Oilin keittiössä: herkkusämpylät ja kvinoatäytteiset kesäkurpitsat

syyskuuta 05, 2010

Päästiin eilen nukkumaan jo ennen kymmentä, mistä on kiitettävä Renén flunssaa. Muuten se ois ihan varmana väsymyksestä huolimatta kukkunut ylhäällä vähintään puoleenyöhön, minkä seurauksena mäkään en ois päässyt nukkumaan (ei siis koska se ois kiellettyä, vaan koska ei ois tullut mentyä). Nyt kuitenkin sammahdettiin molemmat jo mukavan aikaisin, minkä seurauksena heräsin ja nousinkin jo ennen kahdeksaa. Jääkaapissa oli vielä puolikas paketti hiivaa, joten päätin piristää potilasta uunituoreilla aamupalasämpylöillä (en ehkä itsekään käsitä miten loistava avovaimo oon, siivosin vielä kylppärinkin ja heitin pyykit koneeseen aamutoimikseni). Niistä tulikin ihan sairaan hyviä! Laitoin sekaan auringonkukansiemeniä ja emmentalraastetta. 


n. 15 herkkusämpylää
vajaa desi auringonkukansiemeniä
2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
1/2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
vajaa 100 g emmentalraastetta
n. 6 dl vehnäjauhoa
1/2 - 1 dl täysjyväruisjauhoa
25 g rasvaa

Paahda auringonkukansiemeniä kuivalla pannulla ilman rasvaa, kehuvat niiden maistuvan paahdettuina paremmilta/enemmän. Rouhi siemenet veitsellä.

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, hunaja, juustoraaste ja pari desiä jauhoja. Sekoita. Lisää loput jauhot jotakuinkin desi kerrallaan, ja loppuvaiheessa myös rasva. Vaivaa, kunnes taikina irtoaa astian reunoista eikä takerru ihan kamalasti käsiinkään. Anna kohota leivinliinan alla lämpimässä paikassa 30 minuutin ajan. 

Ota jauhoja käden ulottuville takertumisen varalta ja tee taikinasta jotain 40 cm pitkä pötkö. Jaa noin 15 osaan ja siirrä pellille. Anna kohota leivinliinan alla vielä toiset puoli tuntia. 

Voitele kohonneet sämpylät maidolla ja ripottele päälle vielä auringonkukansiemeniä. Paista 225 asteessa kymmenisen minuuttia. Syö monta heti, ovat uunituoreina sairaan hyviä.


Koska oon juuri keksinyt kvinoan olemassaolon, haluan käyttää sitä kaikessa mahdollisessa. Kyseessä on siis riisin tapaan käytettävä superruoaksikin tituleerattu asia, jossa on vaikka mitä ravintoaineita vaikka miten paljon. Hyvin sulavakin kehuu olevansa, mikä sopii mulle paremmin kuin hyvin. Koska yhden ruokalehden kannessa on oikein houkutteleva kuva täytetyistä kesäkurpitsoista, päätettiin vihdoin tehdä niitä tänään. Tulosta ei voi kyllä kuin kehua! Oliivit ja feta sopivat täytteeseen ihan sairaan hyvin. Tämäkin löydös on jaettava suositusten kera.

Kuvia voisin kyllä opetella ottamaan. Älkää näistä lannistuko vaan kokeilkaa reseptejä silti! En laita tänne kuin erityisen suositeltavat yksilöt.
Valitettavasti mitään ainesten määriä en oikein osaa antaa, koska pilkottiin vaan summanmutikassa erinäinen kasa asioita. Täytettä tuli tietenkin kaksinkertainen annos kesäkurpitsoihin nähden, joten huomenna illalla vuorossa on vielä pari täytettyä paprikaa mums. 

Yksi iso kesäkurpitsa per syöjä
kahdelle hengelle ehkä desi kvinoaa?
tomaattia
fetaa
oliiveja
kasvisliemikuutio
pippuria
suolaa
basilikaa
sitruunamehua/etikkaa/muuta haluttua maustetta

Koverra kesäkurpitsoista sisusta pois siten, että täytettä mahtuu sisälle. Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan, laita keitinveteen kasvisliemikuutio. Kuutioi pois koverrettu kesäkurpitsasisus, tomaatit ja feta. Viipaloi oliivit. Kvinoan ollessa valmis sekoita kaikki ja mausta suolalla, pippurilla ja millä nyt haluat. Me laitettiin vielä kuivattua basilikaa ja puristettiin ehkä noin neljäsosasitruunan mehu sekaan. Paista 200 asteessa kymmenisen minuuttia. Valmiit kesäkurpitsat voi vielä koristella basilikanlehdillä, meiltä unohtui.

Saattaisit myös pitää näistä

2 kommenttia

  1. Jostain syystä kvinoa ei ole oikein iskenyt, vaikka olisi viljan korvaajana varmaan hyvä jos iskisi. Yhtenä selityksenä tietty saattaa olla se, etten koskaan muista huomioida sitä "Huuhtele huolellisesti" -kohtaa paketin kyljessä. Ehkä pitäisi vielä kerran kokeilla.

    - Mau

    VastaaPoista
  2. Täällä paketin kyljessä lukee, että tarttis huuhdella kuumalla vedellä. Kaadoin kvinoat kulhoon ja keittimestä vettä päälle. Huljuttelin minimaalisen ajan, kaadoin veden pois ja keittelin, tosiaan kasvisliemikuution kanssa. Ei voi valittaa! Suosittelen että annat vielä uuden mahdollisuuden ton huuhtelun kera :)

    VastaaPoista