Oilin keittiössä: Gnocchit

maaliskuuta 07, 2011

Selailin eilen tapani mukaan luomukaupasta mukaan raahaamaani ilmaislehteä ja havaitsin siellä mainion reseptin, johon meillä oli kaikki aineet jo valmiina: rosmariinignocchit! Kyseessähän ovat mainiot perunapohjaiset pallerot, joiden ite ainakin luulin aluksi olevan jotain pastatyyppisiä asioita. Niitä saa ostaa ihan valmiina kaupasta, mutta ite tekeminen on tietenkin huomattavasti palkitsevampaa puuhaa. Valmiina annoksena gnocchit on usein uitettu voissa siihen malliin, etten uskalla edes ajatella mitä mahani sanoisi jos popsisin niitä, siispä kokemukseni rajoittuvat ihan muutamaan maisteluun.

Ite napsimani kuvat aiheesta eivät taaskaan ole mitenkään kaikista edustavimpia, syinä myöhäisestä askarteluajankohdasta johtuva luonnonvalon puute, kamera ja kuvaaja.

Gnocchit
n. 40 kpl
1 kg jauhoisia perunoita
300 g vehnäjauhoja
2 keltuaista
2 rkl oliiviöljyä
kukkurallinen tl suolaa
2 tl rosmariinia

Keitä perunat kuorineen ja kuori ne kypsänä. Jos ei huvita, kuori ennen keittämistä. Lisää suola ja öljy ja muussaa. Lisää rosmariini, jota voit vielä hiukan jauhaa huhmareessa halutessasi. Meillä ei moista vielä ole, joten en jauhanut. Sekoita ja anna jäähtyä. 

Lisää jauhot ja keltuaiset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Jaa taikina jotakuinkin neljään osaan ja pyöritä kustakin noin 20 cm pitkä pötkö. Jaa pötkö 10-15 osaan, riippuen siitä minkä kokoisia gnoccheja haluat saada aikaan. Pyörittele palasista ovaalinmuotoisia.


Paina jokaiseen palleroon haarukalla gnoccheille tyypillinen raitakuvio.




Keitä gnocchit runsaassa suolavedessä. Ne ovat valmiita noustessaan pinnalle eli hyvin pian. Nouki ulos kattilasta reikäkauhalla tai muulla valitsemallasi välineellä. Nyt gnocchit ovat syömävalmiita, mutta jos haluat niihin vähän väriä, voit vielä paistaa ne pannulla. Lisukkeeksi pallerot eivät kaipaa mitään kovin monimutkaista, lehdessä ehdoteltiin oliiviöljyn, suolan, sokerin ja pippurin kanssa paisteltuja kirsikkatomaatteja ja ite paistettiin seuraksi munakoisoviipaleita ja sieniä ihan vaan mustapippurilla ja suolalla maustettuina.


Loppusanana vielä että käsittääkseni (ja toivoakseni) noi voi myös pakastaa ennen keittämistä. Näin ainakin tehtiin, koska otin hiukan reilusti perunoita ja palleroita oli lopulta ehkä 60. Lähes tuoreita itetehtyjä gnoccheja on siis tarjolla myös myöhemmin.

EDIT. Suosittelen harkitsemaan pakastamista uudelleen tai ainakin kokeilemaan sitä keittämisen jälkeen. Kyllä noita söi, mutta koostumus pääsi sulaessa hiukan muuttumaan.

Saattaisit myös pitää näistä

2 kommenttia

  1. Kiva kun laitoit njoki-ohjeen (gnocchi sloveniaksi :) Me ollaan niitä joskus ostettu Stockmannilta (en oo muualla nähny), mutta vois yrittää joskus tehdä itekin! Mitja tykkää syödä niitä kotimaansa tyyliin juustokastikkeen kera, mikä onkin hyvää, mutta ei ehkä se ihan terveellisin vaihtoehto... Mutta musta parasta niiden kanssa on just joku kastiketyyppiinen juttu, joka imeytyy niihin kivasti :)

    VastaaPoista
  2. Olkaapa hyvä :) Pienen huomion voisin vielä lisätä noi loput eilen pakkasesta noudettuani: mitä ilmeisimmin pakastus kannattaa tehdä JÄLKEEN keittämisen, tai sit vaan yksinkertaisesti iskeä pallerot jääkaappiin ja syödä sieltä. Kyllä noita ihan söi, mutta ne mössääntyi eivätkä varsinaisesti muistuttaneet enää gnoccheja sulattamisen jälkeen ;)

    VastaaPoista