Oilin keittiössä, osa 1: kermainen kurpitsa-bataattikeitto

elokuuta 23, 2010

Nauti viimeisistä vapaapäivistä -kampanjaani kuuluu nykyään myös herääminen ihmisten aikaan. Siispä ampaisin tänäänkin ylös sängystä joskus puoli yhdeksältä ja suuntasin hoitamaan muutamia ostoksia kaupungille. Kävin ensin hakemassa täydennystä puhdistusaine-, pesusieni- ja kynsilakkavalikoimaan yhdessä monesta kosmetiikkaan ja taloudenhoitotuotteisiin erikoistuneista, Suomeen verrattuna suorastaan naurettavan halvoista kaupoista. Kassalla tulikin ylläri: maksoin kortilla ja myyjä kysyi ihan selvällä suomen kielellä, oonko Suomesta. Aika jännä! Suunnilleen mun ikäinen poika sanoi äitinsä olevan suomalainen ja isänsä saksalainen ja kertoi asuneensa Saksassa viimeiset 20 vuotta. Kieli oli virheetöntä, mutta puheessa oli ihan selkeä aksentti. Onkohan sen välttäminen hyvinkin haastavaa, pohdin.

Täällä on yleisesti ottaen tosi hyvin tarjolla luomutuotteita (myös meidän pienessä lähikaupassa niitä on vaikka millä mitalla, usein myös niin hyvässä tarjouksessa ettei hinnoissa oo juurikaan eroa tavallisiin), ja meinattiin Renén kanssa lauantaina kantaessamme luomukurpitsaa (mums) kotiin, että voitaisiin nyt oikeestaan kokeeksi ostaa hyvin pitkälti pelkkää luomua ja katsoa, parantaako tämä mahan vointia.

Tänään marssin siis ruokaostoksille Alnaturaan, pelkkää luomua myyvään supermarketiin. Inspiroituneena taannoisesta kurpitsaostoksesta olin päättänyt tehdä tänään kurpitsa-bataattikeittoa, josta tulikin kerrassaan mahtavaa. Hokkaido-kurpitsoja eli niitä ainoita, joita ei tarvitse kuoria, ei taida saada Suomesta, mutta jos siellä joku kurpitsa kävelee vastaan niin suosittelen sen keittelyä bataatti kaverinaan. Mausteena oli currya ja keiton nosti sfääreihin lopuksi sekaan heittämäni vatkattu kuohukerma. Omnomn! Jos löydätte  kurpitsan, ostakaa se ja kokeilkaa! Toiminee kyllä myös pelkällä bataatilla. Kaikkien kiusaksi kirjoitan vielä reseptin.

bataatti-kurpitsakeitto resepti

1 hokkaido-kurpitsa, tai vaihtoehtoisesti jonkun muun lajikkeen edustaja (n. 800 g)
jotain 300 g bataattia
1 sipuli
1 rkl rasvaa
2 rkl currya
5 dl kasvislientä
suolaa, mustapippuria
2 rkl kurpitsansiemeniä
200 g kuohukermaa

Kurpitsasta siemenet pois ja kuutioiksi, bataatti siivuiksi. Sipuli kanssa palasiksi. Paistele sipulia rasvassa aika isossa kattilassa, ja lisää hetken päästä curry, kurpitsa ja bataatti. Paistele niitä hetki ja lisää kasvisliemi. Keittele noin 20 minuuttia, kunnes ovat kypsiä.

Hajoita kurpitsansiemenet kevyesti ja paahda pannulla ilman rasvaa, kunnes alkavat vähän tuoksua. Sen jälkeen ne kannattaa ottaa pois pannulta, koska kuulemma kärähtävät helposti. Kun kurpitsa ja bataatti ovat kypsiä, soseuta keitto ja lisää kerma. Mausta suolalla (ite en kyllä tarvinnut) ja pippurilla ja ripottele päälle kurpitsansiemeniä. Mahtavuusastetta kasvattaa kerman vatkaaminen vaahdoksi ennen lisäämistä. Mums!

Saattaisit myös pitää näistä

0 kommenttia