat nyt kiinnostaa. Siis oot ottanut niitä säilyketölkeissä olevia? Vai liotellut kuivia? Ja muussannut muina naisina taikinaan?

      Poista
    2. Olen tähän mennessä muistaakseni kokeillut vain säilyketölkeissä olevilla, mutta uskon, että myös liottamalla onnistuisi. Itse taidan olla liian kärsimätön, että jaksaisin odottaa leipomuksiani niin kauan! Blogissani on esimerkiksi ohje marjapiirakalle, jota tiedän myös muutaman muun bloggaagan kokeilleen ja innostuneen!

      Tässä on esimerkiksi yksi ohje: http://destinationunfamiliar.blogspot.co.uk/2014/02/marjapiirakkaa-jokaisella-aterialla.html

      Jos nuo proteiinilisät ei kiinnosta, niin lisää muita jauhoja tai hiutaleita. Itse olen kokeillut erilaisilla maidoilla ja lisillä. Myös viikonloppuna tekemäni omenapiirakka onnistui taas todella hyvin! Eli purkki papuja, pari kananmunaa, (makeudeksi ehkä banaani?), leivinjauhetta ja sitten mitä vain haluat! Suosittelen todellakin kokeilemaan, papujen maku ei paistu läpi!

      Poista
    3. Erittäin mielenkiintoista, pitää kokeilla! Proteiinilisät ei tosiaan ole aivan mua, mutta testaan ilman :)

      Poista
  3. Täytyy heti viikonloppuna kokeilla, sillä minäkin olen kesken pakastimentyhjennysoperaatiota (hieno sana, by the way)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on vielä hämmentävän paljon raparperia jäljellä. Miten siitä ei ole tullut tehtyä mitään? Seuraavaksi varmaan piirakkaa :)

      Poista
  4. Hei hienoa! Olen iloinen että se toimi, nolottaisi jos olisin ehdottanut jotain kamalaa. :D Nyt kun ajattelen, taisi pekaani-banaanimuffinsseissakin olla vihreää väriä, jossa ei pinnalta niin huomannut. Mutta makua ei tosiaan erota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo en näissäkään onnistunut kuvaamaan niin, että se vihreys oisi näkynyt. Mutta eipä tuo myöskään meitä syöjiä haitannut pätkän vertaa :) Kiitokset vinkistä!

      Poista
  5. Todella yllättävää.. ei olisi tullut mieleenikään! Eikä valkoiset pavutkaan, kuten joku ehdotti.. vaikka tosin kummatkaan eivät varmaan juurikaan taikinassa maistu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikkea sitä oppii! Ainakaan avokado ei tosiaan maistunut lopputuloksessa yhtään. Tää on hyvä juttu, koska meillä on aina välillä uhkaavasti kypsyviä avokadoja, joita ei jotenkin muka huvita syödä ajoissa. Nyt on hyvä syy leipoa! ;)

      Poista