Pitkä lento vauvan kanssa

huhtikuuta 21, 2015

Brasilian matkaamme liittyen lennot aiheuttivat selvästi eniten ennakkokauhistelua ja kommentointia. Miten vajaan vuoden ikäisen vauvan kanssa voi lähteä mannertenväliselle lennolle? Kokemuksemme mukaan aivan hyvin, tosin jo ennen lähtöä on hyvä ymmärtää, ettei edessä ole mitenkään erityisen rentouttava elämys tai totaalinen tylsistyminen ja neljän elokuvan katselu ajan tappamiseksi.

Menolentomme oli KLM:n operoima päivälento, jonka pidempi pätkä Amsterdamista Rioon kesti noin 12 tuntia. Saimme paikat vanhempi-lapsi-riviltä, jossa oli normaalia enemmän jalkatilaa ja mahdollisuus saada seinään kiinnitettävä koppa vauvalle. KLM:llä kopan tosin saa vain alle puolivuotiaille vauvoille, joten jouduimme tulemaan toimeen ilman. Vahinko ei päivälennolla ollut kovin suuri, koska utelias poika ei juuri malttanut nukkua. Lisäksi todella ystävällinen henkilökunta petasi pikkumiehelle pedin jalkoihimme, joten teoriassa nukkuminen olisi onnistunut muutenkin kuin jommankumman vanhemman sylissä. Vauva otettiin muutenkin todella hyvin huomioon ja tunsimme olomme hyvin tervetulleiksi.

Vieressämme molemmilla puolilla oli varauloskäynnit ja niiden edessä runsaasti tilaa, jonka käytimme hyödyksi. Juuri kunnolla istumaan oppinut poika oli tyytyväinen saadessaan istua lattialla ja joko katsella ympärilleen tai leikkiä jommallakummalla mukaan ottamallamme lelulla. Pikkumies myös konttaili eestaas varauloskäyntien välillä. Käytännössä siis jompikumpi meistä vanhemmista vietti suuren osan ajasta vauvan kanssa lattialla istuen. Onneksemme lento ei myöskään ollut täyteen buukattu, joten istumapaikkoja oli aika paljon vapaana. Pikku-ukko tykkäsi myös istua omalla penkillään kuin aikuiset ikään ja seurustella muiden matkustajien kanssa. Ruokailut hoidimme yksi kerrallaan siten, että toinen meistä söi toisen viihdyttäessä lasta. Lyhyet päiväunet otettiin isän sylissä sen jälkeen, kun utelias poika oli saatu harhautettua rauhallisella, vauvoille tarkoitetulla piirretyllä. 


Kuten lyhyilläkin lennoilla, meillä oli käsimatkatavaroissa melkeinpä pelkästään pojan tavaroita. Eipä sitä muilla mitään teekään, kun ei vauvan kanssa ehdi lukea kirjaa tai tehdä mitään muutakaan. Mukana oli siis tahallisesti ylimitoitettu määrä ruokaa ja vaippoja siltä varalta, että matkalaukut eivät saavu perille, vaihtovaatteet ja pari huolella valittua lempilelua. Ne eivät tosin kiinnostaneet kovinkaan paljon, koska lentokone oli täynnä kaikkea pienen miehen mielestä huippukiinnostavaa. 

Olimme varanneet paluulennon Air Francelta, mutta ranskalaisten lakon takia saimme paikat Lufthansan suoralta yölennolta Frankfurtiin. Aika myöhään lähtenyt yölento oli vauvan kanssa rennompi kuin sinänsä myöskin varsin hyvin sujunut, mutta aika raskas päivälento. Poika oli sylissämme hereillä pari tuntia, kunnes sammahti kesken lentoemojen tarkkailun. Lufthansan tarjoamat vauvojen kopat ovat mitä ilmeisimmin KLM:n vastaavia suurempia, koska tällä kertaa saimme pojalle sängyn, jossa hän nukkuikin tyytyväisenä aamuun saakka. Omista univaikeuksista ja menolentoa huomattavasti ahtaammista tiloista huolimatta lento tuntui kivuttomammalta kuin ikuisuuden kestänyt päivälento, joka kului pitkälti vauvaa viihdyttäessä. 

Die langen Flüge mit dem Baby waren vor unserer Reise für viele ein unfassbares Thema. Zu unrecht. Man muss sich nur darüber im Klaren sein, dass man keinesfalls vier Filme gucken und dabei schön in Ruhe ein Glas Rotwein genießen kann, Entspannung ist nämlich was anderes. Der Hinflug ging über Amsterdam und wir sind tagsüber geflogen. Von Amsterdam nach Rio waren es knapp 12 Stunden. Vor uns auf beiden Seiten waren Notausgänge mit recht viel Platz. Die meiste Zeit hat der Kleine auf dem Boden gesessen und sich das Flugzeug angeschaut, oder er ist zwischen den Notausgängen hin und her gekrabbelt. Das ging ganz ok, einer von uns war dann mit ihm beschäftigt und der andere konnte sich ausruhen oder essen. Wir hatten Plätze in der Eltern-Kind-Reihe bekommen und hatten mehr Platz als sonst, was gut war. Die Stewardessen haben dem Kleinen ein Bett auf den Boden gebaut, aber er hat nicht wirklich schlafen können, weil alles so interessant war. Der Rückflug war ein Direktflug über Nacht. Da hat der Kleine das Babybettchen bekommen, das an die Wand befestigt wird. Er war die ersten paar Stunden wach und hat dann bis Frühstück geschlafen. Für uns war das recht entspannt. 

Saattaisit myös pitää näistä

2 kommenttia

  1. Mustakin lennot yksivuotiaan kanssa meni hämmentävän iisisti (vaikka meillä matkantekoa olikin "vain" se 6,5 h). Meillä tosin kone oli tupaten täynnä, mutta pakettimatkojen hyvä (?) puoli on se, että lapsiasiakkaita riittää, eli joku kitisi jossain koko ajan joka tapauksessa, eli sinne ne omankin naperon raivarit hukkui. :) Eikä siellä koneen hurinassa huuto niin kauhean hyvin edes kanna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, toi äänen nopea vaimeneminen on kyllä hyvä puoli lentämisessä :) Meistä helpointa oli ottaa itse niin iisisti kuin mahdollista, pinna kireällä irvistelevät vanhemmat kun tuskin rauhoittavat myöskään pientä matkustajaa.

      Poista