Ulkomaalaisten puolisot perheinenne, Suomi ei tarvitse teitä eikä verorahojanne
helmikuuta 12, 2016
En yleensä kirjoita täällä mitään poliittista vaan keskityn enemmänkin keveämpiin aiheisiin. Nyt sisäministeriössä on kuitenkin valmisteilla ulkomaalaislain muutos, joka tiukentaa perheenyhdistämisen edellytyksiä. Toteutuessaan tämä ei koskisi ainoastaan turvapaikanhakijoita vaan myös Suomen kansalaisia, joilla on ulkomaalainen puoliso. Koska jälkimmäinen aihe on luonnollisesti lähellä sydäntäni ja myös vahvinta kokemusaluettani, keskityn nyt siihen. Tarkennettakoon, että lakiehdotuksen ulkomaalainen tarkoittaa EU:n ulkopuolelta tulevaa henkilöä.
Tästä lakiehdotuksesta ovat kirjoittaneet jo monet muutkin, esimerkiksi Saku Timonen, Maria Carole, Päivi Puolivälissä-blogista ja monikulttuuristen perheiden Duo-blogi - kaikki heistä varmasti paremmin kuin allekirjoittanut, joten käykää lukemassa nuo muutkin tekstit.
Lakiehdotuksen mukaan lapsettomalta pariskunnalta vaaditaan oleskeluluvan saamiseksi 1700 euron nettotuloja, lapsiperheen kohdalla summa on 2600 euroa netto. Tämähän on Suomen palkkatasolla todella korkea palkka - joka jäisi käytännössä vain toisen puolison tienattavaksi. Ai miksi? Kuvitellaan, että suomalais-ulkomaalainen pariskunta on muuttamassa Suomeen. Kyseessä voisi olla vaikkapa uutenavuotena tapaamamme suomalais-sveitsiläinen pariskunta, molemmat korkeasti koulutettuja ja nykyisessä asuinmaassaan Sveitsissä varsin hyvässä tilanteessa olevia. Entä jos he päättäisivätkin muuttaa Suomeen - ehkä he haluaisivatkin kasvattaa lapsensa tuolla tuhansien järvien maassa, ehkä Suomi tuntuisikin heille perheenä parhaalta ratkaisulta? Molemmat vanhemmista tuskin löytäisivät töitä heti Suomeen saavuttuaan - etenkin ulkomaalaisen on koulutuksesta huolimatta vaikeaa työllistyä Suomessa ja prosessi kestää usein todella pitkään. Tässä tilanteessa ensin työllistyvän osapuolen pitäisi tienata tuo koko 2600 euron nettokuukausipalkka, mikä vaatii jo jotain 4000 euron paikkeilla pyöriviä bruttotuloja. Insinööriltä tämä voi hyvinkin onnistua, mutta keksinpä parikin muuta alaa, jolla tällainen palkka ei ole varsinaisesti itsestäänselvyys. Saattaisi siis hyvinkin olla, ettei sveitsiläis-suomalainen pariskuntamme pystyisi tähän, jolloin heillä ei olisi asiaa Suomeen. EDIT: Mua valistettiin, että Sveitsi kuuluu niihin EU:n ulkopuolisiin poikkeusmaihin, joita tuloraja ei koske. Tämä perhe voi siis jatkaa elämäänsä rauhassa valitsemassaan maassa, mutta kukin lukija voi vaihtaa tässä esimerkkiskenaariossa Sveitsin tilalle mieleisensä EU:n ulkopuolisen maan.
Perhehän perustetaan usein siinä opintojen aikana / jälkeen, jolloin palkkakehitys ei ole vielä ehtinyt lähteä hurjaan nousuun. Ehkä käy niin, että suomalainen henkilö oleskelee hetken ulkomailla, vaikkapa vaihto-opiskelijana, ja tapaa siellä elämänsä rakkauden. Pariskunta päättää mennä naimisiin ja arpoo, kumman kotimaahan - vaiko jonnekin muualle - sitä asettuisi. Juuri opintojansa lopetteleva suomalainen ei ole vielä työllistynyt oman alansa töihin, ja ulkomaalaisen puolison nyt vaan pitää ensin opetella kieli ja etsiä kärsivällisesti töitä. Tälläkään kombolla ei tarvitse tulla Suomeen, joten pariskunta pakkaa kimpsunsa ja kampsunsa ja muuttaa muualle. Tuskin tulevat koskaan Suomeen, joten se niistä verorahoista ja koulutetusta työvoimasta.
Oma miehenihän on tosiaan saksalaisena EU:n kansalainen, joten meitä tämä lakiehdotus ei suoraan koske. Hän voisi kuitenkin aivan yhtä hyvin olla kotoisin jostain muusta maasta. Mitä tekee vaikkapa Brasiliassa asuva ystävämme? Palaa varmaankin vielä epätodennäköisemmin koskaan takaisin Suomeen. Entä se, joka rakastui australialaiseen, kanadalaiseen tai kiinalaiseen?
