Askeleita kohti zero waste -kylppäriä

heinäkuuta 16, 2018

Katsokaapa mitä posti kiikutti meille!

Olen tässä minimalismihuumassani lueskellut myös kaikenlaisia nollahukka- eli zero waste -juttuja. Yksinkertaisempi elämä, vähemmät hankinnat ja jätteiden vähentäminen kulkevat loogisesti käsi kädessä, ja olenkin alkanut katsella kylppärin purkkiarsenaalia ihan uusin silmin. Mikä älytön määrä muovia! Ja tarvitsemmeko tosiaan kaikkia kaapeissa majailevia tuotteita? Tämä kysymys koskee lähinnä allekirjoittanutta, koska varsin tyypilliseen tapaan mieheni purkkikokoelma on huomattavasti omaani pienempi. 

Kuten niin usein jostain asiasta kiinnostuessa, tuntuu pikainen toiminta varsin houkuttelevalta. Heti eroon kaikesta turhasta! Tilalle pelkkiä palasaippuoita ja muita muovittomia juttuja, ja niitäkin vain minimimäärä! No, ympäristön kannalta typerintä olisi tietenkin heittää puolitäysiä ja käyttökelpoisia tuotteita menemään, joten tämä muutos etenee pienin ja hitain askelin.

Suihkun puolella on kuitenkin muutamakin lähes tyhjä puteli, joten tilasin niiden tilalle paikallisessa zero waste -ryhmässä kehuttuja tuotteita: kiinteän shampoon ja suihkusaippuan korvaavia palasaippuoita. Odotan näiden kokeilua jännityksellä! Koska valmistaja ei ollut entuudestaan tuttu, oli saippuoiden tuoksua vaikea hahmottaa kuvauksista huolimatta. Tilasin siis muutamia erilaisia, jotta joukossa olisi varmasti jotain myös miehen nenään kelpaavaa. Onneksi niin myös kävi, hän antoi nimittäin vain kahdelle pikkupalalle täystyrmäyksen.

Odotukset sekä saippuoiden että shampoon kohdalla ovat varsin korkealla! Tositoimiin molemmat pääsevät jo tällä viikolla, joten katsotaan miten käy. 

Saattaisit myös pitää näistä

10 kommenttia

 1. Meiltä on myös korvattu suihkusaippuapullot palasaippualla. Käytössä on suht neutraalihajuinen nivea, vaikka varmasti iho- ja ympärisyöystävällisempää löytäis pienellä vaivannäöllä. Sampoo on vielä nestemäistä tusinatavaraa, koska haluan pitää pesuvälin pitkänä, mutta koska pystyn nykyään lentämään pelkillä käsitavaroilla, kiinnostaa myös noi palasampoot ja kokemukset tällä saralla! Käsisaippua on meillä vielä nestemäistä, ja luulen, että ainakin vierasvessassa tulee pysymään näin, ihan hygieniasyistä. Just nyt on (sattuneesta syystä) etsinnässä muovipussien korvaajat marjojen pakastukseen, mutta sen verran kurjalta näyttää tarjonta, että taidan virittää astiankuivauskaappiin jokin kuivaussysteemin ja alkaa pestä ja sitä kautta käyttää niitä useammin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä lueskelin kaikenmaailman zero waste -ryhmissä, että ihmiset pesevät hiuksiaan palashampoiden kanssa paljon harvemmin kuin nestemäisten. Voin raportoida miten itselle käy, nyt olen pessyt nämä joka päivä. Kokeilin itse asiassa suomalaista Flow-palashampoota jo joskus vuosia sitten, mutta se ei toiminut kovassa vedessä yhtään. Tämän nyt ostamani taas pitäisi toimia ainakin valmistajan kehujen mukaan. Katsotaan katsotaan! Käsisaippua meillä on ollutkin itse asiassa palaversio jo vuosikausia - mutta jostain mystisestä syystä vain kylppärissä, keittiössä on nestesaippuaa. En yhtään tiedä mikä logiikka tässä on taustalla!

   Pakastepusseja mietin tässä just itsekin sämpylöitä pakastaessa enkä kyllä keksinyt millä ne korvaisi. Pysyttelemme siis muoviversioissa.

   Poista
 2. Kerro ihmeessä, miten tuo Sauberkunst Shampoo toimii! Olen itsekin todella kiinnostunut zera waste-aiheesta ja olen testannut useamman kiinteän shampoon (ja jopa ruisjauhovaihtoehdon), mutta vaikka kaikki hypettää, niin minun kokemukseni mukaan ne ovat aivan surkeita! Hiukset menee solmuun, ovat rasvaisia eivätkä kiillä yhtään :-/. Olen toki myös kuullut Sauberkunstista ja ehkä testaan niitä vielä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raportoin sitten! Shampoo pääseekin kokeiluun huomenna, jännää! Näissähän usein sanotaan, että hiusten pitää ensin tottua kiinteisiin shampoihin - mun kärsivällisyyteni ei kyllä varmasti ole loputon, joten toivon että homma toimii samantien. Valitsin nimenomaan kiinteän shampoon Haarseifen sijaan, koska ajattelin että saippua ei kyllä toimi kovassa vedessä, enkä myöskään jaksa kikkailla niiden saure Rinse -huuhteluiden kanssa. Ruisjauhotkin tuntuisi vähän liian hardcore-vaihtoehdolta.

