Pienet luumu-ricottatäytteiset piirakat

maaliskuuta 21, 2014

luumu ricotta inkivääri piirakka
Täällä on pitänyt hieman kiirettä. Toisen osapuolen väitöstilaisuus on parin viikon päästä, minkä johdosta vapaa-ajan ongelmia ei ole juurikaan ollut. Itse keskityn taloudenhoidon ohella kiittämään kaikkia mahdollisia tahoja siitä, että äitiysloma alkaa kahden viikon päästä.

Koska ihmisen täytyy syödä, oli tohtoristitteli tulossa tai ei, ehdimme kuitenkin viime sunnuntaina emännöimään ja isännöimään kaverille synttärilahjaksi antamaamme brunssia. Leivoin tätä spektaakkelia varten uusimman Glorian Ruoan & Viinin ohjeella luumupiiraita, jotka maistuivat koko seurueelle. Piiraat eivät ole kovinkaan makeita, mikä on etenkin allekirjoittaneen mieleen. Luumusiivujen ja niiden alla olevan ricottakerroksen yhdistelmä on oikein kiva.

Rahkataikinaan tulee raastettua inkivääriä, ja lisäksi ohjeessa käskettiin keittämään inkiväärisiirappia ja valelemaan sitä piiraiden päälle. Näin raskaana ollessa inkivääri on vähän harmaalla alueella oleva raaka-aine. Suomen uusimmissa versioissahan sitä ei suositella odottaville, kun taas saksalaiset eivät ole moisesta kuulleetkaan. Päinvastoin inkivääriteetä kehotetaan juomaan etenkin pahoinvointiin. Olen päätellyt, ettei kyseessä voi olla mikään mahdoton myrkky, joten olen ottanut asian kohtuullisen rennosti. Tukea tälle löytyi myös Kemikaalikimarasta. Siirapin jätin keittelemättä (niin olisi kyllä käynyt varmaankin joka tapauksessa, koska neljän tunnin keittoaika ei kertakaikkiaan sopinut yhteen sitten minkään kanssa), mutta ne pari ruokalusikallista raastoin kyllä taikinan sekaan makua tuomaan. 

Inkiväärillä maustettu ricotta-luumutorttu 
Resepti: Glorian Ruoka & Viini

250 g voita
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
250 g maitorahkaa
2 rkl raastettua inkivääriä
1/4 dl ruokosokeria

täyte:
kymmenisen luumua (alkuperäisessä ohjeessa 12-16, itse en saanut mitenkään käytettyä sellaista määrää)
350 g ricottajuustoa
3 rkl ruokosokeria
1 dl hasselpähkinöitä

voiteluun kananmuna

Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin kulhossa. Lisää rahka ja kuutioitu voi ja nypi taikina tasalaatuiseksi seokseksi. Lisää inkivääri ja sokeri. Muodosta taikinasta pallero, kääri tuorekelmuun ja laita jääkaappiin vähintään tunniksi.

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Pese ja viipaloi luumut. 

Kaulitse taikinasta jauhotetulla pöydällä joko 3 isoa tai 8 pientä torttupohjaa. Minä tein pieniä. Levitä pohjille kerros ricottaa, mutta jätä reunoilta noin 2 cm vapaaksi. Levitä luumuviipaleet ricotan päälle ja ripottele piirakoille sokeria. Halkaise hasselpähkinät, tai pilko ne halutessasi vielä vähän pienemmiksi, ja lisää nekin piiraiden päälle. Käännä reunat juuston päälle ja voitele ne kananmunalla. Paista uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia.

Muoks. Laitan nyt myös sen inkiväärisiirapin ohjeen, jotta halukkaat voivat kokeilla ohjetta siten, kuin se on tarkoitettu leivottavaksi.

inkiväärisiirappi:
6 dl vettä
5 dl ruokosokeria
200 g inkivääriä
1/4 tl suolaa

Laita vesi ja sokeri kattilaan. Kuumenna, kunnes sokeri sulaa. Kuori ja kuutioi inkivääri noppakuution kokoisiksi paloiksi ja lisää sokeriveteen hautumaan. Keitä seosta poreillen matalalla lämmöllä noin 4 tuntia eli kunnes liemi on muuttunut siirappimaiseksi. Lisää lopuksi ripaus suolaa. Voitele valmiiden luumutorttujen pinta siirapilla.

Voit jättää inkivääripalat siirappiin tai siivilöidä ja kuivattaa ne yön yli leivinpaperin päällä. Halutessasi pyöräytä kuivatut inkivääripalat sokerissa ja tarjoa karamellin tapaan. Siirappi säilyy huoneenlämmössä tiiviissä pullossa kuukauden.

Saattaisit myös pitää näistä

6 kommenttia

  1. Tässäpä uusi syy lähteä sakalaiskauppaan rahkaostoksille! Tai jos laiskottaa, kokeilen kreikkalaisella jugurtilla. Jos uskallan!

    Suomessakin on vielä alle kymmenen vuotta sitten suositeltu inkivääriä raskauspahoinvointiin. Olin aika yllättynyt kun joululomalla tästä rajoituksesta kuulin. Ja kas, nyt kun äkkiseltään googlasin, löysin saman tien vasta julkaistavan meta-analyysin, joka näyttää kumoavan väitteen. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24642205

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mä kävin myös tsekkaamassa Eviran sivuilta vähän lisätietoa tästä. Kyse on tosiaan lähinnä inkivääriä sisältävistä ravintolisästä ja just tosta teestä, lähinnä koska niissä annostukset voi olla hyvinkin suuria. Maustelen välillä ruokia ja juomia inkiväärillä jatkossakin ihan hyvällä omatunnolla. :)

      http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valmistus+ja+myynti/pakkausmerkinnat/varoitusmerkinnat+ja+kayttoohjeet/varoitusmerkinta+inkivaaria+sisaltaviin+ravintolisiin+seka+inkivaariteehen+ja+sita+vastaaviin

      Poista
  2. Näyttääpä herkullisilta! Täytyypä testata ohjetta, vaikka pääsiäisenä... :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kannattaa! Jos pitää leivonnaisistaan vähän makeampina, voi taikinaan varmaan lisätä hieman ohjetta enemmän sokeria. Lisäksi mietin jo, että voisihan tota varmasti tehdä muidenkin hedelmien kuin luumujen kanssa, niiden kausi kun taitaa olla jo vähän ohi.

      Lisäsin nyt ohjeeseen myös sen pois jättämäni inkiväärisiirapin, joka varmasti antaa piiraille vielä uuden ulottuvuuden. Keittoaika vaan vaatii vähän suunnttelua :)

      Poista
  3. Aika mielenkiintoisen kuuloinen yhdistelmä ja lopputulos näyttää kyllä herkulta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suurena inkiväärin ystävänä oli kyllä tosi kiva, että maku tuli läpi tuosta taikinasta :)

      Poista