Parsaa, parasta!

huhtikuuta 26, 2015

Aloin odottaa tƤtƤ jo joskus helmikuussa: parsakausi on kƤynnissƤ! Kausikasvikset ovat musta mahtava juttu. Kun parsaa ei kertakaikkiaan saa kuin muutaman kuukauden ajan joka vuosi (ulkomaisen ostaminen on tƤƤllƤ suoranainen rikos), maistuu se ihan varmasti paremmalta kuin ympƤri vuoden saatavana oleva kasvis. Jos saisin pƤƤttƤƤ, meillƤ ei nyt muuta syƶtƤisikƤƤn. Kokemus tosin sanoo, ettƤ viimeistƤƤn tuossa toukokuun puolessavƤlissƤ mies alkaa protestoida. Ihme tyyppi!

vihreƤ parsa
Es ist wieder Spargelzeit! Ich bin ganz sicher, dass Spargel so gut schmeckt, weil man ihn nur ein paar Monate lang bekommt. Saisonales Obst und GemĆ¼se ist eine feine Sache, wenn man es so sieht. Ich kƶnnte im Moment jeden Tag Spargel essen. Die Erfahrung sagt allerdings, dass der groƟe Mann spƤtestens Mitte Mai anfƤngt, sich zu beschweren. Kann ich Ć¼berhaupt nicht verstehen!

Saattaisit myƶs pitƤƤ nƤistƤ

14 kommenttia

  1. Jee jee jee, nƤinhƤn se on! MinƤ ostin lauantaina ensimmƤiset parsat - kotimaista tietenkin :-)
    Valitettavasti mies ei syƶ parsaa... tai no onneksi, sillƤ nƤin saan minƤ milloin vain ja aina paljon parsaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. MƤkin mietin, ettƤ on miehen kohta koittavassa paluussa tƶihin joku hyvƤkin puoli - voin syƶdƤ viikot pelkkƤƤ parsaa ilman, ettƤ kukaan valittaa! SƤƤli vaan, ettƤ tota vihreetƤ on niin paljon vƤhemmƤn tarjolla kuin valkoista - jƤlkimmƤinen on musta huomattavasti vƤrikƤstƤ kaveriaan tylsempi vaihtoehto. EihƤn ruoka silloin nƤytƤ oikein miltƤƤn! Onneksi meidƤn lƤhellƤ on yksi koju, josta vihreƤƤ parsaa saa aina, meikƤ on kanta-asiakas.

      Poista
    2. MinƤ tykkƤƤn molemmista yhtƤ paljon. Valkoisen yleensƤ keitƤn, ja vihreƤ joutuu melkein aina paistinpannulle. Se on kyllƤ totta, ettƤ suhteessa on enemmƤn valkoista kuin vihreetƤ. MiksikƶhƤn? TƤytyy ensi kerralla kysyƤ, kun olen "mun" kojulla.

      Poista
    3. Joo mƤkin paistan aina vihreƤn. Se on musta huippua, parsa jƤƤ kivan rapsakaksi eikƤ tarvii kikkailla kattiloiden ja keittoveden kanssa :)

      Poista
    4. Muuten, oletko koittanut vihreƤtƤ raakana? Maistuu ihanasti herneeltƤ! Tein tƤnƤƤn mulle illalliseksi, nam!

      Poista
    5. HerneeltƤ! Mun lempparia! Nyt heti testaamaan!

      Voitko molempien maiden asiantuntijana muuten kertoa, miksei tƤƤltƤ saa kesƤisin herneitƤ silleen kuin Suomesta?

      Poista
    6. Molempien maiden sekƤ herneitten asiantuntijana en valitettavasti osaa vastata... Saksalaiset sokeriherneethƤn on semmoisia littanoita, jotka syƶdƤƤn palkoineen pƤivineen. Ƅitin kasvimaalla Suomesta tuotu herneen siemenetkƤƤn eivƤt tuota herneitƤ, jotka maistuisivat suomalaisilta herneiltƤ. Ƅiti on lopettanut kokeilut, minƤ taidan tƤnƤ vuonna kokeilla vielƤ kerran mun kasvimaalla, jos tƤƤllƤ onnistuisi.

