Vuokra-asunto Saksasta?

syyskuuta 27, 2011

Viime vuonna, kun kämpän etsiminen oli ajankohtaista, en tullut kirjoittaneeksi saksalaisista asuntomarkkinoista juuri mitään. Kämppien saatavuus ja hintataso riippuvat tietenkin huomattavasti seudusta, joten niistä ei nyt tälläkään kertaa sen enempää kuin että täällä Frankfurtin ympäristössä ei ole aivan kaikista halvinta. Suomen vuokriin verrattuna ollaan kyllä varmaan aika samalla tasolla, eli mua tämä kalleus ei ole niin hirveästi järkyttänyt.

Muutamia eroja mulle tuttuihin kotimaan kuvioihin löytyy kyllä. Kaupungeissa vuokralla asuminen on huomattavasti Suomea yleisempää, eikä omistusasuntoja aina yksinkertaisesti löydy järkevään hintaan - ellei tahdo muuttaa kehyskuntiin. Täällä meillä vaikuttaa siltä, että kokonaiset kerrostalot ovat yhden tahon omistuksessa, ja asuntoja vuokrataan yksitellen halukkaille. Kun moiseen tulonlähteeseen on kerran päässyt kiinni, siitä tuskin haluaa luopua, olen päätellyt. Ehkä tämän takia ostettavia asuntoja saa kaivella kissojen ja koirien kanssa. En siis esimerkiksi elättele mitään toiveita siitä, että meillä olisi valmistumisen jälkeen molempien tohtorintutkinnoista ja oletettavan kohtuullisesta toimeentulosta huolimatta varaa ostaa täältä Darmstadtista omaa asuntoa.

Luulen tämän "kokonainen talo tai useita sellaisia yhden tahon omistuksessa" -ominaispiirteen aiheuttavan toisen erikoikseksi mieltämäni seikan, joka liittyy välittäjän käyttöön asunnon vuokralle antamisessa. Vuokralaisen kannalta tämä on myös havainnoistani inhottavin: lasku välittäjän työstä, tyypillisesti 2,38 kylmää (selvitän kohta) kuukausivuokraa lankeaa asuntoon muuttajalle. Kyseessä ei ole mikään ihan pieni summa, eikä tuollaisia rahoja kiinnosta maksella parin vuoden välein.

Vuokra-asumisen yleisyydestä johtunee se, että vuokralainen voi muokata asuntoa omanlaisekseen vähän eri mittakaavassa kuin Suomessa. Räikeästi tämä näkyy siinä, ettei useassa vuokralle annettavassa asunnossa ole keittiötä lainkaan valmiina. Kämppään muutettaessa vastassa saattaa olla siis vaikkapa kuvan näkymä:

Kuvan lainasin asuntoja esittelevältä immobilienscout.de-sivustolta
Parhaassa ja hyvin yleisessä tapauksessa muuton yhteydessä maksettavaksi tulee siis takuuvuokra (usein kolmen kuukauden vuokra), välityspalkkio (jo mainittu 2,38-kertainen vuokrasumma) ja keittiö. Ei paljon naurata, jos kämppää vuokraa vähän pienemmillä tuloilla. Saattaa myös olla, että edeltävät vuokralaiset ovat ostaneet keittiön, jota eivät ota mukaansa lähtiessään (mitä ilmeisimmin useat siis tosiaan ostavat keittiön, asentavat sen ja ottavat koko roskan mukaan muuttaessaan. Musta tää kuulostaa edelleen hyvin epäkäytännölliseltä) ja jonka haluavat myydä seuraavaksi sisään muuttavalle.

Miksi välityspalkkio on 2,38 kertaa kylmä kuukausivuokra? Kyseessä on asunnosta itsestään vaadittava vuokrasumma, jonka päälle tulevat erikseen ilmoitettavat sivukulut. Asunto saattaa maksaa esimerkiksi 680 euroa kuussa + 110 euroa sivukuluja. Nämä koostuvat lämmityksestä (mikä selittää termit kylmä ja lämmin vuokra), vedestä, roskien pois kuskaamisesta, mahdollisista lumitöistä talvella jne eli kaikesta, mitä talon pyörittämiseen nyt kuuluu. Sähkön vuokralainen maksaa tuttuun tapaan itse ja hoitaa sopimuksen kuntoon haluamansa tarjoajan kanssa. Sivukulusumma vaihtelee reippaasti sen mukaan, mikä lämmitysmuoto talossa on ja miten energiatehokasta meno on. Kuluja maksellaan vuoden ajan kiinteä summa kuukausittain, minkä jälkeen maksut tasataan ja vuokralaiselle tulee joko rahaa takaisin tai lisää maksettavaa. Esimerkkinä me saatiin nyt ensimmäisen tasauksen jälkeen muutamia satasia takaisin, koska ollaan lämmitetty hyvin säästeliäästi.

