Parasta syötävää Suomessa
toukokuuta 07, 2013
Useimmalla ulkomailla asuvalla lienee pään sisäinen lista asioista, joita pitää syödä joka kotimaanvisiitillä. Näin myös allekirjoittaneella. Paneeratun lötköpangasiuksen luvatussa maassa asuvana ikävöin säännöllisesti tuoretta kalaa. Kesäisin kaipaan myös iskän tekemiä muurikkalettuja ja joka nurkalta saatavia marjoja ja muita ihanuuksia. Jokaisen reissun ostoslistani kärjessä on kuitenkin rehellinen punainen viili. Saa täältäkin viiliä, mutta se ei ole läheskään yhtä hyvää kuin tuo kotimaasta saatava versio, nimenomaan täysrasvaisena. Nyt söin taas purkin päivässä hedelmien kanssa, nam nam. Lisäksi ahmaisin monta Saaristolaispalaa (mikä mahtava leipäidis! Miksei näitä ollut vielä silloin, kun asuin itse mestoilla?) Salaneuvos-siivuilla päällystettynä. Hyvältä maistuivat nekin. Mitä itse syöt käydessäsi kotimaassa tai muualla?
13 kommenttia
Oikeastaan kun menen äitille kotipaikkakunnalleni tästä 60km päästä, tiedän että jääkaapista löytyy aika mahdollisesti paikallisen leipomin lihapasteijaa ja ruoaksi tehdään makaroonilaatikkoa.
VastaaPoistaVenäjällä kun kerran vuodessa aina muinoin tuppasi käymään oli pakko tuolla reissulla tuua valkoista tobleronea, sekä eräässä ostoshirmukeskuksessa käydessä yritin aina etsiä "tuttua" suklaava aiemmilta venäjänreissuilta - eipä ole vielä vastaan tullut.
Makaronilaatikkoa mäkin toivon välillä porukoilla kyläillessäni, vaikka kykenen sen tekemiseen kyllä itsekin. Jotenkin sen ilmeisesti kuuluu olla vanhempien tekemää edelleen myös tässä iässä :)
PoistaJa tietenkään _kukaan_ ei tee niin hyvää makaroonilaatikkoa kuin kotona on. :)
PoistaKesälomaherkkujani:
VastaaPoista- viilin kanssa myllytuoretta Niemen talkkunaa (Kiikoisissa/nyk. Sastamalassa), siis vain sitä parasta;
- tuoreen ohrakakon kanssa kutunjuustoa.
Kaikkea muuta murkinaa saa pitkin Suomea ja maailmaa, mutta
noita herkkuja ei muualta kuin Suomen villistä lännestä. Pas poiketen!(valtatie 11 + kantatie 44-risteys)
No melkein pitäis poiketa, varsinkin kun mun on tunnustettava etten oo varmaan koskaan edes syönyt talkkunaa, en sitä parasta enkä muitakaan sortteja! Siirrynpä tästä nurkkaan häpeämään.
PoistaSyön aina karjalanpiirakoita ja yleensä teen niitten kanssa vielä munavoita. Jokusen kerran olen tehnyt Saksassakin karjalanpiirakoita, mutta ne kerrat voi laskea yhden käden sormilla... Sitä jaffaa, vaikka en muuten olekaan mikään limun juoja. Rieskaa ja ruisleipää. Paljon kalaa, marjoja ja sieniäkin, vähän aina riippuu mihin vuoden aikaan on käymässä. Poroakin tulee silloin tällöin syötyä, mutta sitä olen ostanut mukaan vain tuliaisiksi (yleensä niin, että olen itsekin saanut sitä vähän syödä). Suolaista salmiakkia ja muita irtokarkkeja filmivuokraamosta. Uuniomena- sekä lakkajogurttia... Alkuun join myös siideriä, mutta en kaipaa sitä enää. Lakritsijäätelöä. Näillä eväillä Suomesta palataankin sitten aina parisen kiloa tuhdimpana :D
VastaaPoistaMulla olikin nyt eka reissu hetkeen, kun en sitten kuitenkaan tuonut poroa mukana. Ens kerralla sitten taas! Karjalanpiirakoita syön vaan, kun iskä on tehnyt ne ite, jotenkin en oikein syty niihin valmiisiin versioihin. Mäkin oon tehnyt piirakoita täällä ja roudannut niitä varten ihan sihtiruisjauhojakin, mutta kyllähän leipomiskertojen välillä ehtii aina vierähtää kuukausi jos toinenkin. Limua en niinkään ryystä, mut nolosti on todettava että menneitä aikoja muistellen ostan joka kerta ainakin yhden tölkillisen batterya.
PoistaEnglannissa kaipaan ainakin Saarioisten porkkanalaatikkoa, Suomessa valmistettuja Pirkka-perunalastuja, tuorehiivalla leivottua pullaa, suomalaisia marjoja ja kalaa, maustettuja, mutta makeuttamattomia kivennäisvesiä, kotijuustoa, karjalanpiirakoita ja rahkaa. Suomalainen jäätelövalikoimakin on vaan niin paljon parempi! :-)
VastaaPoistaJaa eikö siellä ole lainkaan tuorehiivaa? Johan nyt. Aattelin että se ois sentään universaali ilmiö.
PoistaRuisleipä, perunalimppu, setsuuri, ruisleipä, saaristolaisleipä, ruisleipä, karjalanpiirakat... Niin, ja ruisleipä!
VastaaPoistaViili on minunkin listallani, mutta oma valintani on ykkösviili äidin mansikka- tai omenahillolla. Kalaa! Kala on täällä keskellä mannerta kallista ja mitäänsanomatonta.
Hyvää kotimaantankkausta! :-)
Ruisleipä, I hear you.
PoistaRuisleipä kyllä ja se kala - mutta mitä mä silti kaikista eniten kaipaan, on Tapolan mustamakkara puolukkahillolla. Voivoivoi, taas rupes tekeen mieli :) Mutta hei Oili, mitä se viili täällä on? Mä en ole noihin hapanmaitotuotteisiin edelleenkään niin perehtynyt, että tietäisin.
VastaaPoistaNo mustaa! Se on kyllä ykköstä, viime kesänä saatiin jopa käytyä Tammelan torilla syömässä mustaa ihan Tapolan kojulla. Oi nam nam! Viili kulkee nimellä Dickmilch, tsekkaapa kaupassa.
Poista