Saako toisten makuuhuoneeseen kurkistaa?

marraskuuta 03, 2017

Tapaamme ystäviämme melkeinpä aina joko meillä tai heidän kotonaan. Kutsumme mielellämme kylään vanhoja ja uusia tuttavuuksia, ja monesti muistelemmekin näitä iltoja erityisellä lämmöllä pitkään. 

Koska olen sisustuksesta kiinnostunut ja kauniista asioista pitävä henkilö, on kämpän esittelykierros sekä meillä että vieraissa erityisen lähellä sydäntäni oleva ohjelmanumero. Tässä vuosien aikana olen kiinnittänyt huomiota yhteen asiaan: makuuhuone jää yleensä väliin muiden luona, ja meillä taas ihmiset eivät oma-aloitteisesti kurkista sinne. Kerran yksi vieras peitti silmänsä ja sanoi, ettei hän nyt voi toisten makuuhuoneeseen kurkkia. 


Toki joskus on kaaosta ilmassa, kamat on hyvä paiskoa makkariin ja pistää ovi visusti kiinni.  Makuuhuone on myös yksityisempi tila kuin vaikkapa olkkari, joten ymmärrän kyllä syyt, miksi sitä ei halua jakaa vieraiden kanssa. Itsehän siis esittelen huonetta mielelläni siinä missä muutakin kämppää, koska se on niin nätti! Vaikka ylivoimaisesti suurin osa makuuhuoneessa vietetystä ajasta kuluu silmät kiinni, on musta silti kiva huolehtia harmonisesta näkymästä.

Olen tässä miettinyt, onko makuuhuoneen poisrajaaminen saksalainen ilmiö vai tehdäänkö niin myös Suomessa tai muissa maissa. Mitä sanot? Ja miten itse toimit?


Saattaisit myös pitää näistä

10 kommenttia

 1. Heippa! Olen huomannut, että Irlannissa kutsutaan aika helposti kylään. Täkäläisissä (rivi-ja omakotitaloissa) pohja on hyvin samankaltainen. Alakerrasta löytyy keittiö ja olohuone ja ehkä joku makuuhuone, mutta sen ovi on monesti kiinni. Pääsääntöisesti makuuhuoneet sijaitsevat yläkerrassa. Ne pidetään selkeästi omana tilana, sillä koskaan en ole kenenkään yläkerrassa käynyt ja kerran kun meillä kylässä olleen lapsi "karkasi" yläkertaan, haki tämän äiti lastaan nolostellen pois, vaikka sanoinkin että saa sinne mennä ja ylhäällä olevasta oman lapsemme makuuhuoneesta löytyy lisää leluja.
  Itse pidän myös noista "kotiesittelyistä", mutta jotenkin niitä ei tavata harrastaa täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ollaan myös oltu jonkin verran kylässä monikerroksisissa taloissa, ja etenkin hieman vanhempi isäntäväki jätti yläkerran esittelykierroksen ulkopuolelle.

   Poista
 2. Ihan tyypillistä saksalaisille, että välttävät toisten makuuhuoneeseen katsomista. En ole sitä koskaan oikein ymmärtänyt. Sulla on aina kaikki niin nättiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen että tää on kyllä muuttumassa pikkuhiljaa, koska osa nuoremmasta väestä on jo näyttänyt makkarinsa!

   Poista
 3. Vanhat tavat periytyvät. En muista asuinseudullani Satakunnassa koskaan käyneeni taloissa vieraana muuten kuin "vieraspuolella" eli salissa/olohuoneessa ja keittiössä. Vanhoissa maalaistaloissa oli peräti eri sisäänkäynnit vieraille ja kyökin puolelle. Saksalaisillakin on perinteisesti "gute Stube" eli edustushuone, mihin vieraat ohjataan ja oleskellaan yhdessä. Muut ovet pidetään kiinni ja varsinkin makuuhuone, jonka joidenkin mielestä kuuluu olla kylmä. Muistaakseni kotiesittelyä ovat tehneet jotkut, jotka ovat rakennuttaneet tai ostaneet talon. Minä päästän vain mittarinlukijat (vesimittarit ja lämpöpatterien mittarit) joka huoneeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä eri kokemukset on tosi kiinnostavia! Itse olen taas kasvanut avoimien ovien talossa, joten en ole tottunut ovien sulkemiseen ollenkaan. Mies niitä joskus sulkee ja mutisee jotain lämmityksestä, ja mä käyn sitten availemassa perässä :)

   Poista
 4. Vanhempieni ja suuri osa sukulaisistani (kaikki saksalaiset) ovat siinä mielessä tosi perinteisiä. Makuuhuoneeseen ei kutsutaan vieraita (ja ovet muutenkin on aina oltava kiinni). Itse en tykkää sellaisesta salaperäisestä meiningistä. Ovi makuuhuoneeseemme on siksi aina auki ja näytän sen mielelläni. Nuorempien ihmisten parissa käytäntö mielestäni vaihtelee. Jotkut näyttävät mielellään makuuhuoneen, mutta joitakin kuitenkin nolottaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salaperäinen meininki on kyllä hyvä kuvaus tälle ilmiölle! Kiinni olevat ovet on sitäpaitsi kaiken kotoisuuden tuho. Uudemmat asunnot ovat kyllä sentään usein avoimempia, meilläkin on avokeittiö-olkkari eteisen jatkeena, joten ovia on yleisesti vähemmän. Vähemmän suljettavaa siis! ;)

   Poista
 5. Asuessani vielä Suomessa en koskaan törmännyt siihen, että jokin huone olisi vieraille tabu. Mutta en ole vielä kertaakaan käynyt saksalaisten appivanhempieni makuuhuoneessa, vaikka useasti viimeisen kymmenen vuoden aikana olen heidän luonaan vieraillut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama! Olen nähnyt anopin makuuhuoneen tasan kerran ovelta, vaikka olen kuitenkin ollut säännöllinen vieras hänen luonaan vuodesta 2009.

   Poista