Saksalaisista ovenkahvoista

toukokuuta 03, 2011

Koska kaikkia kolmea vastikään tänne väsäämääni gallupiin vastannutta näyttää kiinnostavan Saksa ja näiden paikallisten veijareiden kummalliset tavat, kerrotaan nyt tässä pikaisesti ennen nukkumaanmenoa yhdestä silmään pistäneestä ja täysin merkityksettömästä asiasta. Täällä on nimittäin huomiotaherättävän monessa vessassa tasan tarkkaan samanlaiset ovenkahvat (älkää nyt naurako siellä)! Mitenkö tää on herättänyt huomioni, katselenko useinkin ovenkahvoja sillä silmällä? Kuulkaa vähemmästäkin tulee huomattua kahvadesign, jos se näyttää tältä:

kuva: AHB Türgriffe

Näitä on tarjolla kaikissa kuviteltavissa olevissa väreissä. Aika yleinen on kohtuullisen likaisen sävyinen kermanvalkoinen, ja ruskea on myös suosiossa. Samaan sarjaan kuuluu myös vessapaperiteline, joka asustelee valkoisena myös meillä kotona (huoh). Näitä on oikeasti kaikkialla: lentokentällä, yliopistolla, kahviloissa ja ravintoloissa, ihmisten kotona (oletan että vuokra-asunnoissa, koska kuka ostaisi tuon vapaaehtoisesti itelleen?)... Vaikka kahvan ja lukon muotoilu onkin aika rouhee, taidan ehkä kuitenkin ite päätyä hypoteettisessa omassa kodissani johonkin toiseen valintaan. Ois kyllä kiva tietää ovatko nää pääasiassa vain Hessenin/Länsi-Saksan vitsaus vai onko kyseessä koko maan kattava kahvaverkosto.

Saattaisit myös pitää näistä

5 kommenttia

 1. Mä olen kiinnittänyt huomiota ovenkahvoihin! Vähän aikaa meni niihin tottumiseen... No, oma asuntoni on poikkeus ainakin kahvojen suhteen (täällä on vain nuppeja ulko-ovesta lähtien lukuunottamatta makuuhuoneiden ovia), mutta juuri tuollaisia kahvoja täällä tulee joka paikassa vastaan.

  VastaaPoista
 2. Jonkin aikaa Itä-Saksan puolella Potsdamissa (sekä Berliinissä) majailleena voin kertoa, että en muista törmänneeni vastaavanlaisiin kahvoihin. Tämä voi toki johtua myös siitä, ettei niihin kovin paljoa tullut kiinnitettyä huomiota! Enemmän päänvaivaa aiheutti ovien lukkomekanismit, jotka toimivat päinvastaiseen suuntaan kuin Suomessa, sekä avaimen pyörittäminen lukkopesässä! :) Tuntuu kuitenkin, että olen törmännyt tähän esittelemääsi malliin kenties täällä Suomen puolella, ei nimittäin ole kovin erikoinen kapistus.

  VastaaPoista
 3. Berliini raportoi että tutulta näytää. Enemmän mua ainakin aluksi hämäsi että vessanovet usein aukeavat pönttöön päin, myös niissä alle neliömetrin kopeissa. Eli ensin on vääntäydyttävä sen oven ohi, mikä yleensä onnistuu kohtuullisesti, jos ei sitten ole reppua ja muutamaa kassia mukana, jolloin homma muuttuu yhtäkkiä varsin haasteelliseksi. Pahimmassa tapaksessa on jalat sijoitettava pöntön kummallekin puolelle jotta oven saa pöntön ohi taas kiinni :D

  VastaaPoista
 4. Ovien kääntyminen sisäänpäin on kyllä yks todella hämmentävä piirre. Muistan ekan saapumiseni Frankfurtin kentälle, kun piti mennä vessaan perässävedettävän käsimatkatavaralaukun kanssa. Mahdoton tehtävä! Lukkojen pyörimissuunta hämäsi muakin alussa, ja oikeestaan vieläkin. Nyt en enää tiedä mihin suuntaan lukot aukeaa Suomessa tai välillä täälläkään: töissä osa lukoista aukeaa myötä-, osa vastapäivään. Pyörittelen siis ilokseni avainta usein useampiakin kierroksia, kun aina ei voi tietää meneekö väärään suuntaan vai pyörittääkö vaan lukkoa auki. :D

  VastaaPoista
 5. Tuttu kahva, sanoo Pohjois-Baijeri! Ja taskuun peruuttamisen opettaa Siperia, nimimerkillä "työpaikka vanhassa kaupungissa".

  VastaaPoista