Ihan kreisin hyvät sämpylät

marraskuuta 20, 2014


Maija kirjoitti näistä Sikke Sumarin ohjeella leivotuista sämpylöistä hetki sitten. Oli pakko kokeilla, ja voi maar miten sikahyviä! Saksaksi sanoisin (ja sanoinkin) että oberaffengeile Brötchen, niin kreisihyviä olivat että moiseen revittelyyn oli tarvetta. 

Homman juju on se, että taikinaa ei vaivata lainkaan. Ainekset (vesi, hiiva, suola, jauhot) sekoitetaan puulusikalla ja jätetään kulhossa jääkaappiin kohoamaan yöksi. Aamulla sitten räiskitään kahdella ruokalusikalla kasoja pellille, paistetaan puolisen tuntia, maistetaan ja tarkkaillaan galaksien räjähtämistä. En tiedä miten se tarkalleen ottaen tapahtui, mutta jotenkin näihin tuli aivan ihanan mehukas sitko, mahtavia ilmakuplia ja rapea kuori. Mitä muuta ihminen voi haluta? Eipä paljon mitään.

Mene siis sinäkin heti katsomaan sämpylöiden ohjetta Siken blogiin ja laita taikina heti tulille!

Saattaisit myös pitää näistä

15 kommenttia

  1. Jostain syystä sämpyläkuume on ollut vallalla täälläkin koko viikon. Tässä kahden hengen perheessä tehtiin juuri kolmas sämpylätaikina viikon sisään. Itse vielä pähkäilen jauhojen sopivassa määrässä, mutta hyviä ovat !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oisin kanssa jo tehnyt toisen annoksen, mutta jauhot on lopussa. Jätin taikinan jotenkin ihan sairaan löysäksi ja epäilen, että se olikin yksi menestyksen avaimista. Lisäksi normaalit vehnäjauhot meni ja loppui jo ton ensimmäisen satsin teon aikana, joten laitoin pizzajauhoja. Ehkä niillä oli myös vaikutuksensa, kuka tietää. Asian selvittämiseksi on varmaan leivottava näitä lisää!

      Poista
  2. Moi,
    kokeilin joskus postaamaasi leivän reseptiä, siis sitä joka paitetaan valurautapadassa. Kiitos siitä ideasta, tuli muuten kelpo leipä. Tämäkin resepti kuulostaa helpolta ja hyvältä. Sopii vaarmaan tosi hyvin brunssille, kun on aamulla niin helppo leipoa, sormia likaamatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo paljon helpommalla ei kyllä varmaan pääse eikä aikaakaan kulu kuin nimeksi, paitsi siihen yön yli odotteluun. Siis ihan ideaali brunssisämpylä, tuoreena kun maistuvatkin parhaimmalta rapeine kuorineen. Mähän tein näitä itselleni aamupalaksi ja meinasin poksahtaa ylpeydestä, kun kaivoin sämpylät uunista jo ennen kahdeksaa. Valurautapataleipääkin pitäisi taas tehdä, ehkä jo lähipäivinä! Kiva että se on maistunut :)

      Poista
  3. En ole todellakaan mikään leipuri, mitä tämä ohje rupesi kiinnostamaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä varten ei kyllä tosiaankaan tarvita jauhopeukalogeenejä :) Musta on oikeastaan surkuhupaisaa, että tälleen menemällä sieltä, missä aitaa ei oikeastaan edes ole saa parempia sämpylöitä kuin hiki hatussa vaivaamalla.

      Poista
  4. No niin, asia on selvä, sunnuntaina paistan sämpylät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee! Kerrohan sitten, tuliko hyviä! Mä jätin taikinan tosi löysäksi, laitoin ehkä 9,5 dl vehnäjauhoja jos sitäkään.

      Poista
    2. No avot, tulipa ihanat sämpylät! Sunnuntai parhaimmillaan, tuoreen leivän tuoksu talossa ja höyryävät sämpylät auringonpaisteessa pöydällä...
      Käytin vähän mitä talosta löyty, eli ohrajauhoja sekä rikottuja ohraryynejä, hyvin meni! Tietenkin olin vähän epävärma, miten löysä se taikina pitäisi olla, mulla meni noin 8,5 dl vehnäjauhoja, enempää en uskaltanut laittaa, kun siinä vaiheessa en enään puhunut TOSI löysästä taikinasta.

      Kiitos sinulle ja Maijalle löydöstä, tällä ohjeella minäkin viitin leipoa sämpylöitä!

      Poista
    3. Hyvä idis, mäkin voisin seuraavalla kerralla upottaa noihin ohrajauhoja. Ne tuppaa pyörimään täällä vähän tyhjän panttina, kun en koskaan tuu ajatelleeksi laittaa niitä mihinkään.

      Poista
  5. Oooh, kuolasin ihan vastaavalla reseptillä tehtyjä sämpylöitä jo joku kerta toisaallakin... ja taas niitä kehutaan, jos kerran ihan oberaffengeile ovat niin pakkohan niitä kai on itsekin kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tein näitä taas tänään aamulla ja saivat siipankin hyväksynnän. Ja ehdottomana bonuksena on mainittava se supervaimo-fiilis, kun saa tuoreet sämpylät aamiaispöytään ilman keskellä yötä nousemista ;)

      Poista
    2. Haa, lisää hyviä syitä leipaista näitä! Tosin mulle riittää siihen supervaimofiilikseen ihan jo se, että saan jotakin leivottua. ;) Ruokaa kyllä laitan ja tykkään siitä, mutta leipominen vaan jotenkin aina tahtoo jäädä...

      Poista
  6. Hih, mäkin törmäsin juuri äsken tähän samaan reseptiin toisessakin blogissa. Selvää kohtalon johdatusta siis; viikonloppuna tässä taloudessa tehdään sämpylöitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maija jo kommentoikin toisaalla, että nää sämpylät on uusi avokadopasta! ;)

      Poista