Rügen eli melkein lomalla Itämeren saarella

syyskuuta 23, 2014


Viettäessäni aikoinaan vaihto-oppilasvuotta Saksassa tuli täällä pyörittyä vähän joka puolella maata. Asetuttuani tänne pysyvämmin matkailu on pudonnut prioriteettilistalla aika pohjamutiin, ja olenkin oikeastaan tutustunut ihan hävettävän pieneen osaan Saksasta. Eipä sitä kyllä Suomessakaan tullut lähdettyä käymään Raumalla tahi Kuopiossa, jos reissulle ei ollut syytä.

Asuinmaani kohdalla tilanne parani viime viikolla hieman, kun matkasimme töiden merkeissä pohjoiseen Rügen-nimiselle Itämeren saarelle. Suuri projekti, jonka osa väitöskirjani on, on loppumassa pitkän rahoituskauden jälkeen ja onnistuneiden tulosten kunniaksi järjestettiin pieni loppukonferenssi viiden tähden hotellissa meren rannalla. Koska olen pikkuvauvan äiti, pääsi siippa mukaan lastenhoitajaksi (kolminkertainen hurraahuuto sekä kiitos projektin tasa-arvohommiin korvamerkityille rahoille!). 

Koska Saksan eri kolkkien tuntemukseni on todistetusti mitä on, ei Rügen soittanut päässäni minkäänlaisia kelloja. Jotakuinkin kaikki, joille kerroimme matkasta, olivat kuitenkin järjestään vaikuttuneita, joten päättelin että kyseessä ei varmaan ole pöllömpi mesta. Miehen mukaan saarella on (ollut) hieman paremman lomakohteen maine, mutta ainakin havaintojemme mukaan viiden tähden kohteet rajoittuivat tiukasti rantaviivan tuntumaan.

Hotelli oli parin kilometrin pituisen rantakaistaleen keskivaiheilla. Paatuneena maakrapuna jaksoin hämmästellä avomeren pauhua - ei Helsingin kauppatorilla kuulosta ihan samalta. Luonnollisesti meren äärellä oli myös hyvin tuulista, minkä takia rantaviivalla oli havaittavissa hauskoja rantakoreiksi kutsuttuja kopperoita rykelmissä. Koriin mahtuu kaksi henkeä istumaan, ja niitä saa vuokrata pariksi tunniksi tai koko viikoksikin. Rannalla tuulensuoja tulee tarpeeseen, joten ymmärrän kyllä, että koreille on kysyntää.

Meillä kävi sään suhteen mieletön tuuri ja osuimme paikalle juuri niiksi päiviksi, jolloin inhan syksyinen sadekausi oli tauolla ja aurinko paisteli pilvettömältä taivaalta. Lämmintäkin oli: lämpötilat huitelivat jossain parinkymmenen asteen tienoilla. Kaiken kaikkiaan matka oli oikein onnistunut. Istuessani itse kuuntelemassa, minkälaista tiedettä viimeisten kahdentoista vuoden aikana on tehty, kävivät perheen miehet pitkillä vaunulenkeillä meren äärellä. Myöskään allekirjoittaneen ei onneksi tarvinnut kuluttaa läheskään koko aikaa esitysten parissa, vaan ehdin sekä liittyä miesväen seuraan ulkoilmaan että hemmottelemassa itseäni hieronnassa ja pitkässä jalkahoidossa. 

Kotimatkalla pysähdyimme muutamaksi päiväksi vähän erilaisiin maisemiin Hampuriin, mutta siitä enemmän toisella kerralla.

