Ulkosuomalaisen ajatuksia sopeutumisesta

heinäkuuta 28, 2015

Viime päivinä mulla on ollut ihmeen kevyt olo. Loma teki varmasti tehtävänsä, mutta en suinkaan palannut kotiin Suomi-ikävän kanssa. Olen ollut epämääräisen onnellinen siitä, että asun juuri nyt juuri täällä. Näin kesällä kaikki on helppoa ja askel leijuu millin irti asfaltista. Kyse ei kuitenkaan ole vain säästä. Näitä ahaa-elämyksiä tulee aina välillä, kun tajuaa asuvansa ulkomailla maassa, jota ei oikein enää miellä ulkomaaksi. Määrittelen itseni aina ennen kaikkea suomalaiseksi (en ole saksalainen), mutta se ei tarkoita, ettenkö kokisi olevani kotona täällä Saksassa. 

Kirjoitin aiheesta keväällä pari vuotta sitten niin osuvasti, että parasta lienee toistaa itseään:

Pyöräilin tässä eräänä päivänä töistä kotiin punaisissa, golf-osastolta ostamissani shorteissa ja t-paidassa. Ohitin matkalla kolme täydessä kukassa olevaa magnoliaa sekä kasan erinäisiä yhtäkkiä kovin vihreäksi äityneitä puita (tässä tietouteni loppuu jotakuinkin koivuun, muut ovat erikoispuita) ja mietin siinä alamäkeen lasketellessani, että jumaliste, tässä sitä vaan pyöräillään töistä kotiin keskellä Saksaa ja Eurooppaa ihan niin kuin koko hommassa ei olisi mitään erityistä. Muistan miettineeni samaa myös viime keväänä, itse asiassa myös pyöräillessäni alamäkeen. Kevään tultua on helppoa olla onnellinen siitä, että asuu hieman Suomea etelämpänä, lämpimät ilmat tulevat tänne oikeastaan poikkeuksetta aikaisemmin (vaikka kevät olikin tänä vuonna varmaan joka paikassa aika pahasti myöhässä).

Suurin syy jumaliste-havahtumiselleni ei kuitenkaan ole lämpötiloissa, vaan siinä, että elämä täällä soljuu eteenpäin ihan samalla tavalla kuin se soljuisi myös, jos asuisin Hessenin sijaan Uudellamaalla. Arkeen ei kiinnitä sen kummemmin huomiota, enkä enää oikein osaa sanoa, mitä nämä saksalaiset tekevät eri tavalla kuin mihin suomalaisena on tottunut. Elo ja rutiinit muuttuvat aika nopeasti samanlaisiksi kaikkialla, eikä Saksassa asumisessani ole enää pitkään aikaan ollut mitään ihmeellistä. En koe itseäni saksalaiseksi, mutten silti heti tajua, että lehtijutuissa maahanmuuttajista on kyse myös minusta. En tiedä pitäisikö ulkosuomalaisena kokea jossain vaiheessa suuri eksistentiaalinen kriisi ja jos näin on, koska se mahtaa tulla. Siihen asti jatkan elämääni muina naisina ja olen kiitollinen näistä välähdyksistä, jotka muistuttavat, että olen uskaltanut ainakin kerran poistua mukavuusalueeltani ja kokeilla, kantavatko siivet myös kotimaan rajojen ulkopuolella.

In den letzten Tagen bin ich glücklich gewesen, weil ich gerade hier gerade jetzt wohne und lebe. Ab und zu fällt es ein, dass ich ja im Ausland wohne, aber Deutschland nicht mehr so als Ausland betrachte. Wenn jemand fragt, bin ich vor allem eine Finnin, aber es bedeutet nicht, dass ich mich nicht hier wohl fühle und denke, dass dieses Land, diese Stadt und diese Wohnung gerade mein Zuhause sind. 

Saattaisit myös pitää näistä

6 kommenttia

 1. Etpä arvaa, miten motivoiva tämäkin kirjoitus oli, meille jotka suunnittelemme muuttoa ulkomaille. Elämä on aika ok kotimaassakin (on työtä, hyvät talot, jne), mutta vaan tuntuu kuin olisi homo heteron ruumiissa, että jotain tarttee tehdä. Ja nyt on se aika. Parempi myöhään kuin ei silloinkaan. Kiitos sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan tietää tunteen ainakin etäisesti. Kun lähdin tänne, syynä oli epämääräinen tunne siitä, että elämässä voisi olla jotain enemmänkin. Ei tosin kannata myöskään toivoa liikoja, sillä tosiaan sitä samaa arkea sitä elää ulkomaillakin, reunaehdot on vaan vähän erilaiset. Usein myös ehkä miettii että elämän voisi aloittaa jotenkin uusiksi nollasta muualle muuttaessaan, mutta se on myös harhaluulo. Tällä en toki tarkoita sitä, ettei muutto toisi paljonkin lisää elämään. Itse koen jääneeni ehdottomasti plussan puolelle! Ulkomaille lähtö kannattaa musta (melkein) aina! On ihan sama jääkö vai palaako takaisin, sillä lähdettyään on jo ehtinyt huomata sen, ettei asiat koskaan ole niin mustavalkoisia kuin kuvittelisi. Sitä oppii ottamaan aika montakin hommaa rennommin kun huomaa, ettei paikallinen totuus olekaan se ainoa. Tsemppiä teille tulevaan ja kiitos kommentista!

   Poista
 2. Mäkään en ikinä automaattisesti "tajua" olevani mamu, juurikin jotain uutisia lukiessa. Sveitsissä kyllä noita arjen eroja huomaa vielä päivittäin, mutta Saksassa ei kyllä pidemmän ajan jälkeen enää kuin satunnaisesti ja ihan omalta kodilta siellä asuessa tuntui :)

  Ihanan kesäiset tyynynpäälliset ^^ Onko karhunvatukat omasta puskasta? (Niitä mun on ikävä! Ja meidän takapihaa Heidelbergissä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo on hassua, kun uutisissa puhutaan ulkomaalaisista ja joskus mieleen tulee että ei hitto, mäkin oon semmonen, tässähän puhutaan siis myös musta! :D

   Toi Marimekon tyynynpäällinen oli kertakaikkiaan pakko ostaa Suomesta siitä huolimatta, että mies yritti kysellä, eikö meillä ole niitä jo riittävästi. En ymmärtänyt kysymystä ;) Karhunvatukat ei valitettavasti tosiaankaan ole omasta puskasta (meillä on takapihan sijaan parveke) vaan ihan lähikaupan kylmäaltaasta. Hyviltä maistuivat kyllä silti!

   Poista
 3. Vähän OT mutta onpa tosi kiva (uusi?) ulkoasu sun blogilla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei tää ihan uusi ole, pari pientä viilausta ois nimittäin nytkin mielessä mutta aikaa on hädintuskin kirjoittamiseen, saati sitten koodailuun. Eli ehkä joskus vaikka vuoden sisään sitten... :) Samaa on kyllä pitänyt tulla sun tontille sanomaan, mutta enhämmä oo ehtinyt myöskään kommentoida oikein mihinkään oikein mitään. Mut siis etenkin sun logo on huippu!

   Poista