Oilin keittiössä: leipäset Nallen tapaan

maaliskuuta 06, 2011

Törmäsin eilen useammallakin sivulla Nalle-ohrahiutaleidepaketin kyljessä mitä ilmeisemmin olevaan ohraleipäsohjeeseen ja päätin testata. Kannatti! Helpompaa hiivaleipäohjetta en tähän hätään muista nähneeni, ja maku on vallan mainio. Ohrahiutaleiden huonon saatavuuden takia kallistuin itse kolmen viljan (kaura, speltti, ruis) hiutaleiden puoleen. Eipä haitannut! Leivoin eilen yhden satsin, joka myös katosi sutjakasti, ja pyöräytin tänään vielä tuplat toiveenani saada jotain myös pakkaseen asti.


Leipäset Nallen tapaan
9-12 kpl

3 dl vettä
1 rkl sokeria
½ tl suolaa
½ tl valkosipulijauhetta
2 dl ohra- tai muita hiutaleita
1 pss kuivahiivaa (tai 25 g tuorehiivaa)
n. 4dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä

Yrttiöljy
¼ dl öljyä
1 valkosipulin kynsi murskattuna
½ tl rosmariinia

Leipien päälle karkeaa suolaa

Lämmitä vesi reippaasti kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen sokeri, suola ja valkosipulijauhe. Sekoita kuivahiiva valitsemiesi hiutaleiden kanssa ja lisää seos veteen. Lisää jauhot ja öljy ja alusta seos tasaiseksi. Taikina jää hyvin kosteaksi, sanottakoon tässä vaiheessa. Jätä kohoamaan puoleksi tunniksi.

Taikinan kohottua jotakuinkin kaksinkertaiseksi nostele se pellille 9-12 nokareeksi. Taputtele nokareet jauhotetuin käsin pyöreiksi leipäsiksi ja jätä kohoamaan 30 minuutiksi. Valmista yrttiöljy: sekoita rosmariini ja valkosipuli öljyyn.

Painele kohonneisiin leipäsiin sormella kuoppia ja voitele ne yrttiöljyllä. Ripottele päälle hieman karkeaa suolaa. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes leivät ovat saaneet hiukan väriä.

Saattaisit myös pitää näistä

0 kommenttia