Nyt joku roti niihin lausuntoihin

marraskuuta 25, 2014








Aina välillä joku kommentoi, että olisi kiva jos kirjoittaisin enemmänkin Saksasta ja ulkosuomalaisuudesta. Useimmiten se tuntuu vaikealta, koska arki täällä on niin normalisoitunut, etten oikein osaa eritellä, mikä nyt olisi sitä tyypillistä saksalaista ja erilaista kuin Suomessa. Nyt silmiin sattui kuitenkin yksi juttu, joka ylitti ärsytyskynnykseni hetkellisesti.

Helsingin Sanomat julkaisi nimittäin eilen vauvaluukkuja käsittelevässä jutussaan vitsin, ilmeisesti piristääkseen marraskuun synkkyydessä kärvistelevää kansaa. En nyt ota kantaa itse luukkuihin, mutta takerrun jutussa haastatellun Mannerheimin lastensuojeluliiton pääsihteerin lausuntoon:

"Verrattuna Saksaan, missä näitä vauvaluukkuja on, heillä ei ole kattavaa neuvolajärjestelmää - tai muutenkaan niin kattavaa terveydenhuoltoa kuin meillä"

Siis hyvä suomalainen. On varsin ok ja jopa suotavaa, että olet ylpeä kotimaastasi ja sen hyvinvointiyhteiskunnasta, mutta älä nyt hyvä ihminen sentään ihan kaikkea usko. Ulkosuomalaisena tulee nopeasti tietoiseksi siitä, että jokaisessa maassa on hyvät ja huonot puolensa - täydellistä paikkaa ei ole olemassakaan. Mutta terveydenhuollossa Saksa pesee Suomen kevyesti, asiassa ei ole mitään epäselvää. Täällä pääsee erikoislääkärille halutessaan (toki joillain aloilla pitää sentään odottaa ajan saamista tovin jos toisenkin, täydellisestä systeemistä kun ei ole kyse täälläkään) eikä tarvitse tapella jonkun välikäden kanssa siitä, onko tutkimus tarpeellinen vaiko eikö. 

Jos puhutaan erityisesti lapsista, niin neuvolajärjestelmää ei ole, myönnetään, vaan sen sijaan käydäänkin lastenlääkärillä. Ne seurantakäynnit ovat pakollisia, ettei kukaan putoa kelkasta. Pienenkin ongelmanpoikasen syntyessä lääkärille pääsee samantien, ja sieltä lähetetään tarvittaessa hanakasti eteenpäin, myöskin samantien. Jo raskaana olevalla on oikeus kätilön kotikäynteihin, ja lapsen syntymän jälkeen kätilö käy muutaman päivän välein katsomassa, että arki lähtee sujumaan hyvin ja antamassa tukea tilanteissa, joissa sitä tarvitaan.

Niin ja saattaahan jotakuta kiinnostaa myös, että täällä hammaslääkärille pääsee heti ja siellä kehotetaankin käymään kaksi kertaa vuodessa tarkastuksessa, ettei mitään pahempaa ehdi kehittyä.

Noukin säännöllisesti palkokasveja nenästäni, koska joku on taas luullut Suomesta jotain tyhmää, mutta kyllä asia näköjään toimii päinvastoinkin. Ehkä olen muuttumassa osasaksalaiseksi, kun loukkaannun nykyään myös asuinmaani puolesta?

Für Eva: Ich habe in der Zeitung gelesen, dass das finnische Gesundheitssystem viel besser als das deutsche sei. Das stimmt überhaupt nicht, ich habe mich total aufgeregt. Es gibt viele Sachen, die meiner Meinung nach in Finnland besser gelöst sind als hier, aber das Gesundheitssystem gehört eindeutig nicht zu denen!

Saattaisit myös pitää näistä

15 kommenttia

  1. Välillä huvittaa, miten tehokkaasti suomalaiset on aivopesty uskomaan maamme terveydenhuollon paremmuuteen :) Ok, tietysti globaalissa mittakaavassa Suomen terveydenhuolto on huippua, mutta riippuu vähän, mihin verrataan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo. Oisinkin ohittanut tuon hehkutuksen järjestelmän ylivertaisuudesta, ellei sitä olisi niin epäonnisesti ja ylimielisesti verrattu oikeasti parempaan systeemiin...

      Poista
  2. jos mun pitäisi muuttaa Suomeen, yksi syy epäröimiseen olisi nimenomaan Suomen terveydenhuolto. Olen kuullut niin paljon esimerkkejä, miten siellä ei pääse lääkärille ja hammaslääkäriinkin pitää joskus odottaa aikaa, vaikka on kova särky. Mun sukulaistyttö pelkäsi synnytyksen alkavan ja soitti sairaalaan, josta käskettiin pysymään kotona ja ottamaan Buranaa. Hän ensisynnyttäjänä pelkäsi ja lähti kiellosta huolimatta sairaalaan ja vauva syntyi muutaman tunnin sisällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mäkin olen seurannut sivusta tapauksissa, joissa mennään eteenpäin buranan voimalla, kun jatkotutkimukset ei meinaa olla riittävän tarpeellisia. Siksi hymähtelenkin aina, kun saksalaiset valittavat että gesetzlich vakuutetut on niin paljon huonommassa asemassa kuin yksityiset, mä olen ollut kyllä tähän asti todella tyytyväinen kaikkiin palveluihin!

