Parsaa, parasta!

huhtikuuta 26, 2015

Aloin odottaa tätä jo joskus helmikuussa: parsakausi on käynnissä! Kausikasvikset ovat musta mahtava juttu. Kun parsaa ei kertakaikkiaan saa kuin muutaman kuukauden ajan joka vuosi (ulkomaisen ostaminen on täällä suoranainen rikos), maistuu se ihan varmasti paremmalta kuin ympäri vuoden saatavana oleva kasvis. Jos saisin päättää, meillä ei nyt muuta syötäisikään. Kokemus tosin sanoo, että viimeistään tuossa toukokuun puolessavälissä mies alkaa protestoida. Ihme tyyppi!

vihreä parsa
Es ist wieder Spargelzeit! Ich bin ganz sicher, dass Spargel so gut schmeckt, weil man ihn nur ein paar Monate lang bekommt. Saisonales Obst und Gemüse ist eine feine Sache, wenn man es so sieht. Ich könnte im Moment jeden Tag Spargel essen. Die Erfahrung sagt allerdings, dass der große Mann spätestens Mitte Mai anfängt, sich zu beschweren. Kann ich überhaupt nicht verstehen!

Saattaisit myös pitää näistä

14 kommenttia

 1. Jee jee jee, näinhän se on! Minä ostin lauantaina ensimmäiset parsat - kotimaista tietenkin :-)
  Valitettavasti mies ei syö parsaa... tai no onneksi, sillä näin saan minä milloin vain ja aina paljon parsaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin mietin, että on miehen kohta koittavassa paluussa töihin joku hyväkin puoli - voin syödä viikot pelkkää parsaa ilman, että kukaan valittaa! Sääli vaan, että tota vihreetä on niin paljon vähemmän tarjolla kuin valkoista - jälkimmäinen on musta huomattavasti värikästä kaveriaan tylsempi vaihtoehto. Eihän ruoka silloin näytä oikein miltään! Onneksi meidän lähellä on yksi koju, josta vihreää parsaa saa aina, meikä on kanta-asiakas.

   Poista
  2. Minä tykkään molemmista yhtä paljon. Valkoisen yleensä keitän, ja vihreä joutuu melkein aina paistinpannulle. Se on kyllä totta, että suhteessa on enemmän valkoista kuin vihreetä. Miksiköhän? Täytyy ensi kerralla kysyä, kun olen "mun" kojulla.

   Poista
  3. Joo mäkin paistan aina vihreän. Se on musta huippua, parsa jää kivan rapsakaksi eikä tarvii kikkailla kattiloiden ja keittoveden kanssa :)

   Poista
  4. Muuten, oletko koittanut vihreätä raakana? Maistuu ihanasti herneeltä! Tein tänään mulle illalliseksi, nam!

   Poista
  5. Herneeltä! Mun lempparia! Nyt heti testaamaan!

   Voitko molempien maiden asiantuntijana muuten kertoa, miksei täältä saa kesäisin herneitä silleen kuin Suomesta?

   Poista
  6. Molempien maiden sekä herneitten asiantuntijana en valitettavasti osaa vastata... Saksalaiset sokeriherneethän on semmoisia littanoita, jotka syödään palkoineen päivineen. Äitin kasvimaalla Suomesta tuotu herneen siemenetkään eivät tuota herneitä, jotka maistuisivat suomalaisilta herneiltä. Äiti on lopettanut kokeilut, minä taidan tänä vuonna kokeilla vielä kerran mun kasvimaalla, jos täällä onnistuisi.

   Muuten on minunkin hernekulutus rajoittunut Suomeen, ja siellä menee litra tolkulla! Niin varmaan sullakin!

   Poista
  7. Aika jännä ettei herneet suostu kasvamaan täällä. Ihme juttu! Tätä pitäis melkein tutkia (googlettaa) enemmänkin :)

   Poista
 2. Mä kävin edellispäivänä hakemassa Lidlistä kevään ekan parsasatsin. Ei ne tuoreudeltaan ihan vastanneet Heidelbergissä pellon viereisestä kojusta ostettuja, mutta ihan jees oli silti :)

  Kävi muuten lauantaina sellainen jännä yhteensattuma, että löysin teekkareiden vappupippaloista sun Turussa opiskelevan serkun! Serkkuus paljastui sattumalta muutaman tunnin lörpöttelyn jälkeen, kun tuli puhe teidän kaupungista :D Pieni maailma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä, oikeesti! Mää arvasin, että se luuhaa taas koko wapun Tampereella - vai oliko ne bileet siellä? Miten hauska sattuma :)

   Poista
  2. Eikun täällä Turussa oltiin, Bahamabileissä :)

   Poista
  3. Aa okei :) Tosin nyt mun on varmaan sitten annettava serkulle palautetta siitä, ettei se luuhaakaan Tampereella, tuolla ainoassa oikeassa wappukaupungissa! Se juuri muuten raportoi myös tästä sattumasta ja totesi, että joko blogi on tosi suosittu tai Suomi on pieni maa. Totesin, että ehkä jälkimmäinen syy on kuitenkin todennäköisempi ;)

   Poista
 3. Ooo, Spargelzeit! Nyt täytyy myöntää, että harmittaa myöhäinen tutustumiseni tähän vihannekseen. Sitä kun olisi tosiaan ollut Saksassa keväällä tarjolla joka kulmalla, mutta en vielä silloin oikein osannut moista rehua käyttää.

  Olin muuten tänä keväänä Suomen suurimmassa (ja ainoassa?) saksalaisessa ruokakauppaketjussa asioituani hieman hämmentynyt, kun ilman muuta saksalaisiksi olettamani parsat osoittautuivatkin lähemmässä tarkastelussa peräti Meksikosta asti roudatuiksi.

  Täytyy varmaan pitää silmät auki ja selvittää, onko täällä koto-Suomessakin jossakin vaiheessa tarjolla ihan paikallista tuotantoa vai onko "lähiparsa" kotoisin Keski-Euroopasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ollut varmasti koskaan maistanutkaan parsaa ennen kuin tulin tänne, ja vaihtovuoden aikana en muista ees noteeranneeni koko parsakojuja (miten se on mahdollista, en osaa sanoa! Niitä on kuitenkin ihan joka nurkalla). Oon siis päässyt vasta muutaman viime vuoden aikana sisään tähän touhuun. Tosin on sanottava, että meillä harvemmin syödään valkoista parsaa eikä tähän mennessä vielä kertaakaan hollandaisen kanssa, joten ihan perisaksalaisia emme kyllä ole.

   Joo ekat parsathan tännekin tulee jostain ties mistä. En kyllä tiedä, kuka niitä ostaa, niin fanaattisesti paikalliseen parsaan suhtaudutaan :)

   Poista