Varoitus. Nyt seuraa paatosta ja pauhausta, josta osa on varmasti eri mieltä ja jolla saisin halutessani täällä kuraa niskaani. Päivän aiheena ovat nimittäin täällä Saksassa niin kovin yleiset kotirouvat.
Tämä aihe saa mut helposti allergiseksi. Kaikki alkoi ehkä kun tuli joskus alkuaikoina puhe siitä, miten täällä on hoidettu kouluruokailu: sitä kun ei ole. Lapset ottavat jotain eväsleipiä mukaan ja koska välitunnit on tosi lyhyitä, kotiin päästään aikaisin ja ruoka on sitten koulun jälkeen odottamassa. Kuka sen tekee, oli ehkä tyhmä kysymys. Tietenkin kotona oleva äiti! Samasta aiheesta jatkettiin koulujen alettua tänä syksynä, kun muutaman työkaverin lapset menivät ekalle luokalle. Yhdessä koulussa lapsille on tarjolla iltapäiväkahteen tai -kolmeen asti kestäviä kerhopaikkoja, joihin sisältyy ruoka. Niitä vapautui ruhtinaalliset 7 yli sataa koulunsa aloittavaa lasta kohti. Kysyin, mitä tehdään jos paikkaa ei vaan yksinkertaisesti irtoa, koulu kun saattaa helposti loppua jo puoliltapäivin. Vastauksen varmaan arvaatte jo, toinen vanhemmista eli tietenkin äiti jää kotiin.
Päivähoitopaikkojakaan ei kasva puissa. Tämä saattaa ihan konkreettisesti estää toisen vanhemman työssäkäynnin. Vanhassa Itä-Saksassa asuvista naisista 80 % haluaa uuden selvityksen mukaan palata äitiysloman jälkeen täysipäiväiseen työhön, kun taas lännessä vastaava luku on ALLE 30 %. (Osa)syynä tähän on idän DDR:n ajoilta peräisin oleva, länttä huomattavasti kattavampi ja parempi päivähoitojärjestelmä. Vanhan Länsi-Saksan naisista 31 prosentilla ei ole mitään loppuun suoritettua tutkintoa, idässä tämä luku on myös reippaat 10 prosenttiyksikköä pienempi.
Hallitseva pääpuolue kristillisdemokraatit (CDU) on huudellut yrityksiin tarvittavista naiskiintiöistä kun naisia ei ilmeisesti muuten ole mitenkään mahdollista saada johtaviin asemiin, naisten tärkeydestä työelämässä ja lapsiluvun lisäämisestä. Hetki sitten uutisoitiin kuitenkin uusimmasta aivopierusta eli niinkutsutusta kasvatusrahasta. Tätä maksettaisiin vanhemmille (eli äidille) siitä hyvästä, että hän kasvattaa lastansa itse kotona ainakin kolmeen ikävuoteen asti. Tämä samalla, kun on oltu huolissaan siitä, etteivät osavaltiot pysty täyttämään tavoitetta taata kaikille 3-vuotiaille lapsille päivähoitopaikka.
Verotus tukee myös toisen vanhemman osittaista tai täydellistä kotiinjääntiä. Naimisissa olevien puolisoiden tulot lasketaan yhteen, ja veroluokan (niitä on muistaakseni kahdeksan erilaista, määrää tavallaan portaan jolta progressiivinen verotus alkaa) voi valita itse siten että toinen vanhemmista maksaa paljon ja toinen vähän veroja, näin raa'asti yksinkertaistaen sanottuna. On siis ihan kannattavaa, jos toinen puoliso tienaa huomattavasti vähemmän kuin toinen.
Korkeasti koulutettuna, pohjoismaisena ihmisenä mun on tosi vaikea olla hermostumatta paikalliseen kotirouvakulttuuriin. Miten niin on itsestäänselvää, että koulusta palaavaa lasta odottaa päivänsä kokkaamiseen ja siivoamiseen käyttänyt äiti? Miksi pirussa paikallisten on onniteltava mua siitä, että poikaystäväni kokkaa muutakin kuin pakastepizzaa? Oletus on siis, ettei mies osaa ruokkia edes itseään, saati sitten muita, mutta ajaa sitäkin paremmin bemarilla. Sunnuntaina selasin anoppilassa naistenlehteä, jossa oli artikkeli pesussa värjäytyneestä pyykistä. Se alkoi sanoilla "Sattuu välillä parhaallekin kotirouvalle". Voisiko Suomessa kirjoittaa noin vuonna 2011? Sain välittömän hermoromahduksen.
Työkuvioissa törmäsin taannoin yhteen herra tohtoriin, joka on kahden lapsen isä. Tuli puhe arjen pyörittämisestä ja elosta lasten kanssa ja ilman, ja vaimo sai kiitosta siitä, että isän saapuessa kotiin herkullinen ruoka on aina odottamassa. Paikallinen perhepolitiikkailmapiiri tuntuu jähmettyneen muutaman vuosikymmenen takaiseen aikaan. Jos joku yksilö haluaa jäädä kotiin, se on täysin ok. Mikä mua sen sijaan jurppii ihan sikana on oletus siitä että nainen jää lähes automaattisesti pois työmaailmasta useiksi vuosiksi pyörittämään taloutta, kattiloita hellalla sekä pyykkikonetta. Yhden työkaverin raskaana oleva lääkärivaimo aikoo palata puolen vuoden jälkeen töihin, jolloin työkaverista tulee koti-isä. Tämä vaimo saa puolustella ratkaisuaan ja kuulla vihjailuja huonosta äitiydestä, tämä jo ennen kun koko lapsi on syntynyt. Mua ei myöskään kiinnosta paljon kuunnella päivittelyjä siitä, että päivähoito alle 3-vuotiaan lapsen tapauksessa on lähes kidutukseksi ja lapsen hylkäykseksi rinnastettava tapaus. Mustakin kasvoi ihan täysjärkinen ihminen päiväkodista huolimatta. Hitto.