Joulumarkkinoilla nurkan takana

joulukuuta 06, 2014

Saksassa on joulumarkkinoita aivan joka kylässä, suuremmissa kaupungeissa niitä on useita ja joka kaupunginosalla on yleensä omansa. Rehellisesti on kyllä sanottava, etten ole mitenkään erityinen joulumarkkinoiden ystävä: siinä seisoskellessa tulee kylmä, enkä juurikaan pidä Glühweinista, tuosta pakollisesta joulumarkkinajuomasta. Isommissa paikoissa on myös etenkin viikonloppuisin niin törkeä tungos, että suomalainen hermoni on usein joutua koetukselle.

Meidän nurkilla on joka vuosi kahtena ensimmäisenä adventtiviikonloppuna minimarkkinat, jotka ovat kuitenkin sympaattisuudessaan niin eri maata kuin isommat serkkunsa, että täällä käyn mielelläni kääntymässä useampaankin otteeseen. Kojuja mahtuu pienelle aukiolle ehkä kymmenen, ja niissä myydään paikallisten käsityöläisten taidonnäytteitä ja pieniä herkkuja. Ruokapisteeltä saa mainiota ja ihanan lämmittävää gulassikeittoa ja muita makuhermoa kutkuttavia juttuja. 

Tänä vuonna en ostanut mitään koristehommia tai marmeladeja, mistä taputan itseäni henkisesti selkään. Mukaan lähti vain Luups-kirja, jolla saa alennuksia ravintoloista, kuppiloista ja kulttuuritapahtumista. Niitä on vähän joka kaupungille Saksassa ja kirjan hankkiminen kannattaa jo vähäiselläkin käytöllä. Tiedoksi saatettakoon niille, jotka eivät ole vielä törmänneet opuksiin. 

Wir waren wieder auf dem kleinen Weihnachtsmarkt bei uns. Süß wie immer! Dieses Mal war ich ganz brav und habe kein Dekozeug (oder Marmelade! Wir haben mehr als genug...) gekauft. Mitgenommen haben wir nur das Luups-Buch für 2015. 

Saattaisit myös pitää näistä

11 kommenttia

 1. Oh wie schön, diesen kleinen Weihnachtsmarkt vermisse ich sehr, hier gibt es leider nichts vergleichbares. Wir waren letztes Wochenende aufm Adventszauber in Freising, aber dort ist viel größer!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja der hier ist echt schön. Schade, dass der auch bald wieder nicht mehr da ist! Den großen Weihnachtsmarkt in der Stadt finde ich nicht so toll, ich mag diese kleineren viel lieber.

   Poista
 2. Musta tuntuu, etttä joulumarkkinat ovat vähän niin kuin karnevaalit Kölnissä: joko niitä vihaa tai rakastaa.
  Viime viikolla kuulin juttua siitä, kuinka tärkeää on katsoa, mistä kojusta Glühweininsa ostaa. Kaikilla kun ei ole kuulemma kovin hygieenisiä tiskikoneita käytössä tai edes juoksevaa vettä. Tälläinen pointti ei ole mulle tullut edes mieleen. Täytyypä tarkkailla tilannetta, kun seuraavan kerran on tuolla torilla käymässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No enpä mäkään ole kyllä moista aspektia miettinyt lainkaan. Vaan eipä kyllä kovin montaa Glühweinia tule myöskään ostettua, joten tilanne on tuskin kovin traaginen :)

   Poista
 3. Mutta kyllä orginaali Glühwein on todella maistuvaa verrattuna Tallinnan Glühweiniin (Viru Valge plus punainen mehu sekoittuna 1:2)

  Johan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuh, tässä suhteessa on kyllä todettava itsensä kuitenkin hyvin onnekkaaksi tapaukseksi. Ja Kinderpunsch eli lasten versio aiheesta on usein jopa aika maistuvaa!

   Poista
  2. Törmäsinpä muuten Berliinissä kerran Kinderpunsch mit Rum -yhdistelmään. Tarina ei kerro, miltä sotku mahtoi maistua, mutta jotenkin se kuulosti väärältä niin monella eri tasolla.

   Poista
 4. Weihnachtsmarkt on kyllä yksi tärkeimmistä syistä, miksi kaipaan joulun aikaan Saksaan. (Ja samaan aikaan kaipaan tietenkin suomalaista joulua, koska se tuntuu edelleen siltä "oikealta joululta") Vietän itse joulun jälleen Saksassa, ja lupauduin lentämään hirmuaikaisella koneella sillä ehdolla, että heti aamiaisen jälkeen ajamme Münsteriin joulumarkkinoille. Tungos sekä ahdistaa että innostuttaa samaan aikaan, ja Glühwein on maailman hirveintä. Jos jostain löytyy lasten glögiä, niin tämä 21-vuotias on iloinen. Viime vuonna villiinnyin Saksassa asuessani niin, että lopulta koristelin kolmen eri huushollin kuuset ja kiersin varmaan viidet markkinat. (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kinderpunsch on kyllä usein oikeestikin aika hyvää ja yleensä tilaankin sitä. Viime vuonna oli pakkokin, kun olin raskaana, ja oon nyt jatkanut samalla linjalla. Mutta itse joulu Saksassa tuntuis kyllä aika mahdottomalta! Valittaisin varmaan kaikki pyhät, kuinka nää tekee kaiken väärin ;)

   Poista
  2. Voit siis arvata mitä mä olen tehnyt tässä pari viikkoa. :D Jouluaattona tulen syömään WEISSWURSTIA siis voi hyvänen aika! Mutta onneksi saan täyttää ihmiset myös joulutortuilla ja kunnollisilla pipareilla. Ja voin viettää kunnon joulua laatikkoähkyineen sitten tammikuussa. (:

   Poista
  3. No voi hyvänen aika tosiaan! Täällä tiedossa ois varmaan perunasalaattia ja kanssa jotain wurstia! Puistattava ajatus ;)

   Poista