Mitä juomaksi lounaalla?

helmikuuta 02, 2011

Suomessa totuin juomaan vettä ruoan kanssa. Maitoa join muistikuvieni mukaan vielä ekalla luokalla, minkä jälkeen jostain tuntemattomasta syystä totesin etten enää pidä tuosta valkoisesta litkusta. Sen koommin en olekaan siihen juomamielessä koskenut, myslin (etenkin itetehdyn tai meidän Müsliladenista ostetun) kanssa maistuu kyllä. Tai maistui, nykyään kun en uskalla oikein syödä enää mysliäkään. Ehkä jossain vaiheessa taas kokeilen. 

Kotioloissa join välillä myös mehua, miten nyt sattui. Tuoremehuista suosikkini oli perinteisesti omenamehu, mutta lähes kaikki muutkin upposivat. Yliopiston ruokaloissa oli tarjolla vettä, sekamehua, maitoa ja piimää, ja mukaan tarttui välillä pari lasillista vettä, välillä vettä ja mehua. Lähes aina kuitenkin ne kaksi lasia, muuten jäi jano.

Toisin on kuulkaa täällä! Johtunee paikallisen veden naurettavuuksiin asti yltävästä kovuudesta, ettei hanavettä ole tarjolla tasan yhtään missään. Yliopiston ruokalasta eli Mensasta ei vaan saa vettä. Mikään muukaan juoma ei kuulu hintaan, mutta virvoitusjuomia saa ostaa puolen litran pulloissa ja nektareita voi täyttää lasiin hintaan 90 senttiä. Ylivoimaisesti suurin osa paikallisista ei juo mitään ruoan kanssa. Ihan aluksi valittelin kuivaa kurkkuani, sitten raahasin juomapulloa mukana (tämän totesin lievästi ärsyttäväksi) ja lopulta totuin tilanteeseen. Nyt en useimmiten itekään juo mitään enkä myöskään näe asiassa ongelmaa. Joskus on janoinen olo, joten on turvauduttava alakerran kahvion luomulimsaan (Apropoo luomulimsat! Loistava keksintö. Tunnetuin täällä lienee Bionade, jota saa ainakin Stockmannin ravintolamaailmasta. Erityisen suositeltavia makuja ovat yrtit ja litsi, nam). Toinen vaihtoehto on pysytellä janoisena ruoan ajan ja ryystää litroittain teetä työhuoneeseen päästyään.

Moni aloittelija tilaa täällä myös ravintolassa ruoan kanssa veden olettaen pääsevänsä halvalla. Väärin! Tällöin pöytään kannetaan joku astronomisen kallis mini- tai suurempi (tällöin vieläkin kalliimpi) pullo hienonmerkkistä vettä. Ilmeisesti mestoilla on velvollisuus tarjota myös hanavettä, ilmaiseksi, mutta asiakkaan on tällöin syytä kertoa haluavansa sammuttaa janonsa Leitungswasserilla eli vesijohtovedellä. Tällöin tilauksen on muuten suotavaa olla kohtuullisen reilu, muuten voi olla varma saavansa hanaveden mainitsemisesta lähtien nyrpeää palvelua - ja veden 2 desin lasissa (missä se toki tulee usein myös ystävällisen palvelun kera...). Pyyhkikää siis mielestänne Ranskan ilmaiset vesikannut ja Suomen vaihtelevat mutta joko ilmaiset tai halvat ja vähintäänkin reilun kokoiset vedet! Tämä saatettakoon nyt vinkiksi kaikille ehkä joskus Saksaan matkaaville vedenlitkijöille.

Saattaisit myös pitää näistä

3 kommenttia

 1. Tätä mä odotan kauhulla, olen nimittäin veden suurkuluttaja! Kun yläasteikäisenä kävin Saksassa, ja multa kysyttiin, mitä juon ruuan kanssa ja sanoin "maitoa kiitos", mua katsottiin kummeksuen. Ilmeisesti maitoa ei juoda ruuan kanssa..? Seuraava vaihtoehto olikin sitten vesi, ja olinkin menossa keittiöön hakemaan hanavettä, mutta mun lasi tyhjennettiin viemäriin ja tyrkättiin 1,5l vesipullo kouraan. Mehuja ja limsoja vieroksun sokeripitoisuuksien ja lisäaineiden takia... Oivoi.:)

  VastaaPoista
 2. Berliinissä ainakin voi kyllä ihan huoletta juoda hanavettä, pitää vaan muistaa ottaa pullollinen mukaan. Myös useimmissa ravintoloissa sitä tuodaan pyydettäessä lasillinen eteen mukisematta. Silti tuntuu että pulloveden kulutus on ihan eri luokkaa kuin suomessa. Se on tosi halpaa kaupassa (19 senttiä/1,5 litraa), ja mua hirvittää ne muovivuoret - vesi pakataan usein kertakäyttöiseen panttipulloon joka rytätään palautuksen jälkeen. Ja tuo "tosi halpa" on tietysti suhteellista, halpaa suomalaiseen pulloveteen verrattuna, mutta hinta lienee kuitenkin ainakin kymmenkertainen hanaveteen verrattuna...

  VastaaPoista
 3. Hanavettä voi täällä juoda musta ihan joka paikassa, vaikka paikoitellen (esim. meillä) se onkin mielettömän kovaa. Ei vaan maistu niin hyvältä kuin mihin on tottunut, mutta hetken päästä tätäkin lipittää kyllä. Me ei olla missään vaiheessa ostettu vesipulloja, koska ne on musta aivan naurettavia. Renén vanhemmilla niitä kyllä on, mutta sentään niitä kierrätettäviä muovisia. Usein näkee ihmisten marssivan ulos kaupasta mukanaan kori- tai pullotolkulla vettä. En käsitä.

  Jos veden kovuus hermostuttaa, suosittelen erittäin lämpimästi ja sydämellisesti filtterikannun ostamista! Sillä saa jopa meidänkin vedestä ihan juotavaa, ja mikä myös tärkeää, vedenkeittimestä ei tartte poistaa kalkkia ihan joka päivä.

  Teea, limsojen vieroksumiseesi on hyvä syy! Anna Bionadelle silti mahdollisuus, se kannattaa :) Lisäaineiden määrä ei huimaa päätä kert luomu eikä se ole kovin makeaakaan.

  VastaaPoista