      Muuten on minunkin hernekulutus rajoittunut Suomeen, ja siellƤ menee litra tolkulla! Niin varmaan sullakin!

      Poista
    7. Aika jƤnnƤ ettei herneet suostu kasvamaan tƤƤllƤ. Ihme juttu! TƤtƤ pitƤis melkein tutkia (googlettaa) enemmƤnkin :)

      Poista
  2. MƤ kƤvin edellispƤivƤnƤ hakemassa LidlistƤ kevƤƤn ekan parsasatsin. Ei ne tuoreudeltaan ihan vastanneet HeidelbergissƤ pellon viereisestƤ kojusta ostettuja, mutta ihan jees oli silti :)

    KƤvi muuten lauantaina sellainen jƤnnƤ yhteensattuma, ettƤ lƶysin teekkareiden vappupippaloista sun Turussa opiskelevan serkun! Serkkuus paljastui sattumalta muutaman tunnin lƶrpƶttelyn jƤlkeen, kun tuli puhe teidƤn kaupungista :D Pieni maailma.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. EikƤ, oikeesti! MƤƤ arvasin, ettƤ se luuhaa taas koko wapun Tampereella - vai oliko ne bileet siellƤ? Miten hauska sattuma :)

      Poista
    2. Eikun tƤƤllƤ Turussa oltiin, BahamabileissƤ :)

      Poista
    3. Aa okei :) Tosin nyt mun on varmaan sitten annettava serkulle palautetta siitƤ, ettei se luuhaakaan Tampereella, tuolla ainoassa oikeassa wappukaupungissa! Se juuri muuten raportoi myƶs tƤstƤ sattumasta ja totesi, ettƤ joko blogi on tosi suosittu tai Suomi on pieni maa. Totesin, ettƤ ehkƤ jƤlkimmƤinen syy on kuitenkin todennƤkƶisempi ;)

      Poista
  3. Ooo, Spargelzeit! Nyt tƤytyy myƶntƤƤ, ettƤ harmittaa myƶhƤinen tutustumiseni tƤhƤn vihannekseen. SitƤ kun olisi tosiaan ollut Saksassa kevƤƤllƤ tarjolla joka kulmalla, mutta en vielƤ silloin oikein osannut moista rehua kƤyttƤƤ.

    Olin muuten tƤnƤ kevƤƤnƤ Suomen suurimmassa (ja ainoassa?) saksalaisessa ruokakauppaketjussa asioituani hieman hƤmmentynyt, kun ilman muuta saksalaisiksi olettamani parsat osoittautuivatkin lƤhemmƤssƤ tarkastelussa perƤti Meksikosta asti roudatuiksi.

    TƤytyy varmaan pitƤƤ silmƤt auki ja selvittƤƤ, onko tƤƤllƤ koto-Suomessakin jossakin vaiheessa tarjolla ihan paikallista tuotantoa vai onko "lƤhiparsa" kotoisin Keski-Euroopasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. MƤ en ollut varmasti koskaan maistanutkaan parsaa ennen kuin tulin tƤnne, ja vaihtovuoden aikana en muista ees noteeranneeni koko parsakojuja (miten se on mahdollista, en osaa sanoa! NiitƤ on kuitenkin ihan joka nurkalla). Oon siis pƤƤssyt vasta muutaman viime vuoden aikana sisƤƤn tƤhƤn touhuun. Tosin on sanottava, ettƤ meillƤ harvemmin syƶdƤƤn valkoista parsaa eikƤ tƤhƤn mennessƤ vielƤ kertaakaan hollandaisen kanssa, joten ihan perisaksalaisia emme kyllƤ ole.

      Joo ekat parsathan tƤnnekin tulee jostain ties mistƤ. En kyllƤ tiedƤ, kuka niitƤ ostaa, niin fanaattisesti paikalliseen parsaan suhtaudutaan :)

      Poista