Ohjelmassa Feuerzangenbowle

joulukuuta 19, 2010

Feuerzangenbowle on mielestäni ihan paras juoma talviajan kokoontumisiin. Useimmat eivät liene koko jutusta koskaan kuullutkaan, joten selvitettäköön (taas, viime vuonna jo mainitsin) mistä on kyse. Feuerzangenbowle on kuuma, punaviinipohjainen juoma, eli sikäli sukua Glühweinille. Jujuna on maustetun viinin päälle asetettava sokerikartio (-toppa?), joka kasteltaan läpimäräksi rommilla ja sytytetään palamaan. Sokeri rommeineen tippuu sitten viiniin, maiskis.

Oon jo kuukausia hinkunut Feuerzangenbowle-setin perään, jotta voitais järkätä illanistujaiset tämän mukavan juoman merkeissä. Kaupungilta ei löytynyt hirveästi valinnanvaraa, havaitsin vain yhden setin. Kuten kuva kertoo, mukana ois ollut itse juomanvalmistusvälineiden lisäksi laseja ja mausteita. Hinta kuitenkin huimasi päätä: 60 euroa oli justiinsa tällä hetkellä kuitenkin vähän liikaa.

Ostin viime vuonna jo tärkeimmän tarvittavan asian eli itse Feuerzangen, siis kuvassa maljan päällä olevan metalliosan, jonka päälle sokeri asetetaan palamaan. Päädyttiin siis kuitenkin säästöversioon eli juoman tekemiseen kattilassa erillisen keittolevyn päällä keittiön pöydällä, yhdeltä kaverilta kun löytyi sopivasti sekä keittolevy että riittävän iso kattila. Hellalla en lähtisi ihan heti yrittämään, kerta liekit saattavat äityä kohtuullisiksi. 

Metalliasia edessä on Feuerzange eli se sokeriteline.

Meidän 12 hengen seurueelle tarvittiin aineksiksi:

5 pulloa punaviiniä
1 pullo rommia (vähintään 54 %, muuten ei pala) (koko pulloa ei siis mitenkään saa kulumaan, meillä meni kaiketi kolmasosa)
3 appelsiinia
1 sitruuna
3 kanelitankoa
10 neilikkaa
1 sokeritoppa (tai miksikä sitä nyt ikinä kutsutaankaan)

Viini lämmitettiin (ei kiehuvaksi, muuten hyvä alkoholi ois tyystin kadonnut!) viipaloitujen appelsiinien ja sitruunan kanssa. Neilikat iskettiin yhteen appelsiinisiivuun ja kanelitangot heitettiin sekaan ihan muuten vaan. Seoksen annettiin maustua ehkä jotakuinkin 60 asteessa 30-40 minuuttia. Tämän jälkeen neilikkainen appelsiiniviipale noukittiin pois ja siirryttiin ite asiaan. Valot sammutettiin, sokeri asetettiin kattilan päälle, valeltiin kauttaaltaan läpimäräksi rommilla ja sytytettiin palamaan. Rommia piti lisätä vähän väliä, jotta koko sokeri paloi nätisti. Tämä on koko homman paras osuus, on hienon näköistä kun sinisellä liekillä palava rommi tippuu juoman pintaan ja palaa vielä sielläkin. En tietenkään ottanut kuvia ite äksönistä, joten kaivoin havainnollistavan internetin syövereistä.

Valmiiseen juomaan voi sitten halutessaan vaihtaa vielä tuoreet appelsiinit koristelutarkoituksessa, jos viitsii. Me ei tälllä kertaa viitsitty, mutta sitten viimeistään kun saan hankittua setin! Joskus tämä vielä tapahtuu. Valmiista juomasta tuli aika äkäistä, mikä oli oikeastaan yllättävää, koska rommia kului niin vähän. Hyvältä maistui kyllä! Taidetaan tehdä vuodenvaihteen kunniaksi uusi satsi.

Suosittelen Feuerzangenbowlea erittäin lämpimästi talvisiin kokoontumisiin kavereiden tai perheen kanssa. Sen tekeminen tosiaan onnistuu aivan mainiosti myös vähemmän hienoilla välineillä, ainoa ongelma lienee sokerin tarvitsema teline (ja ehkä ite sokeri). Niitä saa oletettavasti kyllä netistä (tai multa!), mutta kekseliäästi joku raastinrauta tai vastaava metalliasia toimisi varmaan ihan yhtälailla telineenä. Nam nam!

Saattaisit myös pitää näistä

5 kommenttia

  1. Hauska! Näin glühweinin suurena ystävänä sanoisin, että pitänee ehdottomasti kokeilla.

    Miten tuo sokeritoppa? Voisiko sen tilalla käyttää vaikka (isoja) sokeripaloja, tms?

    VastaaPoista
  2. Niin, ja se sokeritelinen on siis rei'itetty, että sokeri tippuu juomaan sen läpi ?

    VastaaPoista
  3. Joo, luulisin että sokeripalat toimii ihan yhtä lailla. Niistä vois sit rakennella jonkun kasan. Teline on joo lievästi rei'itetty, tai siinä on noita viiruja keskellä, kuten tossa ainesosakuvassa näkyy. Tämä varmaan ihan siksi ettei siihen päälle niin kasaantuisi sokeria ja että se tippuisi useammasta kohdasta nätimmin juomaan. Tuskin kuitenkaan sinänsä mikään must, kunhan palava sokeri vaan jostain kohdasta pääsee alas asti.

    VastaaPoista
  4. Mistäs tuollaisen pystyisi hankkimaan?:)

    VastaaPoista
  5. Oletettavasti parhaiten jostain saksalaisesta mestasta tilaamalla. Esimerkiksi Amazonista löytyy näköjään kaikkea: sekä pelkkiä sokeritelineitä (Zuckerzange tai ehkä sen Feuerzangellakin löytää) että koko settejä. Myös sokeritoppia saa tilattua ;)

    VastaaPoista