Valuraudan invaasio

helmikuuta 04, 2014

Talouteemme on viime aikoina ilmestynyt hieman uusia keittiövälineitä. Saimme vihdoin päätettyä, mitä hankkisimme häälahjaksi saadulla lahjakortilla keittiötarvikeliikkeeseen ja kävimme noutamassa valurautaisen grillipannun. Tähän mennessä sillä on ehditty paistella kerran lampaankyljyksiä ja kerran erikoismaininnan ansaitsevia, edelliseltä päivältä jäljelle jääneistä keitetyistä perunoista lohkottuja siivuja. En tiedä onko pannussa taikaa, mutta niin hyviä perunoita en ole saanut varmaan koskaan missään, vannon! Täydellisen rapsakka pinta, kunnon grilliraidat ja päälle vielä hieman sormisuolaa. Taivas ruokapöydällä!

Toista uutukaista eli Sarpaneva-pataa ihailen päivittäin useita kertoja. Olen haaveillut padasta niin kauan kuin muistan - voiko kauniimpaa ollakaan? Joulunalusvierailullamme Helsinkiin satuimme huomaamaan kaverin tarjouksessa Iittalalla, joten pitihän se ottaa mukaan kun oli tiedossa, että laukuissa on vielä kilojen puolesta riittävästi tilaa. Sarpaneva on tähän mennessä johdattanut tiemme käsittämättömän hyvän leivän pariin, kiitokset siitä. 

Yhytin veljen huomasta täysin käyttämättömäksi jääneitä osia Uunikokkia, joten pelastin myös ne matkaamme. Kyllä kannatti lähteä joululomalle yhden täyden ja yhden tyhjän matkalaukun kanssa, sivuhuomautettakoon. Nyt meiltä löytyy uunivuoan lisäksi myös jälkiruoka-asioita, jotka suorastaan huutavat päästä crème brûlée-astioiksi. Vielä puuttuu se töhötin sokerin käräyttämiseen, mutta kuulin huhuja, että anopilla olisi käyttämätön yksilö kaapeissaan.

Järjestelin keittiön avohyllyjä hieman uusiksi siten, että sain lemppariasioitani esille (eivät ne olisi enää totuuden nimissä kaappiin mahtunutkaan). Tuohon kohtaan katsahtaessa tulee aina mukavan kotoisa olo, mikä on kovin mukavaa. Ja säälihän noita kauniita kuppeja ja tuota pataa olisi kaappiin säilöäkään.

Saattaisit myös pitää näistä

8 kommenttia

 1. Minäkin takastan tuota Sarpanevan designia ja tilasin netin kautta tuon padan yhdelle ystävälle synttärilahjaksi ja taidan tilata vielä itsellenikin. Sellainen töhötin kannattaa ostaa Baumarktista, toimii yhtä hyvin kuin ne paljon kalliimmat kokkikamat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, hyvä tietää, kiitos vinkistä! Eipä ois tullut mieleenkään. Täytyy nyt ihan ensin katsastaa anopin varastot, mutta jos vedämme sieltä vesiperän, lähdemme siis rautakauppaan.

   Poista
 2. Voi mekin ostettiin "Sarpis" joulukuussa ja se on niiiin kaunis! Ja mitä nyt on ehditty testailemaan niin kiva myös käytössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kas, hauska sattuma! Me ei olla vielä edes ehditty tehdä tuossa mitään muuta kuin leipää, mutta josko jo tänä viikonloppuna. Siihen asti jatkan padan ihailua hyllyllä, ai että!

   Poista
 3. Oi ihana Sarpaneva! Isäni sai pari vuotta sitten saman kattilan, mutta punaisena, kun oli haaveillut kauan, ja sitä jo silloin ei enään valmistettu. Sukulainen Suomesta oli metsätänyt sitä kauan, ja oli jostain sitten löytänyt. Ja mulla on Hakmanilta valurautagrillipannu, ehdottomasti hyvä työväline, niinkuin melkein kaikki valurautaiset. Kannattaa vain aina puhdistaa ilman tiskiainetta ja kuivata heti puhdistuksen jälkeen. Joku oli mökillä unohtanut järveen valurautaisen muurikkapannun likoomaan pariksi päiväksi, ja kesti kauan, ennenkuin se oli taas vanhassa kunnossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, meidän piti ensin kerrata, miten näitä valurauta-asioita hoidetaankaan. Nyt on homma hanskassa. Punainen Sarpaneva, ooh!

   Poista
 4. Voi että tuo pata on kyllä niin ihana!! Olen kyllä miettinyt, onko meillä perusteita hankkia sitä, kun ei hirveästi tule liharuokia tehtyä, enkä oikein tiedä, mitä kasvis-/kalaruokia pitäisi pitkään haudutella.. Vaikka uskon, että kyllä sitten käyttötarkoituksia löytyisi! :) Ja kuulosti muuten tosi hyviltä ne parilaperunat!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jos ei muuta, niin siinä voi tehdä sitä ihanaa leipää ;) Mekään ei olla saatu vielä aikaan yhtäkään pataruokaa, kun ei olla kummatkaan lainkaan totuttu niitä tekemään. Ei tiedä mistä lähtisi liikkeelle. Otin tän kyllä to do -listalle, ja toteuttamista odotellessa leivon leipää.

   Parilaperunat! Olihan niille siis nimikin, ei tullut kertakaikkiaan mieleen vaikka yritin :)

   Poista