Olisiko meillä samannäköistä, jos asuisimme Suomessa?

joulukuuta 14, 2015

adea band sohva

Asioin taannoin Frankfurtin Marimekossa ja rupattelin siinä kankaita valitessani tovin jos toisekin suomalaisen myyjän kanssa. Tuli sitten puhe sisustusasioista ja hän heitti ilmoille mielenkiintoisen ajatuksen: voi olla, ettei kotona näyttäisi lainkaan samanlaiselta, jos asuisi Suomessa. adea band sohva domus tuoli

adea band sohva, olohuoneen sisustus
Meillähän on ihan älytön määrä Suomesta tuotua tavaraa. Klassikkona on tietenkin mainittava Iittalan ja Arabian astiat - niiden tuominen tänne keinolla millä hyvänsä oli selvää välittömästi siinä vaiheessa, kun päätin jäädä Saksaan. Luulen, että rakkaat astiat ovatkin tyypillisin ulkosuomalaisen mukana muuttava asia - tai ainakin niiden jättäminen kotiin voi hyvinkin kirpaista reippaastikin.

Tässä taloudessa Suomesta peräisin olevat tavarat eivät totisesti rajoitu astioihin. Pöydät ovat Artekia, tuolit Tapiovaaraa, hyllyt Lundiaa ja ylivoimaisesti suurin osa tekstiileistä Marimekkoa. Itsehän en onnistunut edes löytämään täältä mieleistäni sohvaa, vaan ostin sen lopulta Kauhajoelta, josta se tuli rahdin mukana tänne. Tässä vaiheessa sain jo osakseni huvittunutta naureskelua (ehkä ihan syystä), mutta en antanut sen häiritä. Mieheni kunniaksi on sanottava, että hän ymmärsi heti sisustusasioiden suomalaisuuden (tai pohjoismaalaisuuden) olevan allekirjoittaneelle selittämättömän tärkeä asia, jota ei voi muuttaa "saahan astioita Ikeastakin" -argumenteilla.
Luulen, että viehtymykseni suomalaisiin tavaroihin kumpuaa monesta seikasta. Varmasti yksi tärkeimmistä tekijöistä on itse ulkomailla asuminen - tätä se Marimekon myyjäkin tarkoitti. Kun koti ei ole Suomessa, saattaa tuntua tärkeältä korostaa taustaansa kotoisen tutuilla tavaroilla. Jos asuisi kotimaassa, saattaisi hyvinkin halutakin jotain tavallaan eksoottisempaa - tosin omalla kohdallani uskon, ettei mikään ylitä rakkauttani Artekiin. 

Makuasiat ovat sitten varmasti toinen iso vaikuttaja. Ikäni sisustuskuvioita suomalaisesta vinkkelistä seuranneena olen tottunut skandinaaviseen tyyliin, eikä saksalainen maku oikein tunnu omalta. Ja koska seuraan edelleen viihteeseen ja vapaa-aikaan liittyen pääsääntöisesti suomalaisia lehtiä, blogeja ja muita medioita (ne vaan tuntuvat kotoisammilta), hyppivät niistä luonnollisesti jatkuvasti silmille kotimaassa suositut jutut. Ihmekös tuo, jos ne sitten pysyvät myös hyvin mielessä.Olemme siis tuoneet tänne tuolin lentokoneella ja säilöneet useita Hulluilta Päiviltä ostettuja yksilöitä kotijoukoilla (kiitos ja anteeksi) edullista kuljetusmahdollisuutta odotellessa. Jakkara, matot, avainkaappi ja valurautapata ovat matkaneet tänne matkalaukussa, kuten myös suuri määrä astioita ja pari maljakkoa. Suomessa käydessä kukkaron nyörit ovat aina hieman normaalia löysemmällä. En niinkään ostele enää ruisleipää tai lakritsia, mutta Marimekolta en juuri koskaan lähde tyhjin käsin. Joskus mietin, voiko onnistuneesta integraatiosta puhua, jos koko irtaimisto on rahdattu tänne jotenkin armaasta kotimaasta. Mutta ehkä sillä ei ole niin hirvesti väliä, meistä (uskallan väittää, että tämän voi tosiaan kaikesta huolimatta laajentaa koskemaan myös miesparkaani, joka on useimmiten passivisessa kantojuhdan roolissa) täällä on ihanan kotoisaa näin.
Wir haben ja so ziemlich alles in der Wohnung aus Finnland gebracht. Ich meine nicht nur Kleinkram wie Geschirr (sehr wichtig für fast alle im Ausland wohnende Finnen!), sondern auch die Tische, die Stühle und das Sofa... Ich bin nicht sicher, ob wir die gleichen Sachen auch dann hätten, wenn wir in Finnland wohnen würden. Sicherlich ist es mir jetzt wichtig, die vertrauten Möbeln und Textilien hier zu haben.