Saattaisit myös pitää näistä

8 kommenttia

 1. Minun tuli matkailtua vaihtovuoteni aikana ihan liian vähän, kun jotenkin siinä tottui siihen että "ehtii milloin vaan". No, eihän sitä lopulta ehtinyt läheskään niin paljoa kuin olin ajatellut, mutta onneksi sentään se Frankfurtin lähiympäristö ja muutama hieman kaukaisempikin kolkka, kuten vaikkapa sellainen Berliini-niminen periferia tuli jossakin määrin tutuksi. :) Nuo Itämeren rannikkoseudut ja saaretkin toisaalta hieman houkuttelisivat, mutta jotenkin vaan mulle se hieman eteläisempi alue on sitä "oikeaa Saksaa"... Kiva kuulla, että teille sattui hyvät keli reissun ajaksi - ja muutenkin kuulostaa oikein onnistuneelta melkein-lomalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo mäkin just kommentoin miehelle Hampurissa, ettei kaupunki ole musta lainkaan tyypillisen saksalainen. Vastaukseksi tuli tokaisu, ettei tyypillinen Saksa kyllä myöskään tarkoita pelkästään kaikkea Münchenin ja Frankfurtin väliltä ;) Koko Pohjois-Saksa on kyllä mulle edelleen aika harmaata aluetta, siellä kun ei edes asu ketään tuttuja, että olisi syy lähteä käymään. Berliini on tietty luku erikseen, siellähän täytyy jokaisen itseään kunnioittavan täällä luuhaajan käydä useampaan otteeseen :)

   Vaikka tuolla hienoa olikin, en kyllä lähtisi Suomesta käsin ihan ekana lomalle Itämeren näille rannoille - on sitä merta kotimaassakin. Jos nyt vettä haluaa nähdä, niin Bodensee on musta kyllä huomattavasti eksoottisempi ja sitä myöten vaikuttavampi paikka. Alppimaisemat järven vastarannalla on aika lyömättömät! Pitäisikin käydä kylässä siellä asuvien kavereiden luona, jotta pääsisi taas ihastelemaan maisemia...

   Poista
  2. Juu, alppimaisemat, Etelä-Saksa ja tietysti se Berliini mullakin kyllä on ehdottomasti aina ensimmäisenä mielessä, kun Saksasta puhutaan. Ja varsinkin, jos sinne ollaan reissuun lähdössä. Jos taas merenrantaan tekee mieli, niin minusta Välimeri on oikein hyvä vaihtoehto - riittävän lähellä, ettei mene puolta lomaa pelkkään matkustamiseen, ja riittävän lämmintä myös sukeltamiseen ja uimiseen vielä syksylläkin. :)

   Poista
 2. Koillisnurkka oli itsellekin aivan tuntematonta seutua, kun aiemmat Saksa-kokemukset olivat Frankfurt-Köln-Düsseldorf-akselilta. Kun vaan ehtisi tutkimaan ympäristöä tarkemmin, Rügen ja Usedom ovat hienoja saaria ja paljon muutakin näkemistä olisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, koko Saksassahan olisi oikeasti vaikka miten älyttömästi nähtävää ja tehtävää. Me oltiin juuri tämä viikko Münchenissä ja naureskeltiin, että syyskuussa tulikin käytyä sekä tuolla meren äärellä, Hampurissa että myös tuolla kanta-Baijerissa. Hyvin epätyypillistä meille! Yleensä ihan tossa puolen tunnin päässä olevaan Frankfurtiinkin tulee lähdettyä vain, jos visiitille on joku painava syy. Jotenkin ei töiden jälkeen viikonloppuisin oikein jaksa lähteä ajelemaan sinne sun tänne (nyt meitsillä oiskin energiaa, kun luuhaan kotona päivät pitkät), ja lomat kuluvat tietty suurelta osin Suomessa.

   Poista
  2. Ihan totta. Kummasti se kotona oleminen viehättää vaikka alkuun ajatteli että "kun siellä on kaikki niin lähellä niin eihän se ole kuin käydä". Nyt puolen vuoden asumisen jälkeen sitä vasta alkaa miettiä tosissaan että mihin jaksaisi viikonlopun aikana lähteä :)

   Poista
 3. Onpas ihananäköinen saari, en olisi arvannut että kuvat ovat Saksasta. Täytyisikin tulla vielä paremmin tutkimaan blogiasi. Sillä tulevaisuuden reissu haaveissa siintää Saksa. Kännykällä on hankala selata blogeja..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä usko että moni arvaa! Saksassahan on muutenkin vaikka mitä juuri noista merimaisemista Alppeihin ja kaikkea siltä väliltä. Usein tuntuu, että maata pidetään vähän tylsänä lomakohteena ihan turhaan. Kiva jos tulet uudestaankin käymään! Allekirjoitan täysin kännykällä selailun hankaluuden, kommentoinnista puhumattakaan. Samasta syystä täällä on tällä hetkellä aika hiljaista siihen asti, että saan uudet, paremmin sopivat silmälasit.

   Poista