      Poista
  3. Piti vielä sanoa, että se Suomen äitiyspakkaus on kyllä hieno, se puuttuu Saksasta ja ystäväni, joka tekee vapaaehtoistyötä kunnassaan Baijerissa, otti siitä mallia ja teki sellaisen pakkauksen jollekin nuorelle yh-äidille, jolla oli vähän rahaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo munkin piti itse asiassa kyllä kirjoittaa siitä mutta ei nyt sitten jotenkin mahtunut tähän tekstiin. Äitiyspakkaus on musta ihan huippujuttu ja oon tosi onnellinen, että sain sen myös itselleni hankittua. Tosi hieno idea ystävältäsi tehdä samankaltainen myös täällä!

      Poista
  4. Kyllä pisti itsellänikin kyseinen lause Hesarin artikkelissa silmään. Olen ollut Saksassa vasta puolisen vuotta, mutta ehtinyt siinä ajassa juosta jo neljällä eri lääkärillä, osalla useamminkin kuin kerran. Ja mitään valittamista ei ole ollut, olen ainoastaan kehunut järjestelmää. Ehkä suurimpana osana juuri tuo nopea palvelu ja jonottomuus. Tuttuni tapauksen vuoksi tiedän myös, että Suomessa borrelioosia ei hoideta/oteta tosissaan ja suomalaiset sairastuneet ravaavat saksalaisella, tietysti yksityisellä, klinikalla Helsingissä. Tuon tilanteen valjetessa itselleni suomalainen terveydenhuolto sai mielessäni aika kovan kolauksen.

    Osaan verrata Suomen terveydenhuoltojärjestelmää myös Britteihin ja joo, se on omasta mielestäni parempi. Mutta kuten monella tavalla perustelit, tässä tapauksessa Saksa vetää todellakin pidemmän korren. Toivon vaan ettei kukaan Suomessa oleskeleva kiinnittänyt artikkelin lauseeseen enempää huomiota. Vaikka eiköhän sen viskikohun jälkeen osa ainakin alkanut kyseenalaistaa Hesarin juttujen luotettavuutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinhän se tosiaan on, että riippuu ihan mihin vertaa, ihan niin kuin ylempänä jo sanottiinkin. Moneen muuhun maahan verrattuna Suomi on varmaan huippumaa terveydenhuollonkin kannalta, mutta mutta...

      Poista
  5. No joo, tuossa taas joku tietämätön esitti arvovallaan aiantuntijaa. Kun asiantuntija toistavat Suomen hyvyyttä ja paremmuutta kuin mantraa, niin kansa uskoo.
    KELA on todentotta niin kattava ja mahtava laitos, että se ei sovi minulle, ja olisi muidenkin aika miettiä, kannattaisiko muuttaa koko sosialistinen jäännös eli veroista ylläpidettävä sairaanhoitolaitos. Kunnat ähkivät ja velkaantuvat sairaudenhoitokulujen alla. Sote uudistusta tehdään parhaillaan hartaasti ja pitkään, mutta kun syteemissä on vikaa, niin ei mikään siitä parane. Viittaan tässä myös siihen, että Suomessa on myös parallelisystteemeja, ja rikkaat pystyvät maksamaan peremmat lääkkeet ja yksityislääkärit. Köyhät kuolevat KELAN jonossa.

    Suomalaiset ovat KELAN jonossa ja KELAN armoilla syntymästä kuolemaan asti. Siinä sosialistisessa holhoussysteemissä on arveluttavia piirteitä ja negatiivisia puolia, joita en tässä yhteydessä selitä.
    Pitää paikkaansa, että Saksassa ei ole Suomen mallin mukaisia neuvoloita, mutta kuten Oili selvittää tehokas lääkäri-, kätilö- ja terapeuttipalvelu. Olisi varmaan hyvä, jos kertoisit vauvan kasvaessa vaikka niitä Vorsorgeuntersuchungenja ja/tai terapiota, joita lastenlääkäri herkästi määrää ja sairausvakuutus maksaa (viite: fysioterapia, ergoterapia, logopedia, Sehschule, jne. jne.) tuttujen ja tuttujentuttujen lapsillekin. Äitiyspakkauksia ei makseta veroista , mutta esim. minun työnantajani maksoi jonkun tariffin mukaan avustusta vauvan ensivarusteisiin.
    Suomalaisilla on vahva keskushallinto. ja siksi heidän joskus vaikea ymmärtää Saksan federalistista hallitosyttemiä ja sosiaalivakuutuksia. Siksi he sortuvat yleistämään jonkun tietomurunkin perusteella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noi lastenlääkärien palvelut on kyllä tähänastisen kokemuksemme perusteella jo aivan mahtavia. Pienellä oli ilmeisesti synnytyksestä johtuven vähän tukkeumaa niskan lihaksistossa eikä pää oikein kääntynyt. Tämä ei ollut pistänyt meillä lainkaan silmään, mutta lääkäri huomasi asian ja lähetti samantien ortopedille, mistä saimmekin ajan heti samalle päivälle. Sieltä lähete fysioterapiaan, mistä sain myös ajan heti muutaman päivän sisään ja pienillä harjoitteilla lihasongelmat katosivat hetkessä.

