Oilin keittiössä, osa 2: tomaattipuustit

elokuuta 26, 2010

Nyt on toinen niin loistava resepti, että se on jaettava kaikelle kansalle erittäin vakavan kokeilukehotuksen kera. Oon tässä tekemisenpulassani hionut hiivataikinanleipomistaitoni huippuunsa, ja tuoreiden leipomusten tuoksu on leijaillut kämpässä oikeestaan vakiona kerran-pari viikossa. Yritän aina saada asioita säilymään myös pakkasessa (ja pakastan leipomukset heti niiden jäähdyttyä, jotta säilyisivät tuoreina), mutta jotenkin mystisesti ne katoaa aina päivässä-parissa. Nää alunperin lettupannu-ruokablogista löytämäni aurinkokuivatulla tomaatilla höystetyt sämpyläiset on saaneet kehuja Renén lisäksi myös muilta tahoilta. Ella, tässä resepti :)


36 kpl
Taikina:
5 dl vettä
1-1,5 tl suolaa
2 rkl sokeria
1 pss kuivahiivaa
pari-kolme desiä täysjyvävehnä- tai grahamjauhoja
2 dl kaura- tai jotain muita hiutaleita
n. 6-7 dl vehnäjauhoja
100 g rasvaa

Täyte:
n. 100 g aurinkokuivattuja tomaatteja (ilman öljyä, öljyssä säilytettyjä ehkä jotain pari desiä?)
2 dl juustoraastetta
2 rkl kuivattua basilikaa

vettä
auringonkukansiemeniä

Sekoita 42-asteiseen eli reippaasti kädenlämpöiseen veteen suola ja sokeri. Sekoita kuivahiiva desiin jauhoja ja lisää seos nesteeseen. Lisää täysjyväjauhot desi kerrallaan ja sitten kaurahiutaleet. Lisää tämän jälkeen loput jauhot vähitellen, loppuvaiheessa vielä sulatettu rasva. Vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista eikä takerru käteenkään ihan kamalasti. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 min. Kohottamiseen vinkki: astia kannattaa laittaa lavuaariin lämpimään vesihauteeseen, kohoaminen sujuu huomattavan sutjakkaasti.

Taikinan kohotessa voit silputa tomaatit ja raastaa juuston. Taikinan kohottua riittävästi jaa se kahteen osaan. Kaulitse puolikas noin 30*40 cm kokoiseksi levyksi. Ripottele levyn päälle kohtuullisen reippaasti basilikaa, tomaatinpalasia sekä juustoraastetta. Rullaa pötköksi ja jaa 16 osaan. Nosta palat leivinpaperin päälle, peitä liinalla ja laita uuni lämpenemään 225 asteeseen (tai kiertoilma kahteensataan). Kaulitse ja täytä myös toinen taikinanpuolikas.

Voitele leipomukset vedellä ja ripottele päälle auringonkukansiemeniä. Paista uunista riippuen noin 8-12 minuuttia, kunnes saavat vähän väriä.


Saattaisit myös pitää näistä

3 kommenttia

  1. Ootko kokeillut laittaa tuoretta basilikaa silputtuna? Se tuoksuu niin ihanalta, että mun tekisi mieli laittaa sitä aivan kaikkiin ruokiin. :) Mutjoo, näitä täytyy kyllä jossain vaiheessa kokeilla, tuoreella basilikalla tai ilman. Kuinka monta tomaattia tuo 100 g muuten suurin piirtein on? Deseinä on vähän vaikea arvioida.

    VastaaPoista
  2. Tuoretta basilikaa en oo vielä kokeillut, vaikka sitä kyllä on tossa kasvamassa. Jotenkin aattelin että säästän sen johonkin salaattiin tai muuhun ruokaan enkä paistele sitä uunissa taikinan seassa :) Ehkä kokeilen kyllä seuraavaan satsiin.

    Mä en kyllä oikein osaa sanoa montako tomaattia toi mahtais olla. Oon tehnyt silleen että pilkon niitä jonkin verran (ehkä 20? 15?) ja katon sitten miten ne riittää taikinanpuolikkaaseen. Silleen on helppo säädellä määrää, koska sit seuraavaa puolikasta varten osaa jo arvioida järjellisemmin paljonko niitä menee. Oon ripotellut niitä silleen pitkin poikin, ei sen taikinalevyn nyt tarvii olla mitenkään täysin tomaattien peitossa.

    Ton jauhojen määrän heitin kanssa vähän päästäni, on hyvinkin paljon mahdollista että niitä menee muutamakin desi enemmän kuin mitä kirjoitin tohon. Yleensä en juuri jaksa mittailla jauhoja, koska kyllähän sen kuitenkin näkee koska niitä on riittävästi.

    VastaaPoista
  3. Tai ehkä 20 on liioiteltu arvio. Suosittelen että silppuat jotain 10-15 ja katot miten riittävät.

    VastaaPoista