   Poista
 3. Tästä innostuneena otin Marseillesaippuani uudestaan testiin hiustenpesuun. Tulos aivan yhtä kauhea kuin ensimmäiselläkin kerralla, vaikka nyt en luovuttanut heti. 4 päivää, useampi pesu takana. Tulos rasvaiset klimpit roikkumassa siellä sun täällä, ja siis koko pitkän tukan pituudelta. En käsitä mikä tässä mättää, luulin ensin että huuhtelussa on vikaa, mutta sitten kyllä huuhtelin sen verran huolella että ei pitäisi mitään jäänteitä olla. Osa hiuksista, varsinkin jakauksen kohdalta, on ihanan tuntuista ja pestyä, pehmeää, mutta mitä ihmettä tässä oikein tapahtuu? Vaahdotan ja hieron ihan vaan päänahkaan, en niinkään hiusten pituuksiin. Paitsi sitten toisella kerralla, kun yritin saada ne rasvaklimpit pois. Ja kolmannella. En neljännellä. Tänään taas pakko pestä tukka, mutta nyt kyllä ihan tavallisella shampoolla.
  Tarkennan vielä että pyrin pesemään todella huolella, koska minusta "oireet" vaikuttavat siltä että tukkaa ei ole huuhdeltu kunnolla. Mutta ei, ei auta. Apuja? Kovasti tekisi mieli vaihtaa palashampooseen. Marseillea (on aito versio, ei niitä kopioita) kehutaan tähän toimeen blogeissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just tätä pelkäsin ja ostin ton palashampoon, jonka ajattelin toimivan saippuaa paremmin. Näin myös on! Testasin joskus Suomesta ostettua kiinteätä shampoota/hiussaippuaa, eikä se kyllä toiminut yhtään meidän kovassa vedessä. Ilmeisesti asiaa saattaisi auttaa hiusten huuhtelu etikkavedellä pesun jälkeen, ootko kokeillut sitä? Tai sitten jätät vaan saippuan muihin putsaushommiin ja hankit suosiolla palashampoon :)

   Poista
  2. Tulin päivittämään tuntemuksia. Jätin sen Marseillesaippuan nyt rauhaan, ja ostin Suomivierailulla Hemp Oil Shampoota ruohonjuuresta (Nurme, Virolainen firma) ja pesin epäillen tukkani tällä eilen. Täällä siis kova vesi myös (Sveitsi). Aivan ihanat pehmeät helposti huuhdellut hiukset tuloksena!
   Lisäksi odottaa Kaurialan Saunan Oliivi Shampoo, mutta se oli niin syötävän kaunis shampoopala, etten raaskinutkaan testata sitä vielä. Mutta tuota Nurmen shampoopalaa uskallan kyllä suositella. Vielä nyt vuorokauden päästäkin silittelen tukkaani ja hyrisen tyytyväisyydestä siitä miten pehmeältä se tuntuu! En huuhdellut millään muulla kuin vedellä, mutta latvoihin laitoin hieman hoitoainetta. Pehmeys kuitenkin tuntuu ihan päälaella asti.

   Poista
  3. Ihana kuulla että löysit sopivan tuotteen! Mä oon kanssa tykännyt tuosta Sauberkunstin shampoosta kovasti. Pesuvälikin piteni jokapäiväisestä pesusta kolmeen päivään, mikä on ihan mahtava juttu! Oon siis hyvin allerginen rasvaisilta näyttäville hiuksille, mutta tän kanssa hiukset pysyvät vastapestyn näköisinä pitkään. Täytyypä kipaista Ruohonjuureen seuraavalla kotimaanmatkalla että saan tuon Hemp Oil Shampoon testiin!

   Poista
 4. Tämä on erittäin ajankohtainen aihe itselleni. Kokeilin juuri kahden viikon ajan Suomessa Flow:n palashampoota Loimaan erittäin pehmeän veden kera. Sain pidemmät pesuvälit, hiuksiin tuli paksuutta ja ryhtiä ilman kampaustuotteita, kuten vaahtoa tai juurikohotetta. Käytin myös Flow:n nokkoshuuhdetta, mutta en tiedä auttoiko se paljoakaan. Ensivaikutelma on positiivinen, joskin lievään tahmeuden tunteeseen täytyy totutella. Nyt edessä testin kakkosvaihde Luxemburgin hieman kovemmalla vedella... saapa nähdä miten käy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogger ei ilmoita kommenteista jostain syystä, joten tämä jäi huomiotta hetkeksi! Mä kokeilin joskus just Flown shampoopalaa täällä Saksassa, mutta se ei kyllä toiminut kovan veden kanssa yhtään. Tää Sauberkunstin versio on paljon parempi!

   Poista