Lahjakatsaus

elokuuta 19, 2010

Tässä oli erinäisiä tapahtumia eli synttärit (epäilen että 26 on taas haastava ikä muistaa) ja tupaantuliaiset. Synttäreihin liittyy uusin löytämäni kulttuuriero: Suomessahan niitä voi halutessaan juhlistaa myös etukäteen, mikäli se sattuu sopimaan aikatauluihin paremmin. Myöskään etukäteen onnittelu ei ole poissuljettu idea. Täällä homma on toinen, koska kaikenlainen ennenaikainen muistaminen tai juhliminen aiheuttaa huonoa onnea, maailmanlopun sekä suuren katastrofin. Syntymäpäivä tuntuu myös olevan suurempi juttu kuin Suomessa, jossa se ainakin meidän perheessä ja tuttavapiirissä tuntuu menettävän aika suuren osan merkitystään lasten kasvettua. Hyvä jos kourallinen ihmisiä muistaa onnitella, eikä lahjoja nyt silleen satele tulemaan. Täällä on kamala kardinaalimunaus unohtaa jonkun kaverinsa synttärit, ja lahjoja tulee myös useammalta taholta. Synttäreitä myös juhlistetaan ainakin mun kaveripiiriä huomattavasti enemmän, ja tässä tuleekin yksi mielenkiintoinen yksityiskohta: jos aikataulut osuvat kohdalleen, bileet voidaan pitää syntymäpäivää edeltävänä päivänä. Tässä tapauksessa juttu menee jokseenkin samalla tavalla kuin esimerkiksi uusi vuosi: ennen puoltayötä kukaan ei pukahda aiheesta sanaakaan, ja kellon lyötyä kaksitoista juhlaseurue puhkeaa onnittelulauluun.

Meidän tuparit oli perjantaina 13. päivä (mistä huolimatta minkään kokoluokan katastrofeja ei sattunut), joten pirskeet yhdistettiin synttärijuhlintaan (saksaksi juhlitaan sisään syntymäpäivään eli in den Geburtstag reinfeiern). Tunsin oloni hiukan kummaksi koko noin 25 hengen juhlaseurueen laulaessa onnittelulaulua. Mihin pitää katsoa ja pitääks tän jälkeen sanoa jotain? Vielä kummallisemmaksi meno yltyi ihmisten jonottaessa laulun jälkeen halaamaan ja onnittelemaan: en ollut valmistautunut moiseen vastaanottoon.

Pirskeiden kunniaksi saatiin lahjojakin, joista valitut palat esittelen tässä kert aikaa on kameran kanssa kikkailuun. Lukuhistoriani ensimmäinen Irving saapui koristamaan hyllyä ja odottamaan lukuvuoroa, onnekseni englanniksi. Saksaksi lukeminen vaatii hiukan enemmän energiaa kuin oon useimmiten valmis investoimaan.


Yhteisenä lahjana saatiin mm. varmasti käyttöön tuleva kortti:


(Renén nykyinen ja mun entinen) työporukka katsoi meidän olevan rentoutumisen tarpeessa, mistä seurasi huippujuttu eli päivä kaupungissa olevan jugendtyylikylpylän spa- ja saunaosastoilla! Otetaan käyttöön, kun loka- tai marras- tai joulukuun sade/harmaus/loska vetävät hermot kireelle.


Lisäksi saamisina oli vaiks mitä kuten iltapäivä kiipeilymetsässä Renén entisen kämpän poikien kanssa, lähes ääretön määrä viiniä (noin joka toinen tulija katsoi velvollisuudekseen tuoda mukanaan pullon tai kaksi) ja oikein söpö pieni laatikko, jossa on sisällä mausteet ja ostoslista kurpitsansiemenpestopastaa varten sekä hiukan selvitystä ruokalajin tarinasta. Kokeillaan ehkä viikonloppuna! Eilen olin lisäksi omatoiminen ja kävin noutamassa yllärinä havaitsemallani iskän lahjoituksella itselleni lempparisyksyvaatteen, jonka jo sieluni silmin yhdistelen erinäisiinkin huiveihin, joita on Renén mielestä aivan liikaa ja mun mielestä muutama liian vähän. Kiitos siis iskä tästä neuletakista!


Saattaisit myös pitää näistä

3 kommenttia

 1. Hei moi,
  onpa kiva, että jaksat pitää blogia!
  Hieman nauroin yhteisymmärrykses tälle sun meilaukselle. Sanoin Ollille silloin teidän tupareis/sun synttäreillä, kun oltiin laulu laulettu ja porukka jonotti onnitteleen, että mä kuule luulen, että Oili on lähinnä ihmeissään ellei aivan kiusaantunut näistä huomion osotuksista - ja oikeassa olin siis :) Muistan mun ekan synttärijuhlan n. 8 vuotta sitten Saksas. Se oli suorastaan järkytys, kun kotopuoles ei ole yhtään ihmeellistä sekään, että jopa vanhemmat unohtaa synttärit - näin tapahtui siis oikeesti pari vuotta sitten :) Kiitos muuten viimesestä, oli kivaa (ja makosta!). Voisitko muuten pistää joku kerta tuleen sun sämpyläkierrereseptin, tykättiin niistä ihan hirmusesti? Ens kerralla sitten meillä!

  VastaaPoista
 2. Heippa,
  linkkasin omaan synttäriaiheiseen kirjoitukseeni tämän sun tekstisi, kun oot tässä niin osuvasti aiheesta kirjoittanut! Toivottavasti se on ihan ok? :)

  VastaaPoista
 3. Joo, toki on ok :) Hauskoja bileitä sulle, toivottavasti selviät vähemmällä ihmetyksellä ja vaivaantumisella kuin mä! En oo niin tottunut tohon keskipisteenä oloon, ja sanoin Renéllekin että meidän pirskeet on sit tuparit, joissa sattumalta sattuu olemaan myös tää reinfeiern-ominaisuus, eikä mitkään synttärijuhlat niin kerta. Ehkä tästä syystä seisoin tosiaan onnittelulaulun jälkeen ihan huuli pyöreenä ja mietin, että mitä ihmettä täsäs nyt pitäis sanoa. Lopulta päädyin omaperäisesti aika pienellä äänellä sanottuun dankeen :D

  VastaaPoista