Olen jo pidemmän aikaa seurannut Suomesta kantautuvia uutisia epämääräisen tunteen velloessa vatsanpohjalla. Me viihdymme Saksassa hyvin, enkä ole lainkaan varma, onko tämän päivän Suomi se maa, josta lähdin aikanaan.
25 kommenttia
Voi jestas! Kun maassa on muutenkin asiat hanurista, niin vaikeutetaan tämäkin seikka vielä lisäksi! Olen viime aikoina kuullut niin paljon ikäviä tarinoita Suomesta, ihan pudistuttaa mihin maa on muuttumassa, tai jo muuttunut.
VastaaPoistaOlen jo aina sanonut, että Suomi on hyvä lomakohteeksi, mutten ikinä muuttaisi sinne. Pidän puheestani edelleen kiinni. Valitettavasti.
Mua vaan kertakaikkisesti hämmentää tämä kaikki. Mitä siellä siis oikein nykyään tapahtuu? Ei tämä ehdotus varmaankaan mene läpi, siitä on noussut jo jonkinlainen kohu, mutta aika monesta asiasta on tullut jo sallittua tai arkipäivää. Me pysytään nyt täällä ja käydään Suomessa lomilla, näin on hyvä (vaikka mieheni toki saksalaisena varmaan sentään paremman luokan ulkomaalainen onkin...).
PoistaEnpä ole tätä asiaa tuolta kannalta tullut ajateelleksikaan, huh huh,
VastaaPoistaJoo kummasti muljahti vatsanpohjassa kun luin ensimmäiset tekstit aiheesta.
PoistaOho, enpä ole tosta kuullutkaan. Ja miksiköhän se raja on nettona, luulisi vain kannustavan erinäisiin verokikkailuihin, jos on palkkansa kanssa hilkulla, että ehto täyttyy. Tavallaan ymmärrän, mihin tällä pyritään, mutta palkkaraja on todella kova ja tosiaan ei paljon kannusta koulutettua(kaan) väkeä palaamaan maahan. "Tavoitteena on, että vastuu toimeentulosta olisi perheellä itsellään. Näin edistettäisiin perheiden kotoutumista." Ihan hyvällä asiallahan me tässä vaan liikutaan! Tosin tiedotteesta saa sen käsityksen, että kyseessä olisi EU-direktiivin täytäntöönpano, joten onkohan asia edes Suomen päätettävissä? (Nimim. en tiedä mitään EU-direktiivien vaikutuksista kansalliseen lainsäädäntöön)
VastaaPoistaElina
Jaa-a. Ilmeisesti toi EU-direktiivi määrää siis jonkun minimitason, tai siis maksimitiukkuuden ehdoille, ja jokainen maa voi itse päättää haluaako olla niin tiukka vai sallia perheenyhdistämisen myös vähän löyhemmillä ehdoilla. Näin siis lukee ainakin tuolla Saku Timosen tekstissä, oletan että hän tietää mistä puhuu. Mäkin ymmärrän että jonkinlaista massia pitää olla, mutta voiskohan siinä käyttää ennemminkin jotain oikeasti matalaa minimitulorajaa, voihan ihmisillä vaikka olla esim. säästöjäkin, joiden turvin eletään siihen asti, että niitä töitä löytyy? En arvosta tätä esitystä.
PoistaMä toisaalta ymmärrän tämän ja onhan samanlainen käytäntö käytössä myös monessa muussa maassa, mutta tuo palkkaraja on vain yksinkertaisesti aivan liian korkea. Monelle aivan mahdoton, vaikka niitä töitä löytäisikin! Me voidaan oikeastaan samantien unohtaa ajatukset Suomeen muutosta. Tossa juuri miehen kanssa juteltiin, että mitenköhän tässä sovelletaan sitä, jos meillä sattuisi vaikka olemaan omaisuutta Turkissa ja sitä kautta myös tuloja?
VastaaPoistaMinä olen juuri lähdössä Suomeen lomalle, ja pakko sanoa, että en lähtisi, jos ei olisi läheisiä niin ikävä. Järkyttävään suuntaan on oma kotimaa menossa! Uskaltaako tuota miestäkään kohta enää edes lomalle viedä sinne ilman pelkoa, että saa jostain polttopullosta päähän, näin kärjistetysti.
Joo kyllä mäkin periaatteessa tajuan sen pointin tuossa taustalla - vaikka on musta kyllä perin jännittävä ajatus, etten Suomen kansalaisena saisi tuoda puolisoani maahan niin halutessani. Tuli mieleen, että oikeita kunnon suomalaisia ovat varmaankin sitten vaan ne maassa asuvat ja toisen suomalaisen kanssa naimisissa olevat, eikä meillä muilla ole sitten niin väliä.