Saattaisit myös pitää näistä

24 kommenttia

 1. Tosi kaunis koti! Bongasin tuolta meiltä tuttuja tavaroita :) Meilläkin astiat ovat Suomesta, Marimekkoa on pöydällä samoin Artekia löytyy runsaasti. Toisaalta kun aikoinaan kaksi aikuista yhytti tavaransa, lopputuloksena oli tavallista suomalaista kotia ehkä astetta lämpöisempi sisustus. Tässä postauksessa muutamia kuvia: http://chezhelena.com/2015/08/27/ensi-kertaa-airbnb-emantana-first-time-as-an-airbnb-host/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ollut hirveästi tavaraa kun muutettiin yhteen (ja onkin itse asiassa aika järkyttävää miettiä, miten paljon sitä on nyt vajaan kuuden vuoden aikana kertynyt alkutilanteeseen nähden!). Mulla oli yksi matkalaukullinen ja miehelläkin vaan soluhuoneensa kalustus. Sisustus on siis muotoutunut ajan kanssa aika nollasta.

   Toi teidän pöytäliina on ihana! On jännä, miten Unikkoakin taas nykyään kestää ja noi ruutu-unikot on jopa tosi kivoja. Mä olin monta vuotta täysin allerginen koko kuosille. Aika on tehnyt tehtävänsä :)

   Poista
 2. Hieno asunto teillä!

  Ja kyllä, suomalaisuutta tulee korostettua ihan erilailla ulkosuomalaisena kun kotimaassa. Paljon sellaisia asioita joita ei ikinä käyttäisi omassa kodissa Suomessa, mutta täällä nyt muutenkin on mainstream tuo "Scandi-Style". :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ja hauska kuulla, että joku muukin kokee asian näin. En kyllä tiedä, onko meillä täällä mitään, mitä en missään nimessä olisi valinnut myös Suomessa, mutta ehkä vaikkapa Marimekkoa olisi vähän vähemmän.

   Poista
 3. Hieno koti, allekirjoitan ajatuksesi täysin. Suomessa meillä ei esim. ollut Marimekkoa lainkaan, Lontoossa asuessa olin vakiasiakas heidän liikkeessään. Koska meillä ei ole mahdollisuutta montaakaan huonekalua muuttaa mukanamme ympäri maailmaa, kaikki astiat ja tekstiilit ovat Suomesta. Marimekon liinat ja Iittalan astiat saavat ansaitsemansa huomion jokaisilla päivällisillä. Toissapäivänä amerikkalainen pariskunta päätti hankkia Taika-astiaston hinnalla millä hyvänsä. Se onkin sitten pieni ihme kun se saapuu tänne Maliin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla! Mullakaan ei juuri ollut Marimekkoa kotona Suomessa. Tänne sitä on sitten ilmestynytkin yhä enemmän ja enemmän. Tekstiilit on kyllä just siitä kivoja, että niitä on helppo kuljettaa mukana, vaikka muuttaisikin usein. Ja uskon kyllä, että etenkin Taika on aika huomiota herättävä! Pidän peukkuja, että pariskunta saa sen hankittua :)

   Poista
 4. Aika vähän ulkosuomalaisuus vaikuttaa, luulen. Jotain sellaisia tekstiilejä ja astioita olen roudannut, mitä oli omassa kämpässä Suomessakin. Muuten kotimme ulkonäköön vaikuttaa lähinnä se, mitä löytyy Emmaükselta ja Ikeasta :P Mä olen hyvin laiska ja välinpitämätön sisustaja. Saahan astioita Ikeastakin ;)
  Oikeastaan ainoa, mikä olisi Suomesta kiva, niin toisin mieluusti räsymattoja. Vielä en ole rohkaistunut kuljettamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mehän ollaan tietenkin nekin raahattu tänne ja se käy kyllä todella helposti. Tommonen matto ei lopulta vie mitenkään älyttömästi tilaa, joten sen saa helposti joko puolityhjään matkalaukkuun tai sitten ihan vaikka jätesäkkiin käärittynä tulemaan.