Täällä Frankfurtin seudulla asunnot ovat paitsi kalliita, myös haluttuja (en tosin lähde silti vertaamaan tilannetta esimerkiksi Müncheniin, josta olen kuullut pelkkiä kauhutarinoita). Me etsittiin kämppää huhti-toukokuussa, mikä olikin luultavasti oikein otollinen ajankohta: opiskelijat eivät olleet vielä ehtineet saapua kaupunkiin, ja kevään kunniaksi erinäiset tahot ehkä halusivat luopua kämpästään. Tästä huolimatta käytiin hyvin monissa asuntonäytöissä, joista useimmissa oli samaan aikaan paikalla myös arviolta kymmenen muutakin halukasta. Näyttöaikoja toki on aina useita. Tämä oli aika masentavaa ja mietinkin jo useaan otteeseen, saadaanko kämppää lainkaan kun tarjolla on aina miljoona muutakin vuokralaisehdokasta. Asunnon metsästys oli myös ajallisesti tosi vaativaa: jatkuvasti piti olla puhelimen ja sähköpostin ääressä, ettei mikään tarjous menisi ohi, eivätkä näytötkään olleet lainkaan poikkeuksetta iltaisin töiden jälkeen. Meillä kävi kuitenkin lopulta tuuri, ja löydettiin tämä ensimmäinen yhteinen koti jo parin-kolmen viikon jälkeen, harvinaisesti jopa vuokranantajan itsensä suoraan vuokraamana eli ilman välityspalkkiota. Keittiökin oli jo valmiina sisässä. Toivonkin, ettei tästä tarvitse hetkeen muuttaa yhtään mihinkään ettei kämpänetsintäprojektia tarvitse aloittaa alusta.

Saattaisit myös pitää näistä

6 kommenttia

 1. Huh, eipä käy kateeksi asunnon etsintä Saksassa Berliinin ulkopuolella. Täällä on vielä kohtuulliset vuokralaisen markkinat, eli vuokraasunnoista on normaalia isompi osa vapaina - n. 8 % muistaakseni, verrattuna yleiseen 2-3 %. Kauhutarinat asuntonäytöistä kymmenine "kokelaineen" ovat itselleni tuttuja vain muista kaupungeista. Myös välityspalkkion maksaminen on täällä melko uusi ilmiö, viitisen vuotta sitten vain parhailla paikoilla olevista asunnoista täytyi maksaa se, nyttemmin palkkio on yleistynyt mutta silti todennäköisyys löytää asunto ilman sen maksamista on iso. Myös vuokrataso on täällä hyvin kohtuullinen verrattuna muihin Saksan kaupunkeihin, lukuunottamatta muutamaa muodikkainta kaupunginosaa. Keittiön ostosta ei toki täälläkään pääse.

  VastaaPoista
 2. Nää tällaiset on hyviä ja tarpeellisia blogitekstejä.
  Tällä puolella rajaa homma on vähän sama, tosin takuuvuokraa saa vaatia vain yhden kuukauden kylmävuokran. Plus tietty välityspalkkion, jos vuokraa jonkin firman kautta.

  VastaaPoista
 3. Hei! Sitten kun korona on ohi ja rajat avautuvat ajattelimme muuttavamme Saksaan. Berliini kiinnostaa, mutta olen kuullut että Etelä-Saksassa on halvemmat vuokrat ja siellä palkatkin ovat paremmat; onko se näin? Emme halua maksaa välityspalkkiota, emmekä myöskään keittiötä; sen tulisi olla valmiina. Olisiko kellään antaa vinkkejä ja yhteistietoja yksityisistä vuokranantajista / mistä heitä voisi etsiä? Minulle voi vastata ire.lahtinen@gmail.com. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Mä lähtisin etsimään asuntoa Immobilienscout-sivustolta. Tästä postauksesta on jo sen verran aikaa, että toi välityspalkkio on onneksi poistunut. Keittiöitä ei usein edelleenkään ole, mutta monissa tapauksissa edeltäviltä vuokralaisilta saa ostettua keittiön. Sen mukaan ottaminen ei useinkaan ole kovinkaan kätevää...

   Vuokrien suuruudesta ei sinänsä voi sanoa mitään suoraan akselilla pohjoinen - etelä. Palkat ovat etelässä kyllä paremmat, mutta etenkin etelämmissä suuremmissa kaupungeissa, joissa työpaikat myös tyypillisesti sijaitsevat, on hintataso myös asumisen suhteen ns. kohdallaan. Väittäisin siis mututuntumalta, että Berliinin vuokrat ovat viime vuosien jäätävästä kallistumisesta huolimatta siedettävämmät kuin esim. Münchenissä tai Stuttgartissa.

   Poista
 4. Hei!

  Olemme puolison kanssa ajatellut muuttaa Etelä-Saksaan. Mukaan lähtisi myös neljä lasta.

  Tarkoitus olisi muuttaa sinne, opetella kielen ja sitten työllistyä. Suurin huoli on, kuka tai mikä taho voisi auttaa löytämään asunnon, minne pitää ilmoittautua ja mitä pitää ensin tehdä sinne tullessa tai ennen tuloa?

  Tarvitsen ohjeet step by step.

  Kiitos teille, jotka autatte.

  Anita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Anita! Liity ihmeessä Suomalaiset Saksassa -ryhmään Facebookissa, siellä on usein kyselty samanlaisia kysymyksiä.

   Poista