Meille tulee siivooja!

lokakuuta 12, 2016

Ilokseni voin kertoa, että vihdoin, jotakuinkin neljän vuoden harkinta-ajan jälkeen olemme siinä pisteessä, että emme ole pelkästään päättäneet investoida siivouspalveluihin vaan olemme myös ottaneet yhteyttä niitä tarjoavaan firmaan. Sopimus on matkalla ja ensi kuussa aloitetaan!

Miehen aloittaessa työt muualla mainitut vajaat neljä vuotta sitten olin jo sitä mieltä, että siivooja olisi mahtava idea. Päätimme silloin kuitenkin maksaa ensin häät, sitten vauvan tavarat, sitten jotain en edes muista mitä ja niin edelleen. Nyt kuitenkin yhteistä aikaa on kertakaikkiaan niin vähän (miten se tuntuukin vähenevän samaa tahtia taaperon kasvaessa?), että myös rahoistaan tarkempi mieheni oli vakuuttunut investoinnin tärkeydestä. Kumpikaan meistä ei siivoa mielellään, ja vaikka meillä onkin yleensä kohtuullisen perussiistiä etenkin nyt, kun asunto on edellistä tilavampi, keksimme parempiakin tapoja käyttää aikaa.

Siivooja tulee siis käymään kerran viikossa, ja arvioi asunnon nähtyään tarvitsevansa näiden sadan neliön siivoamiseen kaksi tuntia. Olen ihan täpinöissäni tästä! Toki meidän pitää silti kaivella imuri säännöllisesti itsekin esiin keittiön järjestykseen saattamiseksi pojan ruokailuhetkien jälkeen, mutta se saakin sitten riittää. Ah!

On mielenkiintoista seurata ystäväpiirin asennemuutosta siivouspalvelujen kohdalla. Puhuessani aiheesta ensimmäistä kertaa sain vielä kuulla muutamia "ettekö saa kuutakymmentä neliötänne siivottua itse" -kommentteja, mutta yhtäkkiä kaikilla on siivooja. Niin se siirtyminen jatko-opiskelijoista työssäkäyviksi perheenisiksi ja -äideiksi muuttaa tilannetta. Yhden ystävämme sanoin: aika on nykyään paljon arvokkaampaa kuin raha. 

Saattaisit myös pitää näistä

10 kommenttia

 1. Meillä napero osaa itse rikkaimurilla siivota pöydänalusen, eli ei sitäkään tarvitse. Samalla toivon tekeväni palveluksen hänen puolisolleen, kun tällaista modernia miestä kotonani kasvattelen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Rikkaimuri olisi kyllä kätevä täälläkin, niin ei tarttisi joka kerta kaivaa tuota isoa masiinaa kaapista.

   Poista
 2. Hei mietinkin just, että mitähän teidän siivouksentilaamisproggikselle kuuluu! Onnea! Kysymys saattoi tulla mieleeni siinä tilanteessa, kun kirosin meidän räjähtänyttä asuntoamme. Nythän käytän siis melkein kaiken vapaa-aikani siivoamiseen tai järjestelyyn. Mekin kyllä NIIN hommataan siivouspalvelu sitten, kun molemmat ovat taas töissä. (Tosin nyt sitä siivottavaa kyllä olisi kaikkein eniten, kun vanhemmista se siisteyden suhteen vähemmän orientoitunut on kotona lasten kanssa.)

  Vaikka siis suhtaudunkin siivouksen tilaamiseen erittäin positiivisesti, niin oon mä silti joutunut työstämään asiaa aika paljon mielessäni. Oon pohdiskellut siivouksen ostamista ensinnäkin siltä kannalta, että ostaako silloin itsensä ulos elämän realiteeteista. Että pitäiskö elämässä olla kuitenkin olla joku kriittinen määrä niitä kurjia velvollisuuksia, että osaisi arvostaa myös niitä parempia hetkiä. Toisaalta eihän viikkosiivous nyt tietty vielä tarkoita, että pääsisi eroon esimerkiksi loputtomasta tavaroiden roudauksesta takaisin omille paikoilleen, pyykkäyksestä jne. Joten ehkä siinä ei vielä arjen todellisuus hämärry.

  Sitten oon kyllä pakostikin miettinyt myös sellaista elitisminäkökulmaa, mikä sekin liittyy noihin elämän realiteetteihin. Että on ihmisiä, jotka työkseen siivoavat toisten koteja, että ne jotka niissä kodeissa asuvat, voivat keskittyä miellyttävämpiin asioihin, vaikka pystyisivät tekemään asian itsekin. En voi olla miettimättä, että vaikka tässä varmaan luodaankin uusia työpaikkoja, niin luodaanko/kasvatetaanko myös kuilua eri sosioekonomisten luokkien välillä. Suomessahan kotisiivousta tuetaan verotuksen kautta, että sinänsä pelkät suuret tuloerot eivät toimintaa mahdollista. Toivottavasti muuten siivojilla on halutessaan mahdollisuus tehdä täydet tunnit!

  Toivoisin saavani jonkinlaisen vapautuksen tuosta jälkimmäisestä ajatuksesta.