      Poista
  6. Allekirjoitan. :-)

    Juuri se "välikäsi" on minusta kaikein pahin suomalaisessa terveydenhuollossa - jos nimittäin pääsee lopultakin erikoislääkärille, hoito on tosi huippua! Ja kun vietin kesällä miehän kanssa tunnin saksalaisessa sairaalassa, tajusin myöskin että meidän rakas, kohta varmaan romahtava U-Sairaala on vastoin paikallisten käsitystä oikeastaan huippumoderni. ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei ole tähän mennessä kokemusta kuin saksalaisista sairaaloista, joten en voi vertailla :)

      Poista
    2. On ihan varmasti paljon parempia sairaaloita Saksassa olemassa, mutta tämä yksi oli aivan hirveä...

      Minusta Suomessa on liian vähän valinnanvaraa, kun taas Saksassa on liian paljon. Kuka tarvitse kolme eriläistä sairaalaa pikkukaupungissa? Entäs neljä naistenlääkäriä 500m säteellä? Kilpailu on siis kova Saksassa - mikä voi olla hyvä koska sairaalalla / lääkärillä on pakko tarjota hyvää hoitoa, mutta voi olla myös huono kun kaikki yrittävät tarjota kaikkea mutta eivät ole siihen varustettu tai tarpeeksi erikoistettu. (Luin äsken saksalaisesta lehdestä, että esim. keskosten kuolevaisuus voitaisiin Saksassa vielä huomattavasti alentaa jos keskosten hoito keskityttäisiin hyvin erikoistuneisiin sairaaloihin, sen sijaan että jokainen keskikokoinen sairaala pyrki tarjomaan tuottoisaa keskosten hoitoa itse...)

      Poista
  7. Hyvä kirjoitus! Uskon että vaikkapa Helsingin Sanomilla on Suomessa aika suuri mielipiteitä muovaava vaikutus. Lukiessani suomalaisia lehtiä törmään valitttavan usein ilmiöön nimeltä: "suomalainen asiantuntijalausunto". Ja nämä lausunnot voivat sitten olla ihan mitä tahansa. Joukossa on hyviä faktaan perustuvia juttuja, mutta toisinaan myös tokaisua, vailla sen kummempaa pohjaa. Tämä lausunto:

    "Verrattuna Saksaan, missä näitä vauvaluukkuja on, heillä ei ole kattavaa neuvolajärjestelmää - tai muutenkaan niin kattavaa terveydenhuoltoa kuin meillä"

    on kuitenkin mielestäni osittain tosi.

    Uskon että Suomessa on varmaan hyvin paljon vähemmän kokonaan sairasvakuutuksen/KELAn piirin kuulumattomia kuin Saksassa vastaavia tapauksia. Suomen systeemi on vamasti todellakin kattavampi. Suomessa kun on vähemmän meitä maahanmuuttajia ja muutenkin vähemmän porukkaa, on kattavan systeemin luominenkin ollut helpomaa kuin se täällä Saksassa olisi. Mutta kuten kirjoitat, voi tämän kattavan systeemin laadun tietenkin kysenalaistaa.

    Olen samaa mieltä kanssasi, että Saksassa- jos olet sairasvakuutettu- homma toimii ja "palvelu" on parempaa kuin Suomessa. Kulutkin suhteellistuvat varsinkin jos on lapsia, he kun tarvitsevat useammin juuri noita erikoislääkäreitä yms.
    Kattava systeemin, vaikka hieman heikompi laatuisempikin, on varmasti juuri kuitenkin kaikkein tärkein heille kaikille, jotka elävät yhteiskunnan rajamailla väliinputoamisvaarassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Mun piti samantien mennä ihan googlettamaan, miten paljon ihmisiä täällä elää kokonaan ilman sairasvakuutusta - tähän asti kun en ollut naiivina ollenkaan ottanut huomioon, että tosiaan tällainenkin mahdollisuus on olemassa, vaikka sairasvakuutus onkin lain mukaan pakollinen. Mutta vuonna 2011 täällä oli 137 000 ihmistä kokonaan ilman sairasvakuutusta - tai oletettavasti enemmänkin, tuossa luvussa kun tuskin on mukana kaikki kodittomat ja muut rekisterien ulkopuolella olevat. Hyvin ajatuksia herättävää, miten paljon ihmisiä elää samassa maassa, mutta kuitenkin ihan eri todellisuudessa ilman kaikkia niitä etuuksia, jotka ovat itselle täysin itsestäänselviä.

      Poista