PoistaTossa ehdotuksessa on varmaan taas miljoonia ihan auki olevia kysymyksiä kuten just noi mainitsemasi mahdolliset tulot toisesta maasta. Tuntuu, että näitä tehdään ajattelematta sen kummemmin mahdollisia seurauksia.
Onneksi en ole pariin päivään ehtinyt lukea suomalaista mediaa. Itse tulin melkein tasan kaksi vuotta sitten aika ison mahan kanssa Saksaan. Naureskelin, että täältä tulee kaikkien lempparimamu: kielitaidoton ja erittäin raskaana. Saksassa mut otettiin kuitenkin avosylin vastaan, koska olinhan tekemässä maalle uutta (kaksois)kansalaista, enkä itse ole maksanut Saksalle mitään, siis kouluja, koulutustani sekä terveydenhuoltoani tähän asti ei ollut tarvinnut maksaa.
VastaaPoistaUskomatonta. Herää Suomi!
Se täällä Saksassa onkin musta melkeinpä parasta: mutkin on otettu todella lämpimästi vastaan ja muutenkin ulkomaalaisia näkyy joka paikassa eikä heidän olemassaolonsa tunnu olevan samanlainen kynnyskysymys kuin armaassa kotimaassamme. Onhan täälläkin toki kipukohtia ja kahnauksia, mutta ei niitä mun mielestä voi lainkaan verrata Suomen tämän hetken menoon. Mä en vaan käsitä mikä tämä nykyinen ajatusmaailma on.
PoistaTässä on vielä runsaasti keskustelunaihetta ja agenda ulkosuomalaisparlamentille, joka edustaa 512 ulkosuomalaisyhteisöä 38 maasta. Kannattaa kuulua johonkin noista 512:a.
VastaaPoistaTämä ulkosuomalaisparlamentti onkin mielenkiintoinen, en ollut kuullutkaan koko asiasta ennen tätä päivää. Pitää perehtyä siihen tarkemmin.
PoistaSama juttu, mäkään en mielelläni puhu politiikasta julkisesti, mutta joskus on vaan pakko. O tempora, o mores!
VastaaPoistaMuuten, Sveitsi kuuluu Norjan, Islannin ja Liechtensteinin kanssa niiden ei-EU-maiden joukkoon, joiden kansalaiset eivät tarvitse oleskelulupaa. Tuloraja ei siis koske heitä.
Aa, ajattelinkin kirjoittaessani, että olisikohan näin. En sit kuitenkaan tarkastanut asiaa! Mutta eipä tuo tilanne mihinkään muutu, vaikka maa vaihtuisikin toiseen.
PoistaViime aikoina Suomesta on kuulunut aika paljon muitakin uskomattomia aivopieruja, joista lukiessa ei voi välttyä ajatukselta, etteivät poliitikot saati virkamiehistö nykyään vaivaudu edes miettimään, onko näissä jutuissa mitään järkeä. Ikävä kyllä niistä osa on mennyt läpikin, tämä toivottavasti ei.
VastaaPoistaJoo en voi sanoa että arvostaisin hallitusta.
PoistaEi taida Suomen tilanne poiketa muiden EU-maiden tilanteesta nuo kolme varakasta maata mukaanlukien. Sveitsissä on tiukat ulkomaalais- ja maahanmuuttolait kansalaisuudesta puhumattakaan. Saksahan on ihan hysteerinen ja päättäjät poukkoilee, haukkuu toisiaan ja pelaa puoluepolitiikkaa ja vaalipelejä. Kansalaiset ei uskalla liikkua kotinurkillaan kuten ennen ja rikollisuus lisääntyy lisääntymistään Harz vier väen kanssa. Ettekö te seuraa tiedotusvälineitä ja ympäristöä? Ei ehkä näy pikkipaikoilla. Kaikissa maissa tiukennetaan maahan tulleiden etuja kun rahat ei nyt vain riitä, vai otetaanko lisää velkaa. Mikä on Suomen työttömyys, talouskasvusta ei tietoakaan, Ruotsi tukehtuu ongelmiin. Kyllä Suomeen pääsee jos töitä ylimalkaan löytää. Hyvillä tai edes keskinkertaisilla tuloilla on ihan kiva elellä missä tahansa Euroopan maassa ja muuallakin. Työttömänä ei missään.
