Kaksikielisyyttä häihin

syyskuuta 11, 2013

Meidän häät olivat tosiaan kaksikieliset (tai vieraiden joukossa oli kyllä yksi pelkästään englantia puhuva, mutta seuralaisensa toimi ahkerasti tulkkina). Hieman yli puolet vieraista saapui Suomen ulkopuolelta. Osa puhui siis suomea ja osa saksaa, mutta hyvin harva molempia kieliä. Aluksi tämä kombo tuntui vähän haastavalta etenkin, kun emme halunneet vielä englantia sekoittamaan soppaa. Nyt en kyllä ymmärrä, mikä asiassa muka oli ongelmana.

Meillä oli siviilivihkiminen juhlapaikalla. Vihkijämme kertoi olevansa kykenevä puhumaan osan tekstistä myös saksaksi tarvittaessa. Koska emme halunneet toistaa samoja asioita suomeksi ja saksaksi (ja koska olisi ehkä ollut kuitenkin vähän epäreilua pistää vihkijäparka puhumaan muutamaa lausetta enempää saksaa), päädyimme ottamaan yleisen tekstin englanniksi ja itse kysymykset sekä suomeksi että saksaksi. Mieheltä kysyttiin ensin suomeksi ja sitten saksaksi, jolloin hän sai vastata äidinkielellään, ja minun kohdallani homma meni tietenkin päinvastoin. Vihkimisen seassa kaason miehen sisko pianoitsi ja lauloi yhden kappaleen, joka oli myöskin englanniksi. Tällä ratkaisulla sulhasen äiti taisi olla ainoa, joka ei ymmärtänyt joka sanaa.

Meillä ei ollut puheita lukuunottamatta mitään sen kummempia ohjelmanumeroita. Juhlan aluksi toivotimme kaikki tervetulleiksi, kerroimme muutamista käytännön asioista sekä esittelimme vieraat. Tämä hoitui ex tempore siten, että mieheni puhui saksaa ja minä sekä suomea että saksaa. Itse kumpaakin kieltä osaavana pystyin tietysti kontrolloimaan, tulivatko edes suunnilleen samat asiat sanottua molemmilla kielillä. Puheiden suhteen halusimme, että jokainen saa valita haluamansa kielen. Saksassa asuva suomalainen ystävämme lupautui kääntämään puheet tarvittaessa etukäteen suuntaan tahi toiseen, ja näin toimittiin kaason puheen kohdalla. Käännökset jaettiin suomea osaamattomille puheen alkaessa. Tämä toimi mainiosti. Isäni totesi, ettei hän lähde moisiin käännöshommin lainkaan mukaan, vaan puhuu englanniksi. Tämä oli tietysti erittäin mukavaa, etenkin, koska näin myös sulhanen ymmärsi heti, mistä oli kyse. Sulhasen äiti taas puhui saksaksi ja tyttärensä käänsi puheen lennosta englanniksi.

Suuri osa pöydistä oli kielen suhteen homogeenisiä, mutta pari sekapöytääkin oli. Jotta kaikki pöytäkunnasta riippumatta pääsisivät tunnelmaan, kokosimme pöydällä olevien menulehtisten taakse käteviä lauseita molemmilla kielillä. Hihittelin itsekseni moneen kertaan noita miettiessämme. Kohtaa "onkohan kaaso raskaana?" voi ehkä avata sen verran, että reilu kuukausi häiden jälkeen maailmaan putkahti tuore kummityttömme, joten olotila ei varmaan jäänyt kellekään epäselväksi.

Saattaisit myös pitää näistä

6 kommenttia

 1. Aivan mahtava idea nuo käännöslauseet! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin mustakin! Kyllä niitä myös harjoiteltiin, kuulin useammankin version erityisesti morsiamen hurmaavasta ulkonäöstä - kuten kohteliailta vierailta kuuluukin ;) Noilla sai myös mukavasti kerrottua vieraille heti alkuunsa, että näissä häissä ei ole tarkoitus jäykistellä.

   Poista
 2. Ihana! :-)

  Meilläkin oli kaksikieliset häät (ja melkein samat käännöslauseet!) - kun kaksi Saksalaista menivät naimisiin Suomessa. Ja miehen bloginimi tulee just sitä. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika hauskaa, nuo lauseet ovat siis selvästi universaaleja! Oletan siis, että teilläkin kehuttiin morsianta useilla kielillä ;)

   Itse en pystynyt vihkimisen aikana jotenkin keskittymään yhtään siihen, mitä sanottiin (vaikka tunsin kyllä tekstin ennalta, joten sikäli tiesin sentään, mitä on tulossa). En siis osaa sanoa, onko meidänkin taloudessa nyt Ähämann. Täytynee kysyä häneltä itseltään :)

   Poista
 3. Melkein harmi, etta olen jo naimisissa! Niin monta mainiota ideaa jota voisi lainata...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, oikeastaan tämä kaksikielisyys oli vaan pelkästään hauska juttu eikä Suuri Ongelma kuten aluksi kuvittelin. Noita oli kieltämättä tosi hauskaa miettiä, mutta kyllä rouvana olo silti kaiken voittaa ;)

   Poista