Oilin keittiössä: lihapiirakat

helmikuuta 06, 2011

Halusin tänä viikonloppuna ehdottomasti askarrella jotain hyvää syötävää ja inspiraation löytämiseksi selailin eilen ennen kauppareissua ruokablogeja. Ahaa-elämys löytyikin Siskot kokkaa -blogista: ite tehdyt lihapiirakat!
Ei olla ostettu lihaa kotiin aikoihin (paitsi joskus tammikuussa työkaveri tyttöystävineen kävi kylässä pitsalla, ja ostettiin kinkkua kert molemmat ovat iloisia lihansyöjiä). Nyt kuitenkin ajattelin lähteä liikenteeseen ihan klassisella jauhelihalinjalla (luomua!).



Lihapiirakat (2-3 pellillistä)

Taikina
3 dl vettä
2 dl jogurttia
25 g hiivaa
1,5 tl suolaa
2 rkl siirappia
n. 50 g voita
sopivasti jauhoja (13 dl?)

Täyte
1,5 dl riisiä
300 g jauhelihaa
1 sipuli
kourallinen herkkusieniä
timjamia
mustapippuria
cayennepippuria
suolaa
Siskot kokkaa -reseptissä oli myös kananmunia, mutta unohdin mokomat enkä sitten löytänyt niille tarvettakaan

Tee taikina: lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää jogurtti, suola ja siirappi. Lisää jauhoja vähitellen ja heitä jossain vaiheessa sekaan myös sulatettu voi. Lisää jauhoja ja vaivaa taikinaa, kunnes se on mukavan kimmoisaa eikä takerru joka paikkaan. Jauhojen määrästä en osaa sanoa juuta enkä jaata, koska en mittaa niitä lisätessäni. Tuntuu että tartten joka tapauksessa enemmän jauhoja kuin keskivertoreseptissä käsketään, siispä heitin pyyhkeen kehään ja jätin mittaukset muille. Jätä taikina kohoamaan pyyhkeellä peitettynä (vinkki: lavuaarissa hanakuumassa vedessä hautuen kohoaminen on ripeää!).

Askartele täyte: laita riisi kiehumaan paketin ohjeen mukaan. Kuullota sipuli. Ruskista jauheliha. Nosta seos syrjään ja paistele sienet. Niiden ollessa valmiita kaada jauheliha-sipuliseos takaisin pannulle ja mausta pippurilla, cayennepippurilla, timjamilla, suolalla ja muilla haluamillasi aineksilla. Tuoreet yrtit olisivat tietenkin kivoja, mutta tähän aikaan vuodesta niiden saatavuus on heikohkoa. Riisin ollessa kypsää kaada sekin seokseen ja tarkista vielä maku. Jätä jäähtymään.

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen (kiertoilmalla 200 °C). Taikinan ollessa kohonnut leivo siitä jotakuinkin kämmenen kokoisia pyörylöitä ja laita niille sen verran täytettä, että saat pyörylät vielä taitettua kiinnikin. Asettele piirakat pellille ja anna niiden kohota vielä pyyhkeen alla, kunnes uuni on lämmin. Paista 10-15 minuuttia, eli kunnes ovat saaneet kivan värin. Nauti tuoreina niin paljon kuin jaksat (täytä haluamallasi tavalla, me oltiin aika perinteisellä linjalla) ja pakasta loput. Pakkasesta voi sitten hakea onnea aina tarvittaessa :) 

Ihan perinteiset lihapiirakat pitäisi kaiketi uppopaistaa öljyssä, mutta moiseen en ryhdy. Uskallan myös väittää, että näistä tuli parempia näin. Tosiaan aikomuksenani oli laittaa täytteeseen vielä pari kananmunaa sitovaksi aineeksi, mutta unohdin. Piirakoita mutustaessamme emme kummatkaan keksineet, mihin niitä olisi tarvinnut, joten moka ei ollut katastrofaalinen. Piirakat sai toiseltakin syöjältä kehuja, ja saan tehdä myös näitä toistekin. Seuraavalla kerralla tosin vuorossa on kasvisversio: tänään aamulla sain vision fetajuustosta ja sen vielä tuntemattomaksi jääneistä kavereista. Onneksi näitä tänkertaisia on kuitenkin vielä reilusti jäljellä :)


Saattaisit myös pitää näistä

0 kommenttia