Porkkanakeittoa ja avokado-suklaamoussea

elokuuta 03, 2014

Meikäläinen on palannut lomalta; kävimme piipahtamassa Suomessa. Kun tässä kerran ollaan taas kotona, tekee mieli olla vaihteeksi vähän muutenkin kuin ellun kanat konsanaan. Nyt kun siskokin kävi tokavikaa kertaa  (buu) vierailulla vaihtovuotensa aikana, tuli yllätys yllätys kokkailtua hieman. Kesän pehmittämä pää ei vielä yltänyt uskomattomiin suorituksiin, mutta oikein kerrassaan mainiota porkkanakeittoa saimme kyllä aikaan. Kukaan ei ehkä usko, mutta resepti on taas Glorian ruoasta&viinistä, heh. Voisivat pikkuhiljaa antaa alennusta tilauksesta tämän kaiken mainostamisen jälkeen!

Ihanan samettinen keitto on turkulaisen E. Ekblomin resepti. Siihen olisi kuulunut myös paneroituja ja friteerattuja manchego-kuutioita, mutta koska meillä ei ollutkaan yhtään kananmunia, ne eivät nyt löytäneet tietänsä lautasillemme. Juusto päätyi siis keiton seuraksi leipomieni sämpylöiden päälle. Keitto paseerattiin siivilän läpi soseuttamisen jälkeen, mikä ehkä kuulostaa täysin naurettavalta hifistelyltä, mutta teki rakenteesta ihanan! 

E. Ekblomin samettinen porkkanakeitto
resepti Glorian ruoka&viini -lehdestä

10-12 isoa porkkanaa
2 valkosipulin kynttä
1 vihreä chili
25 g + 50 g voita
1-1,5 rkl suolaa
n. 7 dl vettä
2 dl kylmää maitoa

Pese ja paloittele porkkanat. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet, poista chilistä siemenet ja pilko chili. Kuumenna 25 g voita kattilassa, lisää porkkana, valkosipuli ja chili. Vähennä lämpöä ja freesaa kasviksia noin 10 minuuttia.

Lisää kattilaan 1 rkl suolaa ja vettä niin että kasvikset peittyvät. Anna kiehua kannen alla, kunnes porkkanat tuntuvat pehmeiltä. Soseuta sitten keitto sauvasekoittimella. Tarkista suolan määrä ja lisää tarvittaessa. Paseeraa keitto siivilän läpi. 

Lämmitä keitto kattilassa ja sekoita kylmä maito sekä loppu voi sauvasekoittimella sen joukkoon. Jaa kulhoihin ja nautiskele.

Kun kerran sisko oli melkeinpä viimeistä kertaa kylässä, oli suklaansyöjien luonnollisesti testattava uutta jälkiruokaa. Tällä kertaa kokeiluun päätyi Chocochili-blogin Elina Innasen Viiden tähden vegaani -keittokirjan avokado-suklaamousse, jonka resepti näköjään löytyy blogistakin. Raadin tuomion mukaan mousse oli hyvää, mutta sokerin määrää olisi voinut hieman lisätä. Jälkkärin nauttimisen sivussa siippa oppi tuikitärkeän termin suklaaöverit, joten hukkaan ei mennyt tämäkään kokeilu. 

Saattaisit myös pitää näistä

6 kommenttia

  1. Hui hitsi miten mielettömän ihanan näköistä!! Ja ihanasti kirjoitettu teksti! :) Olet tosi taitava kirjoittamaan! Ja kokkaamaan, ja varmasti monessa muussakin asiassa siis, mutta kirjallinen ulosantisi on kyllä todella hyvää! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etenkin keitto oli kyllä myös varmaan parasta porkkanakeittoa mitä mä oon syönyt, joten kantsii kokeilla! Toi siivilän läpi paseeraus oli tosi hyvä idea. Ens kerralla sitten myös niitä juustokuutioita, raportoin sitten lopputuloksesta :)

      Kiitokset kehuista! Täällä ulkomailla suullinen ulosantini on välillä mitä on, jos en ole hetkeen puhunut suomea (tämän vuoksi myöskin buu siskon siirtymiselle takaisin kotimaahan), mutta kirjoitus kyllä sujuu. Kiva että tykkäät :)

      Poista
  2. Taidanpa kokeilla tätä porkkanakeittoa, kuulostaa sen verran hyvältä. Lopussa lisätään kylmä maito, paljonkohan? Sen määrää ei lue reseptissäsi. Mukavaa syksyä sinne Saksaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kappas! Maito oli jäänyt vallan kirjaamatta. Sitä tulee 2 dl, korjasin määrän reseptiinkin. Kivaa syksyä myös sinne!

      Poista
    2. Kiitos :). Loppujen lopuksi ehdin keiton surauttaa juuri ennen vastaustasi. Koska tykkään vähän tuhdimmasta keitosta en lisännyt kuin ehkä ½ dl maitoa. Toimi hyvin niinkin :)

      Poista
    3. Pääasia että maistui! Useinhan tuota nesteen määrää saa kuitenkin säätää jälkikäteen, meillä oli ihan varmana paljon vähemmän porkkanoita kuin reseptissä eikä maitoakaan tainnut ihan tota kahta desiä mennä. Jonkinlainen lorahdus tölkistä :)

      Poista