VastaaPoistasuomityttö mari
Sun mielestäsi on siis tosiaan ok rajoittaa Suomen kansalaisen (ellei hän ole hyvätuloinen, luonnollisesti) rakastumista ulkomaalaiseen, koska vaikkapa Saksassa pelataan poliittisia valtapelejä nyt, kun Merkel ei ehkä olekaan niin suvereenin haavoittumaton kuin tähän asti? En voi olla samaa mieltä. Kuten yllä kirjoitin, Suomeen ei suunnitelman mukaan tosiaankaan pääse mitä tahansa töitä löytämällä, vaikka niillä perheensä elättäisikin, niin kova on toi tulorajavaatimus. Eikä Saksan kansalaisen puolisolta kysytä vastaavassa palkkatietoja, jos haluat käyttää tätä maata esimerkkinä. En muutenkaan käsitä, miten Saksan tilanne liittyy tähän lakiehdotukseen mitenkään, kuten en myöskään sitä, miten perheiden erottaminen tai Suomen kansalaisen pakottaminen muuttamaan maasta parantaa kenenkään tilannetta mitenkään.
PoistaOnko tämä vain Pohjoismaiden idea? Tänään uutisissa sanottiin, että vastaavanlaiset tulorajavaatimukset ovat jo Tanskassa käytössä ja Ruotsissa valmisteilla. Yleensähän Suomi tekee perässä sen mitä Ruotsi edellä... mutta nähtäväksi jää miten laajalle keviää Eu-maissa lähivuosina.
PoistaVarmasti jonkinlaisia tiukennuksia perheenyhdistämisen ehtoihin on suunnitteilla monessakin maassa. Se onkin yksi asia sinällään, mutta että oman maan kansalaisen saapumista perheineen rajoitetaan näin rankasti...!
PoistaSulkeutuneisuudella Suomi nousuun. Ahdistaa, mitä kaikkea Suomessa, EU:ssa ja ei sillä, myös nykyisessä asuinmaassani ehtii vielä tapahtua ennen kuin hulluus laantuu.
VastaaPoistaNäinpä. Pään työntämisellä pensaaseen, kaikkien normista poikkeavien poistamisella maasta ja rajojen sulkemisella varmaankin saavutetaan runsaastikin asioita. En voi kuin hämmästellä. Lähdin kyllä silloin kuutisen vuotta sitten aivan erilaisesta maasta.
PoistaKai sitä pitää vaan ottaa loputtomiin lisää valtionlainaa, että saadaan elätettyä nykyiset maahantulijat ja niiden yhdistettävät perheet? Ja toisaalta hoitaa kielteisen päätöksen saaneiden palautukset kotimaihinsa. Tosin nyt on hallituksessa erimielisyyttä siitä, pitääkö kuitenkin rahoittaa pakolaisten elättäminen kiristämällä Suomen kansalaisten etuuksista, kokoska hallitusohjelmassa ei ole lisälainan ottamista. Toisaalta sitä hallitusohjelmaa tehdessä ei ollut tiedossa että meille tulee muutamassa kuukaudessa yli 30 000 turvapaikanhakijaa.
VastaaPoistaEi tänne enää edes kannata tulla ellei molemmille aikuisille ole niitä hyviä työpaikkoja, ei ainakaan lapsiperheiden, koska lapsilisät, työttömyyskorvaukset ym sosiaalietuudet karsitaan vielä kovalla kädellä ellei lisälainaa oteta.
Turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten tilanne onkin sitten asia erikseen, enkä tarkoituksella puuttunut siihen tässä kirjoituksessa lainkaan. Mua järkyttää kertakaikkiaan tämä ehdotus, että nämä älyttömän korkeat tulorajat koskisivat myös Suomen kansalaisten puolisoita. Siis esimerkiksi opiskeluaikoinaan brasilialaiseen rakastunut ystävämme, joka tällä hetkellä asuu miehensä ja poikansa kanssa siellä, ei ole enää automaattisesti oikeutettu palaamaan perheensä kanssa kotimaahansa? Tai ne kaikki pariskunnat, jotka tutustuivat toisiinsa vaihtovuoden tai ulkomailla suoritetun tutkinnon aikana? Hyvin usein näissä tilanteissa lähdetään ensin liikkeelle matalista tuloista, vaikka palkkakehitys olisikin myöhemmin hyvä. Ja vaikkei olisikaan, niin kyllä musta on todella kammottava ajatus, että Suomi rajoittaisi kansalaisensa perhe-elämää ja käytännössä kieltäisi häntä rakastumasta ulkomaalaiseen maasta karkoituksen uhalla. Kyllähän tätäkin pykälää voi perustella säästöillä, mutta musta vaan kertakaikkiaan on olemassa asioita, joista ei säästetä.
PoistaVaikuttaisi käyneen niin, että tarkoitus oli tehdä Suomesta vähemmän houkutteleva turvapaikanhakijoiden silmissä eikä arvattu tästä nousevan haloo. Ihan kuin eivät olisi ymmärtäneet että näin käy. Olen ehdottoman samaa mieltä siitä ettei tämä lakialoite saa Suomen kansalaisten yhtään minkään maalaisten puolisoiden tai perheiden Suomeen muuttoa määräillä.
Poista