Ruotsalainen herkkuleipä eli pääsiäissunnuntain aamupala

huhtikuuta 24, 2011


Rauhallista aamiaista parvekkeella ei voita kovinkaan moni asia. Nyt ilmakin on vielä juuri sopivan lämmin, kotihousuissa ohut pitkähihainen paita päällä kelpaa istuskella tuolissa ja katsella maailman menoa vähän eri vinkkelistä kuin normaalisti ikkunoiden läpi. Aamupalastelin tänään yksin, talouden toinen osapuoli nukkunee vielä muutamia tunteja könyttyään yöllä kotiin synttäreiltä. Itse jäin kaukaa viisaasti kotiin auringonpistosta tai yleistä helleuupumusta potemaan, minkä seurauksena nukuin mukavat kymmenen tunnin yöunet ja heräsin virkeänä.

Korkkasin aamupalalla toisen eilen leipomistani herkkuleivistä, joiden alunperin ruotsalaisen reseptin sain kaverilta. Maistettiin leipää ekan kerran Tampereella helmikuisella akateemisen kyykän MM-kisoihin tehdyllä visiitillä, ja pyysin heti reseptin. Siitä lähtien tämä ihana tumma ja makeahko leipä on ollut keittiömme kestosuosikki, sen leipoo vaivattomasti myös töiden jälkeen illalla. Toisin kuin hiivaleivät, tämä yksilö säilyy myös pehmeänä useita päiviä, joten syömisen kanssa ei tarvitse kiirehtiä. Olen hiukan muokkaillut reseptiä siinä mielessä, että korvasin reseptin vehnä- ja grahamjauhot täysjyväspeltillä, joka toimii mielettömän hyvin vehnän sijalla. Tykkään kovasti speltin hiukan pähkinäisestä mausta ja oon ainakin kuvitellut sen olevan vähän täysjyvävehnää pehmeämpi vaihtoehto.


Ruotsalainen herkkuleipä

3,3 dl täysjyväspeltti- tai grahamjauhoja
3,3 dl ruisjauhoja
4,2 dl vehnäjauhoja (korvasin nämäkin täysjyväspeltillä)
3,3 tl ruokasoodaa
0,5 - 1 dl siirappia
n. 1 dl hunajaa
5 dl piimää

Sekoita kuivat aineet erillisessä kulhossa ja kaada piimä, hunaja ja siirappi toiseen. Lisää jauho-ruokasoodaseos nesteiden sekaan ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina mielellään voideltuun leipävuokaan ja paista noin 160 asteessa 1,5 - 2 tunnin ajan, kunnes leipä on kypsä. Leipä tummuu paiston aikana pinnalta aika ärhäkästi, mutta sitä ei kannata säikähtää. Me ollaan yleensä kaivettu leipä ulos puolentoista tunnin jälkeen ja ihan rehellisesti halkaistu se tutkiaksemme, onko se jo kypsä vai ei. Usein tarvitaan vielä ehkä vartti lisäaikaa. Ohjeen määrät ovat vähän outoja, koska alkuperäinen resepti on 6 piimädesille. Tavalliselle leipävuoalle määrä on kuitenkin ihan hiukkasen liian iso (ja lisäksi täältä saa piimää puolen litran purkeissa), joten pienensin määriä hiukan.

Leipä maistuu hyvältä lähes kaiken kanssa, mutta ehdoton suosikkini on ihan rehellinen voi. Tänään lisäsin leivän päälle vielä tomaatteja, jotka alkavat talven jälkeen vähitellen taas maistua joltain, ja yrttejä omalta parvekeelta. Juomaksi surautin pääsiäisen kunniaksi keltaisen smoothien, jonka superyksinkertaisen reseptin voisin tässä samantien myös näpytellä.

Keltainen smoothie

1 iso banaani
1 (luomu)appelsiini
1 kiivi
soija- tai tavallista maitoa (tai omenamehua)
pellavansiemeniä

Sekoita ainekset sauvasekoittimella, kaada lasiin ja nauti. Juoman paksuutta saa säädeltyä nesteen määrän avulla.



Saattaisit myös pitää näistä

0 kommenttia