  Elina

  Ps. Tuo yläreunan harmaa palkki peittää näkyvistä sen ruksin, jolla saisi suljettua pois ilmoituksen evästeiden käytöstä. Onks muilla tätä ongelmaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en kyllä osaa yhtään nähdä asiaa noin. Eikös samalla logiikalla myös tosi monet muut ns. suorittavat ammatit olisi kyseenalaisia, koska kyllähän ostajat voisivat tehdä ne hommat itsekin? Eihän siivoojan palkkaaminen tai yhtälailla vaikka pitopalvelun hankkiminen juhliin (kyllähän ne voileipäkakut voisi tehdä itsekin!) tarkoita sitä, että siinä siirtäisi itsensä aatelisluokkaan ja polkisi köyhälistön asemaa. Mun ajatukset asiasta on jokseenkin samat kuin alla kommentoineella Katriinalla.

   Ja äääääh, kiitos tiedosta palkin kanssa. Tässä pohjassa ois tarvetta useammallekin säädölle, ja tää nyt ois ilmeisesti (niiden kaikkien muiden ohella) kiireellinenkin! Missäköhän välissä ehtisin perehtyä tohon koodiin.......

   Poista
 3. Hienoa. Sinusta tulee työnantaja jollekin ihmiselle (naiselle), joka on ylpeä osaamisestaan, vakuuttunut työnsä tarpeellisuudesta ja iloinen siitä, että hänellä on tilaisuus rehellisellä työllä ansaita rahaa ja on sosiaalivakuutuksen piirissä. Ei jokaisen tarvitse siivota itse kotiaan. Työpaikoilla ja kouluissakin on työnjako, ja siivoajat ovat tuikitärkeitä. Saksan kieli tekee paremmin eron siivoamisen ja siivoamisen välillä: putzen/säubern ja aufräumen ovat eri asioita. Minullakin oli siivoaja, silloin kun lapset olivat pieniä ja olin virassa.Hänen työnkuvaansa ei kuulunut paikkojen ja tavaroiden järjestäminen vaan vain huoneiden ja ikkunoitten puhdistaminen. Täytyy laittaa asiat tärkeysjärjestykseen. Olin liian kauan opiskellut ja ollut virassa, eikä minusta ollut sitten kotiäidiksi. Kokeilin, mutta kun ei niin ei.Silloin ei ollut siivouspalvelufirmoja, en saanut tehdä verovähennyksiä, mutta maksoin rehellisesti siivoojani verot ja sosiaalivakuutusmaksut, ja hän sai palkkansa minulta nettona käteensä. Siivouspalvelufirmat ovat siitä kätevämpiä, että voi tilata vaikka vain ikkunoittenpesun tarpeen mukaan. Sitä tarvetta on Ludwigshafenissa useammin kuin Satakunnassa ja Pirkanmaalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin mäkin näen asian! Ja tosiaan, bonuksena tässä siivoojan hankkimisessa on se, että on järjesteltävä koti ensin itse. Siitä palkintona tulee sitten myös puhdasta! Mustakaan ei todellakaan olisi kotiäidiksi, aivan parasta on käydä töissä. Osan palkastani siirrän sitten siivoojan työllistämiseen, ei musta lainkaan huono diili.

   Poista
 4. No niin, eiköhän tämäkin ole yksi askel kohti aikuistumista :-)Olen minäkin miettinyt siivoojan hankkimista, mutta tällä hetkellä ajattelen että parjätään ilmankin. Talo on niin pieni, ei ole lasta joka sotkisi, me olemme päivät pois kotoa ja sotketaan paikkoja jossain muuaalla. Jos vain yksi näistä komponenteistä muuttuisi, meille kyllä tulisi siivooja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikuistuminen, mikä mukava termi! Paljon parempi kuin laiskistuminen tai porvarillisuus ;) Me ei yksinkertaisesti vaan käytännössä oikein siivota kunnolla tällä hetkellä - on kiva maksaa siitä, että asunto kuitenkin pysyy ei myös siistinä vaan myös puhtaana.

   Poista
 5. Meillä käy siivooja joka toinen viikko, ja se on ihan loistavaa! Ainut itseä työllistävä puoli on se,että edellisiltana pitää siivota tavarat lattioilta ja pöydiltä - mutta tuleepahan sekin joskus tehtyä. Ja päälle se hyvä mieli, että saa työllistettyä jonkun. Ja Suomessa vielä ne kotitalousvähennyksetkin (onko Saksassa vastaavaa?). Mutta siis kyllä, vahva suositus siivouspalveluille, vaikka oma äitini todennäköisesti salaa minua paheksuukin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo täällä on kanssa ihan vastaava kotitalousvähennyssysteemi, mikä on hienoa. Siivoojathan Saksassa kyllä on oman otantani mukaan todella yleisesti hoidettu niin, että maksu hoidetaan käteisellä pimeänä ilman mitään veroja tai muita asiaankuuluvia maksuja. Meille oli tärkeää hoitaa homma ihan virallisesti niin, että työsuhde on virallinen ja siivooja saa eläkkeensä ja sairausvakuutuksensa. Hyvä mieli ja puhdas kämppä, mahtavaa! Ja tosiaan, on vielä lisäksi pakko järjestellä asunto, sekin bonus. Näkisin asian niin että palkinnoksi siitä saa sitten vielä siivoojan käymään ;)

   Poista