Feuerzangenbowle

joulukuuta 28, 2015

feuerzangenbowle

En ole varsinaisesti joulumarkkinoilla tarjottavan Glühweinin eli paikallisen glögintapaisen ystävä. Sen sijaan yksi toinen talviajan juoma on kyllä mieleeni, nimittäin Feuerzangenbowle. Sitä nautimme työkavereiden kanssa eräänä iltana ennen joulua.

feuerzangenbowle

Feuerzangenbowle on hyvin läheistä sukua glögille. Sen pohja on punaviiniä maustettuna appelsiinilla, sitruunalla, kanelilla ja neilikalla. Erikoisuutena on juoman päälle asetettava sokeritoppa, joka kastellaan kauttaaltaan vahvalla rommilla ja sytytetään tuleen. Sokeri karamellisoituu palaessaan ja putoaa sitten kattilaan. Sokeritopan sytyttäminen on aina illan kohokohta: kaikki valot sammutetaan ja ihaillaan sinistä liekkiä. Itse tosin kohtuullisen heikkohermoisena ulkoistan rommin kaatamisen palavaan sokeriin aina muille. 

Ihan liesituulettimen alla tätä ei kannata tehdä, koska liekki saattaa nousta korkeaksikin. Parasta onkin istua yhdessä pöydän ääressä, sanoa ooh joka kerta kun lisää rommia kaadetaan palavaan sokeriin ja lopulta nautiskella juuri sopivan makeaa juomaa hyvässä seurassa.

feuerzangenbowle

Vor Weihnachten haben wir Feuerzangenbowle gemacht. Glühwein mag ich nicht wirklich, aber Feuerzangenbowle so einmal im Jahr ist schon ganz nett. 

Saattaisit myös pitää näistä

4 kommenttia

 1. Näyttää ihanalta, ja muistaakseni myös maistuu. Olen kerran saanut tuota ihan täällä Suomessa saksalaisen opettajani kotona

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo hyvää tuo kyllä on! Ellei sitten tee sitä virhettä, johon me hairahdimme kerran: aateltiin, ettei viitsitä tehdä niin suurta annosta, joten vähennettiin reippaasti viinin määrää, muttei älytty ettei sitten kannata ehkä käyttää kokonaista sokeritoppaa... siitä tuli aikamoista sokerilientä!

   Poista
 2. Luxemburgin joulutorilla tätä kuumaa juomaa on aina tarjolla ja sitä juovat todella monet! Nimi kuulostaa sen verran luxemburgilaiselta, että olen luullut sen olevan paikallinen keksintö. Näin ei sitten ilmeisesti olekaan. Kumma kyllä, itse en ole koskaan sitä maistanut. No, ensi vuonna sitten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin olen juonut Feuerzangenbowlea kerran tai pari joulumarkkinoilla, mutta parasta se on kyllä kotona tehtynä. Se liekki kuuluu olennaisesti asiaan! Mä jotenkin muuten ajattelin, että koko saksankielinen Eurooppa tuntisi tämän juoman, mutta eilen jututin yhtä sveitsiläistä, joka ei ollut koskaan kuullutkaan koko keksinnöstä. Jännä!

   Poista