   Poista
 5. Meillä on paljon Arabiaa, Iittalaa, Artekia ja perintöhuonekalujakin Suomesta ja suomalaisten taiteilijoiden tauluja. On kiva olla vähän erilainen kuin tyypilliset saksalaiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on kyllä totta! Musta on aina niin kivaa, kun vieraat ihastelevat että onpas teillä kiva kämppä. Tämä erottuu varmaan kuitenkin vähän massasta.

   Poista
 6. ihana koti teilla, niin selkeaa ja kaunista. Meilla on astioissa suurin osa suomalaista, iittalaa, arabiaa, kerman savea jne. samoin kyntteliköt ja sen sellaiset mutta huonekaluissa ei mitaan, koti ei nayta suomalaiselta muttei myöskaan turkkilaiselta, jos saisin valita niin lattialla olisi valtavat turkkilaiset matot mutta mies inhoaa niita liian orientaalisina, huonekaluina olen saanut paani eli meilla on torilta raahattua verhoilutettua turkkilaista koristeelista kalustoa ja seassa ikean hyllya sun muuta, roskiksen nurkalta ja työpaikoilta raahattuja, itse kiillotettuja kamoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Roskiksen nurkalta löytyneet tavarat on kyllä usein niitä parhaita! Niissä on sopivasti karheutta ja luonnetta :) Mä en ole valitettavasti ollut kovin onnekas tällä saralla, paitsi yhden nojatuolin suhteen. Se löydettiin muinoin opiskelijaboksin roskakatoksesta, raahattiin kimppakämppään ja nykyään se on siskolla edelleen ahkerassa käytössä. Vanhempaa sarjaa täällä meillä edustaa toi Artekin työpöytä, joka oli aikanaan isovanhempien ensimmäinen yhteinen ruokapöytä, ja Lundia, jonka tikkaat ja hyllyt on vanhempien opiskelijaboksista ajalta ennen meikäläistä. On kivaa, kun kaikki ei ole uunituoretta tavaraa kaupasta.

   Poista
 7. Ihana koti teillä! Todella kaunis ja jotenkin mun tyylinen. Itse asiaan en osaa sanoa mitään, meillähän on Marimekkoa (ja Ikeaa) täällä Suomessa, niin olisi varmaan ulkomaillakin.

  Miten tunnettu merkki esimerkiksi Marimekko on Saksassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kiitos! Mun Marimekkoinnostus lähti käyntiin oikeastaan vasta täällä. Joko maku ja mieltymykset ovat kehittyneet tai sitten tuntuu vaan tärkeältä tarttua noihin tuttuihin kuoseihin. Joku muu valintahan olisi vähän niin kuin petos Marimekkoa kohtaan!

   Marimekko ei ole täällä mitenkään erityisen tunnettu. Mun suppea otantani eli kaveripiiri ei ollut kuullutkaan koko puljusta, eikä heillä ole liikkeitäkään kuin Frankfurtissa ja Berliinissä. Jotain servettejä ja pyyhkeitä kyllä saa muistakin kaupoista, meilläkin on täällä yksi, mutta en usko kovinkaan monen kuluttajan kuitenkaan rekisteröineen mikä merkki on kyseessä.

   Poista
 8. Hyvin kirjoitettu ja niin kaunis koti ettei voi muuta kuin huokailla! <3 Ja ihanat kuvat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näitä olikin hauska kaivella arkistoista. Ovat kaikki vilahtaneet blogissa joskus aikanaan :) Ja näissä kotikuvaushommissa täytyy kyllä olla todella onnellinen Lightroomista! Ilman sitä kuvat ei kyllä näyttäisi ihan samalta...

   Poista
 9. Hahaa, mahtava teema! Oma mieheni (itäeurooppalainen) jaksaa hämmästellä, miten kaikkien ulkosuomalaistenkin kodeista löytyy samoja asioita, erityisesti Iittalan ja Arabian astiat ja Moccamaster. Toki meilläkin on nämä :-) Koko omaisuutemme on tuotu muuttoautolla Suomesta ja sisustusjuttuja täydennän kesälomilla. Viime kesänä menimme Suomeen autolla ja se oli melkoisen täyteen pakattu paluumatkalla räsymatoista, oikeankokoisista(!) tyynyistä, astioista ja lastenvaatteista. Ne huonekalut, jotka olen ostanut Saksasta, olen hankkinut Habitatista. Sen retrotyyli on riittävän skandinaavista makuuni. Kun on tottunut linjakkaaseen ja pelkistettyyn sisustustyyliin, niin sitä on vaikea muuttaa kovin toisenlaiseksi. Ymmärrän hyvin, että et löytänyt mieleistäsi sohvaa Saksasta, tänne muutettuani olin repiä hiukset päästä kun kaikkien huonekalukauppojen tarjonta oli niin kamalaa. Pikkuhiljaa sitten on löytynyt liikkeitä, joiden tyyli miellyttää silmää. Mutta ne onkin sitten pohjoismaisia merkkejä...

  Luulen kuitenkin, että kodissamme ei ole enempää suomalaisia juttuja kuin olisi Suomessa asuessakaan. Marimekkoa meillä on aika maltillisesti, muutamia astioita ja yhdet verhot vaan. Muissa huoneissa on Vallilan verhot, niiden kankaista tykkäsin jo Suomessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, Moccamaster! Meilläkin olisi se varmasti, mikäli jompikumpi meistä joisi kahvia (miten onkaan käynyt niin, että kaksi kahvi-inhoajaa eli perheensä mustaa lammasta ovat löytäneet toisensa! Tästä seuraa tietenkin etenkin Suomesta tuleville kahviriippuvaisille vieraille ongelmia, kun taloudessa ei ole lainkaan kahvinkeitintä...).

   Ihanaa että joku ymmärtää myös tämän sohvakuvion! Tosiaan paikalliset mainstream-huonekalukaupat ei kyllä ole yhtään mieleeni. Käytiin me silloin sitten myös BoConceptissa ja mitä näitä nyt on, mutta ei nekään oikein lähtenyt enkä ollut laadusta ihan varma. Päätin sitten turvautua kotimaiseen :) Ja on sanottava että ihmeen helposti ja halvalla se tänne saatiin! Hinta kuljetuksineen oli Kauhajoelta ostettuna halvempi kuin sama sohva Vepsäläisellä ihan ilman mitään kuskauksia minnekään. Habitatia mä en jostain syystä oikein vielä tunnekaan, mutta pitää perehtyä siihen. Nyt meillä ei todellakaan ole yhtään tarvetta millekään, tämä kämppä on jo täynnä, mutta jossain vaiheessa toivottavasti muutetaan johonkin, jolloin saadaan vähän enemmän tilaa.

   Mullakin oli Suomessa Valillan verhot! Nyt ne ovat siskolla. Meillähän ei täällä ole verhoja lainkaan, eikä niille olisi kiinnitysmahdollisuuttakaan. Se on musta ihanaa, koska verhojen valinta on todella vaikeaa.

   Poista
 10. Kivannakoinen koti teilla! Me asutaan Englannissa ja koti olisi varmaan erilainen jos asuttais Suomessa. Taalla meilla on paljon Iittalaa esimerkiksi. Tosin mies on kovasti Skandi-sisustuksen peraan, joten jos asuttais Suomessa olisi niita varmasti meilla siellakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iittala on kyllä varmaan lähes jokaisen ulkosuomalaistalouden peruskivi :) Tutut astiat jotenkin vaan kuuluu asiaan!

   Poista
 11. Jahas... Meillä on myöskin riittävästi suomalaista, osa astioista tietenkin, edellä mainitut oikean kokoiset tyynyt, taidetta, Moccamasteri, pari huonekalua,... Välillä tulee otettua myös mukaan käyttötavaroita esim suihkugeeli, hammastahna, käsisaippua, että olisi välillä vaihtelua.
  Minulla oli ennestään jo paljon suomalaista, ja isovanhemmilta perin lisää. Nykyään luulen että isommat hankinnat tulevat myöskin siksi hankittua Suomessa, kun siellä lomalla on aikaa ja tosiaan lompakon nyörit ovat vähän löysemmät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mä kyllä luulen kanssa, että tolla lomamoodilla on vaikutusta! Ja jotenkin Suomessa on jo valmiiksi sillä mielialalla, että sieltä löytyy Designia Ja Hienoja Asioita, joten kummasti mukaan tarttuukin sitten helpommin tavaraa.

   Poista
 12. Ihania ajatuksia ja sisustuskuvia! Mulle ei tullut mieleenkään Frankfurtin lähellä asuessa, et sieltä löytyis Marimekon liike! Tarvitseekin varmaan ihan mielenkiinnosta mennä käymään, kun FFM vierailen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sieltä tosiaan löytyy, ja se taitaa olla Berliinin ohella Saksan ainoa liike. Mä olen ostellut heiltä lähinnä kankaita, mutta onhan siellä kaikkea muutakin. Ihan perusmarimekko siis. Sijaintikin on ihan hyvä, Zeililta kävelee kaupalle ehkä kymmenessä minuutissa :)

   Poista